Muszę zmienić konfigurację sieci w MEW-01.
Próbuję podłączyć się według instrukcji.
1. Przytrzymać "config" powyżej 4s. (szybkie miganie LED)
2. Podpiąć się do sieci ZAMEL-MEW-01-...
I tu już jest problem.
Sieć widzę. W trzech telefonach. Ale nie mogę się do niej podpiąć. Na Androidzie "Łączenie" i na tym się kończy.
Telefony nie łączą się z AP ZAMEL... Nie pobierają adresu.
Podobnie na laptopie i komputerze stacjonarnym.
Gdzie szukać problemu?
Nokia 7.1, Android 10
Samsung Galaxy A5, Android 8
Samsung Galaxy S4, Android 5
Galaxy Tab A
Laptop i komp. stacjonarny z Windows 10
Czy jest jakiś sposób na reset do ustawień fabrycznych? Ale z guzika a nie z programu.
Z góry dzięki za pomoc.
Problemz z podłączeniem się do MEW-01.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Spróbuj najpierw na telefonie wyłączyć mobilną transmisję danych. Dopiero wtedy spróbuj połączyć się z wifi MEW-kiKWaldek wrote: Sat Jan 23, 2021 3:54 pm Muszę zmienić konfigurację sieci w MEW-01.
Próbuję podłączyć się według instrukcji.
1. Przytrzymać "config" powyżej 4s. (szybkie miganie LED)
2. Podpiąć się do sieci ZAMEL-MEW-01-...
I tu już jest problem.
Sieć widzę. W trzech telefonach. Ale nie mogę się do niej podpiąć. Na Androidzie "Łączenie" i na tym się kończy.
Telefony nie łączą się z AP ZAMEL... Nie pobierają adresu.
Podobnie na laptopie i komputerze stacjonarnym.
Gdzie szukać problemu?
Nokia 7.1, Android 10
Samsung Galaxy A5, Android 8
Samsung Galaxy S4, Android 5
Galaxy Tab A
Laptop i komp. stacjonarny z Windows 10
Czy jest jakiś sposób na reset do ustawień fabrycznych? Ale z guzika a nie z programu.
Z góry dzięki za pomoc.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
KWaldek
To nic nie daje.
W Samsungach nie ma kart. Jedyna możliwość to połączenie przez wifi. W tablecie nie ma slotu na karty.
Za każdym razem to samo. "Łączenie", "Zapisano" i nic więcej.
Czasami pojawia się komunikat "Wystąpił błąd uwierzytelniania."
ZCP sieć ZAMEL-MEW-01-... to sieć otwarta.
Teraz doszło coś nowego.
Dioda statusu cały czas szybko miga. Tak jakby MEW był w konfiguracji i nie chciał/mógł z niej wyjść.
Krótkie wciśnięcie przycisku "config" sprawia, że na chwilę gaśnie dioda L1 (podpięty do jednej fazy) zaś dioda "status" miga cały czas szybko.
W Samsungach nie ma kart. Jedyna możliwość to połączenie przez wifi. W tablecie nie ma slotu na karty.
Za każdym razem to samo. "Łączenie", "Zapisano" i nic więcej.
Czasami pojawia się komunikat "Wystąpił błąd uwierzytelniania."
ZCP sieć ZAMEL-MEW-01-... to sieć otwarta.
Teraz doszło coś nowego.
Dioda statusu cały czas szybko miga. Tak jakby MEW był w konfiguracji i nie chciał/mógł z niej wyjść.
Krótkie wciśnięcie przycisku "config" sprawia, że na chwilę gaśnie dioda L1 (podpięty do jednej fazy) zaś dioda "status" miga cały czas szybko.
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
A kolega próbował wejść wogóle na adres 192.168.4.1? Ustaw w właściwościach wifi adres telefonu na 192.168.4.2, maska 255.255.255.0 na sztywno na czas próby konfiguracji modułu. Ewentualnie spróbuj skonfigurować przy pomocy laptopa.
-
KWaldek
UniFi USG, US-8-60W, UAP-AC-Lite
To ma znaczenie?
Musiałem przeorganizować sieć.
-
KWaldek
Bym mógł wejść na ten adres najpierw mój telefon/tablet/laptop/skrzynka _musi_ połączyć się z AP tworzonym przez MEW-01.Duch__ wrote: Sat Jan 23, 2021 6:40 pm A kolega próbował wejść wogóle na adres 192.168.4.1? Ustaw w właściwościach wifi adres telefonu na 192.168.4.2, maska 255.255.255.0 na sztywno na czas próby konfiguracji modułu. Ewentualnie spróbuj skonfigurować przy pomocy laptopa.
A przynajmniej tak mi się wydaje.
Nie dostanę się na ww adres dopóki telefon nie zepnie się z MEW. To coś jak by próbować dostać się do internetu nie wpinając kabla.
Jakakolwiek próba łączenia się z MEW z telefonu/tableta daje w informację "Łączenie", "Zapisano". Często jest tak, że przy próbie wymuszenia połączenia dostaję komunikat "Poza zasięgiem". Choć od MEW dzieli mnie może 1m.
W przypadku laptopa/skrzynki "Nie można połączyć się z tą siecią."
Nie wiem czy MEW nie wysiadł. Ile bym nie wciskał config-a lampka statusu miga szybko. Po odłączeniu od sieci i ponownym podłączeniu także.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Jeśli chodzi o sprzęt Tenda, to sprawia on ogromne kłopoty.
Spróbuj wyłączyć swoje Wi-Fi (wszystkie urządzenia) i wtedy sprawdź, czy połączysz się z Wi-Fi emitowanym przez MEW-01.
Spróbuj wyłączyć swoje Wi-Fi (wszystkie urządzenia) i wtedy sprawdź, czy połączysz się z Wi-Fi emitowanym przez MEW-01.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
KWaldek
Robert Błaszczak wrote: Sat Jan 23, 2021 8:14 pm Jeśli chodzi o sprzęt Tenda, to sprawia on ogromne kłopoty.
To będę w stanie sprawdzić w niedzielę lub poniedziałek.
Dam znać.