Ja też pierwsza płytka poskładałem i działa. jedynie 2 kanał lekko żarzy się pasek ledowy oraz "wbudowana" dioda statusu nie działa, możliwe je ją przegrzałem??.
Pytanie jest możliwość przerobienia tego na RGB zamiast 3 oddzielnych ściemniaczy
Ja też pierwsza płytka poskładałem i działa. jedynie 2 kanał lekko żarzy się pasek ledowy oraz "wbudowana" dioda statusu nie działa, możliwe je ją przegrzałem??.
Nie powinno być żarzenia to znaczy że jest jakieś lekkie zwarcie na mosfecie albo rezystor jakiś się przepalił(trzeba coś odlutować aby sprawdzić np na jednym mosfecie odpalić). Dioda led można sprawdzić obok na pinach wyprowadzonych czy inna zadziała ? Moduł jak się już połączy to dioda jest off tylko w trybie konfiguracyjnym się świeci.dogu18 wrote: Wed Jan 20, 2021 4:12 pmJa też pierwsza płytka poskładałem i działa. jedynie 2 kanał lekko żarzy się pasek ledowy oraz "wbudowana" dioda statusu nie działa, możliwe je ją przegrzałem??.
Pytanie jest możliwość przerobienia tego na RGB zamiast 3 oddzielnych ściemniaczy
Zwarć poszukam jutro. a dodatkowa dioda świeci sprawdzałem wiec albo złe wlutowałem albo uwalona.LukaszH wrote: Wed Jan 20, 2021 6:20 pmNie powinno być żarzenia to znaczy że jest jakieś lekkie zwarcie na mosfecie albo rezystor jakiś się przepalił(trzeba coś odlutować aby sprawdzić np na jednym mosfecie odpalić). Dioda led można sprawdzić obok na pinach wyprowadzonych czy inna zadziała ? Moduł jak się już połączy to dioda jest off tylko w trybie konfiguracyjnym się świeci.dogu18 wrote: Wed Jan 20, 2021 4:12 pmJa też pierwsza płytka poskładałem i działa. jedynie 2 kanał lekko żarzy się pasek ledowy oraz "wbudowana" dioda statusu nie działa, możliwe je ją przegrzałem??.
Jeśli chodzi o RGB to sprawa otwarta i może @Elmaya nam pomoże? lub @Krycha88 w GUI Generic .
Tak w ogóle to płytkę można wykorzystać do sterowania tego modułu na 230V z aliexpress co podał @Elmaya kilka postów wcześniej. W sumie trochę nie bezpośrednio ale zadziała
Jednak teraz przejrzałem zwarć ani zimnych lutów brak. okazał się wadliwy jeden tranzystor, wymieniony i hula jak najeżydogu18 wrote: Wed Jan 20, 2021 7:14 pmZwarć poszukam jutro. a dodatkowa dioda świeci sprawdzałem wiec albo złe wlutowałem albo uwalona.LukaszH wrote: Wed Jan 20, 2021 6:20 pmNie powinno być żarzenia to znaczy że jest jakieś lekkie zwarcie na mosfecie albo rezystor jakiś się przepalił(trzeba coś odlutować aby sprawdzić np na jednym mosfecie odpalić). Dioda led można sprawdzić obok na pinach wyprowadzonych czy inna zadziała ? Moduł jak się już połączy to dioda jest off tylko w trybie konfiguracyjnym się świeci.dogu18 wrote: Wed Jan 20, 2021 4:12 pm
Jeśli chodzi o RGB to sprawa otwarta i może @Elmaya nam pomoże? lub @Krycha88 w GUI Generic .
Tak w ogóle to płytkę można wykorzystać do sterowania tego modułu na 230V z aliexpress co podał @Elmaya kilka postów wcześniej. W sumie trochę nie bezpośrednio ale zadziała
Widocznie jednak może minusowa temperatura, a później w lutowaniu szok temperaturowy i jakiś nie wytrzymał Ogólnie to mosfety są zdublowane aby przenieść większe prądy bez grzania się. Ja nie mam za bardzo czym mocniej układu obciążyć aby go dobrze przetestować ale będę wdzięczny za jakieś sprawdzenie najlepiej na jednym mosfecie i na 2 mosfetach .dogu18 wrote: Wed Jan 20, 2021 7:34 pmJednak teraz przejrzałem zwarć ani zimnych lutów brak. okazał się wadliwy jeden tranzystor, wymieniony i hula jak najeżydogu18 wrote: Wed Jan 20, 2021 7:14 pmZwarć poszukam jutro. a dodatkowa dioda świeci sprawdzałem wiec albo złe wlutowałem albo uwalona.LukaszH wrote: Wed Jan 20, 2021 6:20 pm
Nie powinno być żarzenia to znaczy że jest jakieś lekkie zwarcie na mosfecie albo rezystor jakiś się przepalił(trzeba coś odlutować aby sprawdzić np na jednym mosfecie odpalić). Dioda led można sprawdzić obok na pinach wyprowadzonych czy inna zadziała ? Moduł jak się już połączy to dioda jest off tylko w trybie konfiguracyjnym się świeci.
dodałem do drugiego postu opis i BOM: Wygląda na to że projekt zakończony - chyba dokumentacja i opis zajął 2x tyle czasu co samo zaprojektowanie płytki Ogólnie wszystko aktualne w pierwszym i drugim pościeLukaszH wrote: Tue Jan 19, 2021 12:18 amOk spróbuję takie coś podobnego zrobićedm wrote: Mon Jan 18, 2021 4:05 pm Czytałem cały wątek i wiem że autor zamieścił aktualny schemat.
Mam prośbę aby na spokojnie w wolnej chwili powstał "obrazkowy schemat" możliwych połączeń z tym modułem.
Na wzór jak zrobił to @Espablo dla swojego SUPLA inCan - moduł do puszki https://drive.google.com/file/d/1VJuKew ... _vblo/view
Wtedy osoby mniej obyte ze schematami miałyby pewność że dobrze wykonają podłączenia i nie uwalą modułu.
Pozdrawiam
ps
Zastanawiam się jak elektronika - w sumie przeleżały w inpost w ponad -20 stopniach
Podziękował. Wszystko jasne.LukaszH wrote: Tue Jan 19, 2021 12:18 am dodałem do drugiego postu opis i BOM:
Opis Dimm 3x.xlsx
Wygląda na to że projekt zakończony - chyba dokumentacja i opis zajął 2x tyle czasu co samo zaprojektowanie płytki Ogólnie wszystko aktualne w pierwszym poście i drugim poście
You mean to turn on from the App, the App when you press turn on sends to the dimmer on 100%Budek wrote: Sat Jan 23, 2021 7:51 pm Odpaliłem pcb z esp01m. Wszystko gra.
Na dzień dobry spaliłem ścieżkę do zasilacza ...
Obsadziłem jeden kanal. Tyle potrzebuje.
Reszta idzie na działkę.
Tez tak macie ze jak zrobicie off na 50% jasności to po załączeniu macie 100% ?
/Budek