Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

macko20 wrote: Thu Jan 21, 2021 9:15 am Dzień dobry.

mam pytanie nt. scen z odczytem temperatur;

czy da radę połączyć te dwie sceny w jedną ?
{{state(111).temperature > 65}}
{{state(111).temperature < 45}}

Jeśli mam obie aktywne to non stop dostaje powiadomienia o wartości "0 temp", gdzie temp w danym czasie to 55 stopni

ewentualnie czy możecie wskazać co robię źle ?
W jaki sposób chcesz to połączyć? Warunki wskazują na to, że przy 55 nie powinna się wykonać żadna z nich, bo w jednej sprawdzasz, czy t>65, a w drugiej czy t<45. Więc przy 55 żaden warunke nie jest spełniony.
Dwie osobne sceny działają jak "or", więc możesz ten warunek zapisać {{state(111).temperature > 65 or state(111).temperature < 45}}

Z termometrami jest taki problem, że one co kilka sekund wysyłają aktualizację temperatury i ten warunek będzie sprawdzany za każdym razem i jeśli jest spełniony (np. t=30), to co kilka sekund wyśle powiadomienie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
macko20

klew wrote: Thu Jan 21, 2021 9:20 am
macko20 wrote: Thu Jan 21, 2021 9:15 am Dzień dobry.

mam pytanie nt. scen z odczytem temperatur;

czy da radę połączyć te dwie sceny w jedną ?
{{state(111).temperature > 65}}
{{state(111).temperature < 45}}

Jeśli mam obie aktywne to non stop dostaje powiadomienia o wartości "0 temp", gdzie temp w danym czasie to 55 stopni

ewentualnie czy możecie wskazać co robię źle ?
W jaki sposób chcesz to połączyć? Warunki wskazują na to, że przy 55 nie powinna się wykonać żadna z nich, bo w jednej sprawdzasz, czy t>65, a w drugiej czy t<45. Więc przy 55 żaden warunke nie jest spełniony.
Dwie osobne sceny działają jak "or", więc możesz ten warunek zapisać {{state(111).temperature > 65 or state(111).temperature < 45}}

Z termometrami jest taki problem, że one co kilka sekund wysyłają aktualizację temperatury i ten warunek będzie sprawdzany za każdym razem i jeśli jest spełniony (np. t=30), to co kilka sekund wyśle powiadomienie.
Chodzi o to, że mimo tego, że warunek nie jest spełniony to w momencie gdy dodam drugą scene pt. "Temp za niska" to zaczynam dostawać co 1 sekundę powiadomienie "temp 0"

Gdy zostawię aktywną tylko jedna scenę (temp za wysoka, temp za niska) powiadomienia działają prawidłowo.

Poniżej moja konferencja:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

macko20 wrote: Thu Jan 21, 2021 4:06 pm Chodzi o to, że mimo tego, że warunek nie jest spełniony to w momencie gdy dodam drugą scene pt. "Temp za niska" to zaczynam dostawać co 1 sekundę powiadomienie "temp 0"

Gdy zostawię aktywną tylko jedna scenę (temp za wysoka, temp za niska) powiadomienia działają prawidłowo.

Poniżej moja konferencja:
Rzeczywiście, u mnie tego typu kombinacja dwóch scen też powoduje wysyłanie powiadomień, choć nie powinno

@fracz, jakiś bug?
flowerek

Pomóżcie bo już mnie krew zalewa.
Chodzi o to jakie warunki ustawic w wyzwalaczu i warunku wykonania dla takiego założenia

Gdy brama garażowa sie otworzy światło w garażu (automat schodowy) ma sie zaświecić.
Gdy brama garażowa się zamknie światło ma zgasnąć
na podstawie kanału o nazwie "stan bramy garażowej" który to jest wyposażony w kontaktron.

przy zamknietej bramie gdy kontaktron jest zwarty pokazuje mi ze spełniony jest stan wysoki - wpisuję w wyzwalaczu {{state(41229).hi}} i mam komunikat ze stan jest spełniony
więc wykombinowałem ze jak w wyzwalaczu i warunku wpiszę {{not state(41229).hi}} (czyli kiedy warunek nie bedzie spełniony - czyli kiedy brama sie otworzy) ma sie wykonać uruchomienie kanału automatu schodowego
ale mi to nie działa...
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
klew

flowerek wrote: Mon Jan 25, 2021 12:09 pm Pomóżcie bo już mnie krew zalewa.
Chodzi o to jakie warunki ustawic w wyzwalaczu i warunku wykonania dla takiego założenia

Gdy brama garażowa sie otworzy światło w garażu (automat schodowy) ma sie zaświecić.
Gdy brama garażowa się zamknie światło ma zgasnąć
na podstawie kanału o nazwie "stan bramy garażowej" który to jest wyposażony w kontaktron.

przy zamknietej bramie gdy kontaktron jest zwarty pokazuje mi ze spełniony jest stan wysoki - wpisuję w wyzwalaczu {{state(41229).hi}} i mam komunikat ze stan jest spełniony
więc wykombinowałem ze jak w wyzwalaczu i warunku wpiszę {{not state(41229).hi}} (czyli kiedy warunek nie bedzie spełniony - czyli kiedy brama sie otworzy) ma sie wykonać uruchomienie kanału automatu schodowego
ale mi to nie działa...
W polu wyzwalacza nie trzeba pisać całego warunku - tam ma się znaleźć po prostu kanał, którego zmiana ma wyzwalać scenę, ale powinno działać, niezależnie jaki warunek tam się znajdzie.

W samym warunku masz wpisaną poprawną rzecz. Dodałbym jeszcze tylko sprawdzenie "connected", aby światło nie migało przy rozłączeniu modułu. Ja mam taki warunek wykonania przy "stanie" bramy wjazdowej: {{not state(xxxx).hi and state(xxxx).connected }}

W reakcji mam powiadomienia pushover, a nie światło, ale w zasadzie powinno działać .

Jeśli chcesz zapalać i gasić światło, to to będą dwie osobne sceny (jedna na otwarcie bramy, druga na zamknięcie).

Jeśli wszystko masz tak ustawione, to pokaż screeny z widoku "edycji" sceny a także sprawdź w logach czy skrypty reagują na zmianę stanu. Jeśli reagują, to sprwadź w "historia kanałów" co takiego jest w historii dla tego czujnika.
flowerek

zrobilem jak poleciłes i nie działa.
(tymczasem ma zapalić światło w pokoju ale to przecież nie jest powodem tego ze nie działa)

zobacz moje warunki
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

flowerek wrote: Mon Jan 25, 2021 12:36 pm zrobilem jak poleciłes i nie działa.
(tymczasem ma zapalić światło w pokoju ale to przecież nie jest powodem tego ze nie działa)
zobacz moje warunki

Code: Select all

{{state(41229).hi and state(41229).connected
jeśli sprawdzasz stan kanału, który wywołuje scenę to musi być stan zgodny.
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
klew

zobacz moje warunki
Co wyświetla się w logach tej sceny oraz w historii kanałów dla 41229 ?
klew

lukfud wrote: Mon Jan 25, 2021 12:40 pm
zobacz moje warunki

Tzn? Co to jest "stan zgodny"?
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

klew wrote: Mon Jan 25, 2021 1:05 pm
lukfud wrote: Mon Jan 25, 2021 12:40 pm
zobacz moje warunki

Tzn? Co to jest "stan zgodny"?
Stan wyzwalacza i stan w warunku.
Scena wyzwalana stanem wysokim nie uruchomi się, jeśli w warunku będzie stan niski.
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl

Return to “SUPLA Scripts”