Rozłączony MEW-1 b3z powodu

marwint

Router(serwer DHCP) jest w antenie providera, i jego opinię już pisałem.
Wifi to mój Access Point, który nie zgłasza nic niepokojącego :
Screenshot_20210125_202159_com.realvnc.viewer.android.jpg
Mam w sieci jeszcze repeater od TPlink, do którego łączy się kilka urządzeń.

Nie bardzo mam pomysł co zrobić. To się wydarzyło niby bez powodu, w praktyce po wyłączeniu napięcia w całym domu. Mam jeszcze jeden ROW-2, jest dodany wcześniej do konta. Zaraz go podłączę jak się przyłączy w mojej opinii kwestia routera odpada.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam,
Marcin
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

To, ile w routerze jest ustawione adresów w DHCP nie świadczy o tym, że router poprawnie przydzieli te adresy. Jak ustawisz sobie maskę dla swojej sieci LAN na 255.0.0.0 to będziesz mógł zrobić pulę 16777213 adresów.
Niestety ale soft w tanich routerach jest opracowywany "na kolanie" i później mamy tego skutki.
Po restarcie routera pewnie podłączysz bezproblemowo następny sterownik. Ale z czasem przez wadliwy soft zapchają się choćby bufory MAC i ponownie któreś z urządzeń Ci wyleci.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
marwint

Te sugestie o "tanich routerach"... Twierdzę że niewielu ma sieci z Cisco czy Linksys'a, i uważam że mam dobrej jakości komponenty, a akurat antena jest dostarczona przez providera. Mimo to antena jest od Ubiquiti, i nie wydaje mi się żeby to był sprzęt z softem pisanym "na kolanie" .

Skąd w ogóle ta niemal pewność, że to wina sieci? Takich rzeczy nie pamiętam od kilkunastu lat, i akurat teraz nagle ma się okazać że mam problem z routerem?

Otóż przed chwilą NIE RESETOWAŁEM routera. Podłączyłem leżakującego ROW-2 do prądu, który wcześniej był już przypisany do konta. I pojawił się natychmiast. Więc co ma do tego router? Jutro dostanę jeszcze jednego MEW-1, i ciekawe, czy też się nie zaloguje. Przecież tego który znikł, jak go od nowa dodaję w trybie config, to jest to nowe przypisanie do sieci. On się nie połączył, a ROW-2 tak?

Wszystkie inne urządzenia są, nie ma tylko tego licznika.

Proszę o jakieś inne pomysły, reset routera - mogę, tylko znowu czekać mnie będzie konfiguracja domofonu, bo znowu będą inne IP, a dziś już to robiłem, to upierdliwe. Właściwie problem jest PO resecie, bo jak pisałem musiałem dziś wyłączyć prąd i wszystko się zresetowało. Ale tylko licznik nie działa.
Pozdrawiam,
Marcin
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Akturat Ubiquity to bardzo dobry sprzęt ale jest to AP. W tym przypadku typujemy w sam router.
Dlaczego tak obstawiamy. Przerabialiśmy już wiele takich tematów. Byli użytkownicy, którzy wręcz prowadzili batalie by udowodnić, że to nie jest wina ich sprzętu (lub to nie problem ich konfiguracji sieci). Dla jednego z nich prywatnie kupiłem Amplifi i mu wysłałem do testów. Sprzęt finalnie odkupił bo jak się okazało.... po wstawieniu Amplifi wszystkie problemy zniknęły. Kolejny przykład to sprzęt firmy Tenda, który zakłóca inne access pointy. Efekt jest taki, że przy włączonej Tendzie nie można przełączyć Supli w tryb konfiguracji. W tym przypadku rozwiązaniem jest nowe SDK producenta układu WiFi, które już sobie radzi z zakłóceniami z Tendy. Mogę Ci udostępnić tą testową wersję. Być może nawet po restarcie wszystko wróci do "normy" ale mogą to być nadal pozory. Po pewnym czasie problem wróci (oby nie).
SUPLA.... Nareszcie w domu.
kpisiek

Podłączę się pod wątek, cały czas mam problem z Zamel MEW-01 , cały czas brak możliwości monitoringu licznika energii.

Proszę o zweryfikowanie co się dzieje. Po DHCP wszystko hula, urządzenia w dalej od routera bez problemu komunikują się.

Zamel MEW-01 zaczynam się denerwować.

PS. Od czasu do czasu mam zieloną kontrolkę i podgląd. Odbieram wrażenie że moduł umiera.

Wykluczając oczywiście wszelkie podejrzenia co do routera, instalacja i przesyły radiowe na wszystkich urządzeniach działają. Problem pojawia się tylko przy zamel.
marwint

Akurat router(antena) to też Ubiquiti. Mam router Tplink Archer C6, co jest marką pewnie nieco słabszą, ale i tak robi za zwykłego switch'a, bo DHCP jest w antenie.

Dziś nie nam weny na ponowne ślęczenie nad konfiguracją domofonu, więc jutro wrócę do tego i zresetuję to wszystko. Provider w dzisiejszej rozmowie obiecał włączyć rezerwację nr'ów IP, jak to zrobi to uniknę konfiguracji domofonów, więc tym bardziej wolę poczekać. A jak dostanę kolejnego MEW-1 i się doda przed resetem, to już całkiem odlecę 😀.

Gdyby łatwo się demontował ten licznik, to zabrałbym go dla testu do innej sieci...
Pozdrawiam,
Marcin
marwint

Przed chwilą dodałem licznik jeszcze raz(wcześniej próbowałem z 10 razy) w trybie config - dodał się i działa.
Screenshot_20210125_221618_org.supla.android.jpg
🤔
Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem.

Będę obserwował czy nie znika ten czy inny.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam,
Marcin
kpisiek

po obserwacjach i słowniku łacinie , przegrzebałem wszystko co możliwe - mew łączy się z routerem, wszystko gra, ale od czasu do czasu wybija z wifi, analizuje znów temat na nowo

mew ma problem z szyfrowaniem wifi - totalna klapa ze strony programistów , ja sie poddaje, odsprzedam to choćbym miał stracić

Wchodząc po rewizji patrzę się Wifi - incorrect password. Wbijam na 3 urządzeniach hasło działa. Resetuje moduł wbijam ręcznie ssid i hasło, połączy się za godzinę znów rozłączony - wchodzę - znów woła złe hasło...
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jaka wersja oprogramowania w MEW?
Czy w haśle masz znak spacji?
Jakie masz włączone szyfrowanie Wi-Fi?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

kpisiek wrote: Tue Jan 26, 2021 8:46 pm po obserwacjach i słowniku łacinie , przegrzebałem wszystko co możliwe - mew łączy się z routerem, wszystko gra, ale od czasu do czasu wybija z wifi, analizuje znów temat na nowo

mew ma problem z szyfrowaniem wifi - totalna klapa ze strony programistów , ja sie poddaje, odsprzedam to choćbym miał stracić

Wchodząc po rewizji patrzę się Wifi - incorrect password. Wbijam na 3 urządzeniach hasło działa. Resetuje moduł wbijam ręcznie ssid i hasło, połączy się za godzinę znów rozłączony - wchodzę - znów woła złe hasło...
Nim zaczniesz oskarżać programistów o "fuszerkę" upewnij się czy aby napewno Twoja sieć działa prawidłowo. 99% przypadków nieprawidłowego działania jest spowodowane złą konfiguracją sieci lub błędnym podłączeniem. Napisz skąd jesteś ? Podaj wersję oprogramowania urządzenia oraz numer który znajduje się z dołu obudowy. Zapewniam Cię, że nie stracisz na zakupie urządzenia, lecz podejdź do tematu troszkę spokojniej a wszyscy Ci pomożemy.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55

Return to “ZAMEL MEW-01”