Sterowanie bramą i furtką plus dzwonek

Fantomek

Prośba o pomoc względem podłączenia Mam siłownik bramy wjazdowej na posesję faac 740 obok jest furtka gdzie założony jest szyfrator kodowy który po wpisaniu kodu zwalnia rygiel elektrozczepu i można wejść furtką dodatkowo ten szyfrator ma dzwonek wejsciowy a gong jest w środku domu. Od strony posesji jest na ogrodzeniu przycis zwalniający do wyjścia. całość w odległości 10 m od budynku. W domu mam sieć wifi z internetem. Zasilane jest to odzielnym kablem furtka, odzielnym zasilanie bramy wjazdowej. I teraz chciałbym zastosować coś takiego oddzielnie otwiercać i zamykać bramę wjazdową, oddzielnie móc otworzyć i zamknąc furtkę oraz gdy ktoś zadzwoni zebym miał również powiadomienie na telefonie jak przyciśnie. W takim przypadku mogę odpalić już zamontowaną kamerę IP i zobczyć kto jest i np otworzyć furtkę kurierowi,
Załączam fotki co mam (dwie płytki) i manual szyfratora
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Fantomek

I szyfrator
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jaki procesor siedzi w tym układzie?
ksnip_20210127-231105.png
Programowałeś już ten układ? Najprościej pewnie będzie spróbować tam wgrać GUI Generic. Trzeba by tylko GPIO zidentyfikować i ustawić przekaźnik na otwieranie furtki/bramy.

W instrukcji tych szyfratorów jest napisane, że dzwonej jest wyprowadzony dwoma przewodami i jest to przycisk NO - czyli wciśnięcie dzwonka po prostu zwiera te przewody. W zależności od tego jakie masz napięcie do dzwonka na tych przewodach, można spróbować się wpiąć na jakieś wejście tego układu przez jakiś optoizolator albo inny detektor napięcia. Może ktoś inny tutaj pomoże z rozpiską pinów do tej płytki.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Fantomek

Nie wiem dokładnie to ten przekaznik 13,26 zł 57%OFF | Przełącznik eWeLink wifi DC 12v 24v 32v Inching/samoblokujący bezprzewodowy moduł przekaźnikowy inteligentna automatyka domowa do dostępu do drzwi Alexa google
https://a.aliexpress.com/_B0jSvz
klew

Fantomek wrote: Thu Jan 28, 2021 8:00 am Nie wiem dokładnie to ten przekaznik 13,26 zł 57%OFF | Przełącznik eWeLink wifi DC 12v 24v 32v Inching/samoblokujący bezprzewodowy moduł przekaźnikowy inteligentna automatyka domowa do dostępu do drzwi Alexa google
https://a.aliexpress.com/_B0jSvz
Wygląda na ESP. Możesz odczytać symbole z tego układu, który zaznaczyłem na zdjęciu, albo zrobić dokładniejsze zdjęcie.
Fantomek

Tak esp
klew

Fantomek wrote: Thu Jan 28, 2021 9:12 amTak esp
Ok, to spokojnie na to da się wgrać oprogramowanie Supli.
Fantomek

Dzięki czekam zatem na podpowiedzi jak ogarnąć mój temat
klew

Odnośnie sterowanie bramą/elektrozaczepem, to musisz znaleźć które GPIO steruje przekaźnikiem (możesz szukać w sieci, spróbować samemu prześledzić ścieżki na płytce, wgrać tam soft np. GUI Generic i testować wszysktie GPIO po kolei aż trafisz na właściwe, albo czekaź aż ktoś na forum w tym pomoże jeśli zna ten układ).

Co do powiadomień o wciśniętym dzwonku - napisz jak masz w tej chwili dzwonek podłączony. Czy masz tam "2 białe przewody" wychodzące z szyfratora, do których jest podłączony przewód do dzwonka? Jakie napięcie i czy prąd stąły czy zmienny?
elmaya

should be:

GPIO # Component
GPIO00 Switch1
GPIO12 Relay1
GPIO13 Led1i

Return to “Pomoc”