MEW-01 do fotowoltaiki i badania zużycia w domu

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

jendrush wrote: Tue Jan 26, 2021 9:24 am Chciałbym osiągnąć coś takiego jak jest w aplikacji SolarEdge, albo na stronie web Froniusa, czyli fajny wykres aktualnego przepływu energii sieć - dom - falownik, oraz do tego w kupie statystyki. Ręcznie oczywiście mogę sobie przeliczyć z tego co mam, ale chodzi by automatycznie mieć podgląd na bieżąco, oraz wyliczenia.
Nie mam pojęcia jak to wygląda w SolarEdge ani u Froniusa ;)
Na MEW możesz podglądać to co jest pobierane i oddawane do sieci. Natomiast nie da się oglądać jednocześnie danych z kilku liczników.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
jendrush

Wygląda tak - patrz na załączone obrazki. Chodzi m.in. bo aktualny bilans, czyli ile dają nam panele, ile wysyłamy, lub pobieramy z sieci, ile zużywa dom. BTW, gdyby Eastron SDM630 miał bilansowanie wektorowe to zrealizowałbym to z mniejszą, lub większą precyzją za pomocą odczytu po Modbusie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kerth

Mnie też brakuje takiej funkcjonalności. Wydawałoby się, że możliwość takiej analizy powinna być oczywista w dobie mikroinstalacji ;)
jendrush

Cieszyłoby mnie, gdyby pojawiła się taka funkcjonalność, gdyż byłaby to bardzo fajna alternatywa do wcale nie tanich rozwiązań producentów falowników.
klew

jendrush wrote: Tue Jan 26, 2021 9:49 am Wygląda tak - patrz na załączone obrazki. Chodzi m.in. bo aktualny bilans, czyli ile dają nam panele, ile wysyłamy, lub pobieramy z sieci, ile zużywa dom. BTW, gdyby Eastron SDM630 miał bilansowanie wektorowe to zrealizowałbym to z mniejszą, lub większą precyzją za pomocą odczytu po Modbusie.
Ogólnie aby znać 4 parametry:
- produkcję z paneli
- zużywanie energii przez dom
- pobór z sieci
- oddawanie do sieci
to potrzebne są dwa punkty pomiarowe. Np. pomiar poboru i oddawania do sieci (np. MEW na wejściu zasilania do domu) oraz dane z falownika (aktualna produkcja).
Mając aktualną moc w obu tych punktach pomiarowych, można pokazać aktualną moc do/z sieci, z paneli, do domu (zużycie). Można też pokazać pobór/zużycie na wszystkich tych miejscach.

Temat brzmi sensownie, tylko to by wymagało zaimplementowania tych funkcji pewnie po stronie aplikacji klienckich oraz serwera. Biorąc pod uwagę dość dużą kolejkę tematów do ogarnięcia, które wymagają implementacji w tych obszarach, obstawiam, że szybko to nie będzie zrobione ;).
Poza tym jest jeszcze kwestia integracji falowników do Supli (ewnetualnie dołożenia drugiego MEW-a przy falowniku).
Alternatywnie jest dostępne API, a wkrótce również MQTT - dane można sobie wyciągnąć i wyświetlać je na czymkolwiek zrobionym samodzielnie.
@Artur

W sumie pytanie dotyczy fotowoltaiki.
W tablicy rozdzielczej jest już zamontowany MEW-01, czy dołożenie dodatkowego licznika z trzema przekladnikami nie będzie się wzajemnie zakłócać ? chodzi mi o same przekładniki, bo wiadomo, że w rozdzielniach nie ma za wiele miejsca i nie będzie można 6 szt. ulokować odpowiednio daleko od siebie.
jendrush

@klew O tym właśnie pisałem, że gdyby był drugi MEW-01 to stosunkowo prosto byłoby to zrobić. Ba, gdybym miał pewność co do pomiaru w czasie z obu urządzeń to sam bym zrobił, przecież to prosta kalkulacja. Trzeba mieć tylko pewność, że pomiary z obu urządzeń odnoszą się do dokładnie tego samego okresu.
klew

jendrush wrote: Fri Jan 29, 2021 7:59 am @klew O tym właśnie pisałem, że gdyby był drugi MEW-01 to stosunkowo prosto byłoby to zrobić. Ba, gdybym miał pewność co do pomiaru w czasie z obu urządzeń to sam bym zrobił, przecież to prosta kalkulacja. Trzeba mieć tylko pewność, że pomiary z obu urządzeń odnoszą się do dokładnie tego samego okresu.
To zależy co chcesz sprawdzać. Jeśli chcesz pobierać dane historyczne, to serwery robią zapis do bazy co 10 min. Z tego co kojarzę, to zrzucają wszystko w jednym momencie. Sprawdzałem sobie timestampy z moich różnych czujników i czasami jest 1-2 s rozrzutu między timestampami, więc w zasadzie to ten sam okres.
Natomiast jeśli chcesz pokazywać też moc, to wtedy po api musisz sobie pobierać dane konkretnego urządzenia i to są dane aktualne na chwilę pobrania danych, więc też powinny być w miarę "zsynchronizowane". Nie wiem co jaki czas MEW wysyła dane do serwera, ale pewnie jest to w odstępie kilku sekund.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Co 5sek. W tym przypadku zachęcam do użycia MQTT. Api nie pozwoli na zbyt duża częstotliwość pobierania.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew

pzygmunt wrote: Fri Jan 29, 2021 9:25 am Co 5sek. W tym przypadku zachęcam do użycia MQTT. Api nie pozwoli na zbyt duża częstotliwość pobierania.
A pobieranie danych historycznych?

Return to “ZAMEL MEW-01”