Dostęp do danych z MEW-01 przez API

XnIcRaM

mam MEW-01 i potrzebowałbym dostać się zewnętrznym skryptem do mierzonych napięć oraz prądów z tego co do tej pory znalazłem to prawdopodobnie udałoby się uzyskać potrzebne mi dane używając API. Przejrzałem dokumentację API ale nie do końca potrafię sobie z tym poradzić. Czy jest gdzieś jakaś instrukcja krok po kroku aby odczytać jakieś dane z urządzenia supli przez API albo ktoś mógłby ciemniakowi takiemu jak ja rozpisać krok po kroku co trzeba zrobić?
Duch__
Been thanked: 6 times

Koniecznie musi być napięcie i prąd czy moc Ci wystarczy? Mam soft co pobiera tylko moc na esp8266.
XnIcRaM

koniecznie napięcie i prąd ale jeśli mógłbyś udostępnić program z esp to nawet jak tam nie ma napięcia i prądu to bym się ucieszył bo docelowo to też chciałbym to wyciągać przy pomocy esp8266 więc pewnie bym się nauczył co nie co
Duch__

Raczej nie uda Ci sie zrozumieć i przerobić kodu, gdyż on liczy znaki i na tej podstawie wyłapuje odpowiednie dane, ale mogę udostępnić. Ma to na celu ograniczenie użycia pamięci RAM gdyż chcialem zrezygnować z zasobożernej biblioteki ArduinoJson.
Duch__

Udostępniam kod. Domyślna zasada działania jest taka że program pobiera dane z MEW-01 co około 10 sekund i rysuje nam wykres na wyświetlaczu OLED. Wykres jest automatycznie skalowany. Na zdjęciu wartość 226W to aktualnie odczytana wartość, a 2000 to skala wykresu.
MEW-01 Monitor.7z
Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
and111

Coś nie tak z załącznikiem. Nie otwiera się (mały rozmiar pliku).
Duch__

To jest spakowane plik za pomocą 7-zip. Przed chwilą pobrałem i prawidłowo się otwiera.
and111

Wiem, że to format 7-zip. Często z niego korzystam. Nie wiem jednak dlaczego nie mogłem go otworzyć - wyskakiwał błąd. Teraz pobrałem ponownie Twój plik i jest OK - bez problemu wypakował się i otworzył. Dzięki!
XnIcRaM

super dzięki przydało się bardzo i w sumie nie wiedziałem że ten odczyt może być taki prosty... w ogóle nie widziałem że trzeba dopisać na końcu linka "/read?format=json" żeby otrzymać wszystkie parametry w tym prąd i napięcie. W ogóle się teraz zastanawiam jaka jest przewaga sposobu z pełnym logowaniem od po prostu wykorzystania linka bezpośredniego? Limitu wywołań chyba nie ma, częstotliwość wywołań też chyba jest taka sama.

Swoją drogą z jaką częstotliwością MEW-01 robi pomiary, chyba w dokumentacji nie widziałem takiej informacji?
Duch__

Odczyt jest prosty, ale mnogość danych powoduje jak pisałem wcześniej że zabiera to mnóstwo ramu pobierając najpierw dane, a potem je przetwarzając. Mój soft wyłapuje tylko partię danych licząc przecinki, dzięki temu oszczędzam ram.

Return to “ZAMEL MEW-01”