Sonoff TH10 - problem z podłączeniem do sieci

vitia

Wgrywałem soft przeznaczony do TH i wtedy nie wstawał - nie mam pojęcia dlaczego. Wgrałem multiboard i tu nie było problemu. TH wstaje, rozgłasza sieć. Pod adresem 192... rejestruję urządzenie, zapisuje się niby ok i... na tym koniec. Mam problem z dodaniem urządzenia w aplikacji. Mieli, mieli i wyskakuje komunikat o przekroczonym czasie. Dioda na TH miga szybko, jest więc w odpowiednim stanie. Sieć rozgłaszana przez niego jest wciąż widoczna. Dodawanie urządzeń mam oczywiście aktywne w chmurze.
Robiłem wcześniej Basici i Yunshany i było ok. Choć było to ok roku temu i mogłem coś zapomnieć. TH nigdy jeszcze nie robiłem.

Co robię nie tak?
vitia

Zapomniałem dodać, aplikacja podczas dodawania urządzenia ma problem z pobraniem informacji o sieci. Robi to bardzo długo, czasami przekracza czas i nie pobiera ich.
Patryk

Wygraj sobie w ramach testu ten soft:
viewtopic.php?p=72961#p72961
vitia

Patryk wrote: Sat Jan 30, 2021 4:04 pm Wygraj sobie w ramach testu ten soft:
viewtopic.php?p=72961#p72961

Trzeba wgrać wszystkie trzy pliki bin czy tradycyjnie dwa, bez tego "esp"?
Patryk

Wszystkie trzy.
PioKar

vitia wrote: Sat Jan 30, 2021 12:51 pm Wgrywałem soft przeznaczony do TH i wtedy nie wstawał - nie mam pojęcia dlaczego. Wgrałem multiboard i tu nie było problemu. TH wstaje, rozgłasza sieć. Pod adresem 192... rejestruję urządzenie, zapisuje się niby ok i... na tym koniec. Mam problem z dodaniem urządzenia w aplikacji. Mieli, mieli i wyskakuje komunikat o przekroczonym czasie. Dioda na TH miga szybko, jest więc w odpowiednim stanie. Sieć rozgłaszana przez niego jest wciąż widoczna. Dodawanie urządzeń mam oczywiście aktywne w chmurze.
Robiłem wcześniej Basici i Yunshany i było ok. Choć było to ok roku temu i mogłem coś zapomnieć. TH nigdy jeszcze nie robiłem.

Co robię nie tak?
A czy przypadkiem nie zasilasz podczas rejestrowania swojego Th z programatora?
Ja dziś wgrywałem suple koledze i miałem podobne objawy.
Niby wi-fi supla sie rozgłaszało ale nie mogło się podłączyć po ip 4.1.
Po podłączeniu sonofa wtyczką pod 23ov wszystko zadziałało.
vitia

Próbowałem na oba sposoby i bez zmian. Mam wrażenie, że tu jest problem z zarejestrowaniem przez aplikację. Tylko co? Wifi hula bez problemu, wszystkie już dołączone działają. Wziąłem dziś na próbę basica zarejestrowanego jakiś czas temu, podpiąłem i działa bez problemu. Też zresztą zasilany z USB.
Tu chyba problem tkwi w dodaniu urządzenia przez apkę.
vitia

Patryk wrote: Sat Jan 30, 2021 4:31 pmWszystkie trzy.
Wgrałem, sieć rozgłasza, ale ciągle to samo - 192.168.... tak, dodawanie urządzenia w aplikacji już nie.
Patryk

1. Próbowałeś wprowadzić dane konfiguracyjne ręcznie ?
2. Podajesz nazwę do sieci 2,4Ghz ( były już przypadki, że "ktoś" podawał nazwę, ale do sieci 5Ghz ) ?
3. Posiadasz może router "Tenda" ?
Ps.
Pokaż zrzut strony konfiguracyjnej (192.168.4.1), co jest w Last State.
vitia

1. Przy Twoim sofcie tylko hasło próbowałem ręcznie.
2. Nie, 2,4. Th zresztą działał na niej, na próbę czy jest ok, na ewelinku.
3. Nie, Asusa. Jest w miarę nowy i nie zauważyłem problemów z podłączaniem jakichkolwiek urządzeń.

Rzecz się częściowo wyjaśniła - dodałem urządzenie za pomocą innego telefonu. Nigdy nie miałem z tym problemu na moim, widać coś tam jest nie halo. Sprawdziłem uprawnienia na chmurze Supli, w ustawieniach telefonu, przeinstalowałem Suplę, nic nie dało.
Urządzenie w każdym bądź razie się pojawiło, tylko nie podaje temp. A jak już wcześniej wspomniałem, na ewelinku wszystko śmigało, więc raczej coś z softem. Co sprawdzić?

Return to “Pomoc”