TH 10 i DS18B20 - wykorzystanie odczytu temperatury

vitia

Nie bardzo widzę jak mogę wykorzystać ten odczyt.
W Chmurze Supli widzę możliwość uruchomienie tylko harmonogramu o jakiejś stałej porze. Po integracji z Alexą nie widzę możliwości stworzenia rutyny. Chcę by przy określonej temperaturze odzywał mi się alarm, przychodziło powiadomienie, uruchamiało TH (zmieniało stan przekaźnika). Gdzie tego szukać?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Aktualnie można takie coś zrealizować w skryptach Fracza ( https://supla.fracz.com/ ).
Tylko to jest od zawsze wersja "beta" i czasami coś dziwnie działa ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
vitia

Skomplikowanie tych skryptów mnie przeraża. Kiedyś próbowałem zrobić sobie powiadomienie o otwarciu bramy i skończyło się na...alexie.

Na serio nie ma innego sposobu? W takim razie po co mi ta temperatura? Żeby sobie w telefonie ją widzieć?
klew

vitia wrote: Mon Feb 01, 2021 10:50 am Skomplikowanie tych skryptów mnie przeraża. Kiedyś próbowałem zrobić sobie powiadomienie o otwarciu bramy i skończyło się na...alexie.

Na serio nie ma innego sposobu? W takim razie po co mi ta temperatura? Żeby sobie w telefonie ją widzieć?
Tak, termometry aktualnie są głównie po to, aby sobie podejrzeć temperaturę w telefonie i mieć historię.

Jeśli robisz to w ramach jednego urządzenia (pomiar temperatury i jakaś akcja) to możesz to sobie zaprogramować samemu.
Jeśli robisz to na kilku urządzeniach (co innego mierzy, co innego wykonuje zadania), to jedyna opcja na chwilę obecną to skrypty. Sama Supla aktualnie nie wspiera praktycznie żadnej logiki i powiązań między kanałami.
vitia

klew wrote: Mon Feb 01, 2021 11:08 am Jeśli robisz to w ramach jednego urządzenia (pomiar temperatury i jakaś akcja) to możesz to sobie zaprogramować samemu.
Jak, podpowiedz proszę. Szukałem i nie widzę takiej możliwości, widocznie źle szukałem.
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

vitia wrote: Mon Feb 01, 2021 11:20 am
klew wrote: Mon Feb 01, 2021 11:08 am Jeśli robisz to w ramach jednego urządzenia (pomiar temperatury i jakaś akcja) to możesz to sobie zaprogramować samemu.
Jak, podpowiedz proszę. Szukałem i nie widzę takiej możliwości, widocznie źle szukałem.
viewtopic.php?f=61&t=7952
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
vitia

Nie do końca rozumiem, gdzie miałbym to wpisać mając TH10.
klew

vitia wrote: Mon Feb 01, 2021 12:18 pm Nie do końca rozumiem, gdzie miałbym to wpisać mając TH10.
To dotyczy sytuacji, gdy sam piszesz oprogramowanie na urządzenie i je wgrywasz.
W takim razie zostają Tobie tylko skrypty na chwilę obecną.
vitia

Powiem szczerze, że jestem rozczarowany. :o Nie przyszło mi do głowy, że pomiar temperatury w Supli może być tak bezużyteczny.

Przy całej sympatii dla tego projektu, zaczynam odnosić wrażenie, że jest to oprogramowanie nie dla Kowalskiego. Wgrania softu można się jeszcze w miarę łatwo nauczyć, ale pisania go już niekoniecznie.

I to w jednym urządzeniu - moduł mierząc temperaturę nie jest w stanie się włączyć/wyłączyć przy ustawionej wartości. To po co mi on? Taniej kupić termometr z wifi czy bluetooth... :roll:
klew

vitia wrote: Mon Feb 01, 2021 1:15 pm Powiem szczerze, że jestem rozczarowany. :o Nie przyszło mi do głowy, że pomiar temperatury w Supli może być tak bezużyteczny.

Przy całej sympatii dla tego projektu, zaczynam odnosić wrażenie, że jest to oprogramowanie nie dla Kowalskiego. Wgrania softu można się jeszcze w miarę łatwo nauczyć, ale pisania go już niekoniecznie.

I to w jednym urządzeniu - moduł mierząc temperaturę nie jest w stanie się włączyć/wyłączyć przy ustawionej wartości. To po co mi on? Taniej kupić termometr z wifi czy bluetooth... :roll:
Wszystkie aktualne termometry w Supli, to urządzenia typu DIY, czyli samodzielnie składane przez użytkowników. Większość (prawie wszystkie?) gotowe programy, które "wystarczy wgrać", to wkład kilku osób, które z reguły za darmo poświęcają swój czas i udostępniają efekty swojej pracy. Przykro mi, że rozczarowujące jest dla Ciebie to, jak mało swojego prywatnego czasu poświęcili na ten projekt.

Dla "Kowalskiego" są gotowe komercyjne produkty.
Wgrywanie softu to już domena hobbystów :P

Return to “Pomoc”