Warunki w SUPLA Scripts - pomysły

klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

flowerek wrote: Thu Jan 28, 2021 1:22 pm Ja juz nie wiem. Dzialaja te skrypty z czujnikami czy nie?
Jak robie sceny z innymi kanalami typu wlacznik swiatla wszystko smiga jak nalezy.
Ale z czujnikiem bramy caly czas porazka.

Jak powinny wygladac wzorcowe wpisy dla wykonania gdy brama sie otworzy?
Zakladajac ze gdy jest zamknieta namy stan wysoki?
U mnie działa powiadomienie o otwartej bramie. Czasami dostaję nieoczekiwane powiadomienie przy resecie połączenia układu, ale poza tym działa ok.
Tak wygląda konfiguracja
ksnip_20210128-152319.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Fivex

Witam.

Jest możliwość utworzenia takiej sceny, która wysyłałaby powiadomienie jeśli np. brama wjazdowa jest otwarta dłużej niż 15 minut?
lukosław

Bez tego warunku connected dostawałem masę niepotrzebnych powiadomień. Po dodaniu tego warunku mam podobnie jak @klew - sporadycznie jak coś zmieniam w cloud itp.

Przy okazji, chciałbym zapytać, jak skonfigurować skrypty żeby dostawać powiadomienie o wyłączeniu prostego przełącznika on-off? Mam zwykłego sonoffa basic'a z wgranym gui-generic, w cloudzie ustawiony jako On/Off i co bym nie ustawiał w skryptach to dostaję powiadomienia o włączeniu przekaźnika, natomiast za nic nie potrafię go ustawić na notyfikację o wyłączeniu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

Może komuś się przyda, przykłady, które mnie działają.

dla kontaktronu (sensor) - gdy otworzy ktoś bramę garażową
Wyzwalanie w oparciu o stan kanałów
{{not state(XXX).hi}}
Warunek wykonania
{{not state(XXX).hi and state(XXX).connected}}

dla czujnika wilgotności - włącza się wietrzenie w rekuperatorze gdy wilgotność w łazience przekroczy 80%
{{state(XXX).humidity > 80}}
Warunek wykonania
{{state(XXX).humidity > 80 and not state(YYY).on}}
YYY to włącznik/przekaźnik - warunek spełniony gdy program wietrzenie jest wyłączony

Przekaźnik / Włącznik - wyłącza telewizor gdy córka w godzinach kiedy nie powinna włącza TV :) tak wiem jestem okrutny
{{state(XXX).on}}
Warunek wykonania
{{state(XXX).on and ('now'|date('N')) >=1 and ('now'|date('N')) <=5 and time() >= '09:00' and time()<= '15:00' }}
flowerek

Dzięki.

Nie dalem za wygraną...i juz wiem ze mam problem z 1 kanalem kontaktronu na bramie garazowej...a tym kanale nie dzisla.

Na bramie wjazdowej wszystko wykonuje sie poprawnie.

Ze tez wczoraj na to nie wpadlem...i meczylem bez skutku brame garażową.

Chyba usune z cloud i dodam ponownie bramę garazową...moze wowczas sceny ruszą 😀

Jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc. Juz zwatpilem w moje rozumienie logiki 😀😀
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
Gang

W łazience mam moduł do sterowania wentylatorem.
Wykorzystałem automat schodowy, tj. jak włączę przez apkę lub przyciskiem dzwonkowym w łazience to wentylator chodzi przez 55 sekund.

Mam też tam BME, chciałbym ustawić aby po przekroczeniu danego progu wilgotności wentylator też ruszył.

Teraz pytanie, czy wykonanie sceny włączy go też na 55 sekund? czy go po prostu włączy?

Mogę też zasilanie wentylatora puścić przez drugi przekaźnik jeżeli trzeba. (przycisk w łazience będzie włączał go na 55 sekund a drugi przekaźnik będzie sterowany sceną. Tylko czy to nie będzie się gryzło ?

Nie mogę ustawić termostatu i urządzenia osuszającego, bo go nie ma na liście.
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Gang wrote: Mon Feb 01, 2021 10:10 am Teraz pytanie, czy wykonanie sceny włączy go też na 55 sekund? czy go po prostu włączy?
Tak, włączy się na określony czas.
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
klew

Gang wrote: Mon Feb 01, 2021 10:10 am W łazience mam moduł do sterowania wentylatorem.
Wykorzystałem automat schodowy, tj. jak włączę przez apkę lub przyciskiem dzwonkowym w łazience to wentylator chodzi przez 55 sekund.

Mam też tam BME, chciałbym ustawić aby po przekroczeniu danego progu wilgotności wentylator też ruszył.

Teraz pytanie, czy wykonanie sceny włączy go też na 55 sekund? czy go po prostu włączy?

Mogę też zasilanie wentylatora puścić przez drugi przekaźnik jeżeli trzeba. (przycisk w łazience będzie włączał go na 55 sekund a drugi przekaźnik będzie sterowany sceną. Tylko czy to nie będzie się gryzło ?

Nie mogę ustawić termostatu i urządzenia osuszającego, bo go nie ma na liście.
Odpaliłem na szybko u siebie, i skrypty odpalają przekaźnik zgodnie z konfiguracją, czyli czasowo.

Natomiast jeśli jest to jedno urządzenie, które steruje wentylatorem i ma pomiar wilgotności, to lepiej ustawić sobie to w ramach urządzenia, bez udziału Skryptów.
Tylko na chwilę obecną musiałbyś to sam zaimplementować (kod dość trywialny, kwestia złożenia kilku klocków).
Gang

Dziękuję Panowie.

@klew dla mnie szczyt kontaktu z programowanie to wgranie GUIa ;) ale dziękuję za wiarę we mnie.

Wyzwalacz sceny ok. "{{state(17738).humidity > 50}}"
Czy w warunku muszę go powtórzyć?
Czy warto tam dodać, żeby reagował tylko wtedy kiedy przekaźnik nie jest załączony ?
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
klew

Gang wrote: Mon Feb 01, 2021 10:56 am Dziękuję Panowie.

@klew dla mnie szczyt kontaktu z programowanie to wgranie GUIa ;) ale dziękuję za wiarę we mnie.

Wyzwalacz sceny ok. "{{state(17738).humidity > 50}}"
Czy w warunku muszę go powtórzyć?
Czy warto tam dodać, żeby reagował tylko wtedy kiedy przekaźnik nie jest załączony ?
Męcz @krycha88, aby dodał warunki i wyzwalacze do GUI ;)

Return to “SUPLA Scripts”