Witam
Niestety nie znalazłem strikte mojego przypadku przez wyszukiwarkę ew był jakiś podobny temat. Otóż od niedawna w zasadzie od listopada używam sukcesywnie 5 modułów SRW-01 do sterowania Roletami. Przez ten okres 2-3x zdarzyło mi się coś takiego że opuszczam sobie z aplikacji grupę 2 rolet z 0% na np 60% po czym po chwili (2-4 sek) w aplikacji nagle mam 100% i roleta się zatrzymuje na poziomie jakby np 30-40%. Wówczas jedyne co pomaga to fizycznie ją "Wybazować" czyli maksymalny zjazd z przycisku do dołu. Gadałem z sąsiadem, który też ma suple i mówił że też mu się tak zdarzyło ale gdzieś 3x na przestrzeni 3 lat.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
SRW-01 Dziwne zachowanie przy opuszczaniu z aplikacji
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Jak wystąpi taka sytuacja prześlij na forum zrzuty ekranu z widoku grupy oraz wszystkich rolet pojedynczo. Nic nie zmieniaj tylko najpierw napisz. Spróbujemy wyłapać co się tam zadziało.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
myxhir
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 9 times
Ok, tak zrobię chociaż z tego co pamiętam to pojedyncza roleta też widniała jako 100% (tak samo jak grupa) bo miałem ją przysłoniętą w aplikacji. Czy ew oprócz samych screenów, grupa/pojedyncze rolety wchodzące w skład grupy coś jeszcze mogę podesłać? być może te kilka razy zrobiłem coś co nie zostało przewidziane, a wole dostarczyć jak najwięcej informacji w razie co 
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
-
myxhir
Cześć znowu się to zdarzyło
Wyglądało to tak. Przed ruszeniem harmonogramu podnoszenia podniosłem sobie roletę tarasowa pojedyncza na cos rzędu 40-50 % i podobnie podwójną. W momencie kiedy uruchomił się harmonogram podnoszenia po ok kilku min obie rolety w momencie ruszania dostały nagle 80% a po jakiejś chwili 10% - rolety się nie ruszały. Niestety ale podwójną musiałem unieść bo nic bym nie widział natomiast roletę pojedynczą zostawiłem i przesyłam screeny. Część screnów się nie zmieściła i poniżej linki do dysku google. Na zdjęciach faktyczny stan rolety oraz ten z aplikacji i screny z konta na supli. tą jedną roletę zostawiam bo nie będzie przeszkadzać
widok grupy z Taraowa
https://drive.google.com/file/d/1jBbdJ9 ... sp=sharing
tarasowa pojedyncza faktyczny stan
https://drive.google.com/file/d/1ovH6ZQ ... sp=sharing
Wyglądało to tak. Przed ruszeniem harmonogramu podnoszenia podniosłem sobie roletę tarasowa pojedyncza na cos rzędu 40-50 % i podobnie podwójną. W momencie kiedy uruchomił się harmonogram podnoszenia po ok kilku min obie rolety w momencie ruszania dostały nagle 80% a po jakiejś chwili 10% - rolety się nie ruszały. Niestety ale podwójną musiałem unieść bo nic bym nie widział natomiast roletę pojedynczą zostawiłem i przesyłam screeny. Część screnów się nie zmieściła i poniżej linki do dysku google. Na zdjęciach faktyczny stan rolety oraz ten z aplikacji i screny z konta na supli. tą jedną roletę zostawiam bo nie będzie przeszkadzać
widok grupy z Taraowa
https://drive.google.com/file/d/1jBbdJ9 ... sp=sharing
tarasowa pojedyncza faktyczny stan
https://drive.google.com/file/d/1ovH6ZQ ... sp=sharing
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Srw masz podpięte bezpośrednio do rolety? Czy też masz tam może jakieś inne sterowniki po drodze? Jakie przyciski używasz?
Jakie masz ustawione czasy zamykania i otwierania? Co widać w historii wykonania harmonogramu?
Jakie masz ustawione czasy zamykania i otwierania? Co widać w historii wykonania harmonogramu?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
myxhir
mam podłączony przycisk 3 pozycyjny: gora/ stop/ dol. moduł jest w puszce za łącznikiem i z niego bezpośrednio jest sterowana roleta .
Czasy i historia poniżej
Czasy i historia poniżej
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
flowerek
A kalibracja była zrobiona każdej rolety?
i tak z ciekawości skąd sie biorą takie czasy opuszczania i podnoszenia? 27,6 i 28,4 sekundy - chodzi mi o wartość po przecinku?
ja to robię tak, że startuję roletę z przycisku i mierzę stoperem + 1 sek extra żeby zawsze sie dobrze domknęła (bez prześwitów)
nigdy nie wpisywałem wartości po przecinku...
może ja to źle robię
ale mi działa i takich przypadków nie miałem
i tak z ciekawości skąd sie biorą takie czasy opuszczania i podnoszenia? 27,6 i 28,4 sekundy - chodzi mi o wartość po przecinku?
ja to robię tak, że startuję roletę z przycisku i mierzę stoperem + 1 sek extra żeby zawsze sie dobrze domknęła (bez prześwitów)
nigdy nie wpisywałem wartości po przecinku...
może ja to źle robię
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
-
myxhir
Przycisku w ogole nie uzywam bo odkad mam suple robie to z aplikacji a przycisk sluzy do awaryjnego ew ustawienia rolety wlasnie w takiej sytuacji.
Co do kalibracji to tak byla robiona dlatego te czasy. Ja kalibruje na zasadzie roleta jedzie w dol do momentu az slysze ze jest odcinane zasilanie potem jedzie w gore i w momencie wylaczenia - slychac tez zatrzymanie na kasecie mam czas wylaczenia. Czasy ustawiam na 100 ms po faktycznym stanie czyli jesli roleta zatrzymuje sie u gory i slychac to to po 100 ms odcinane jest wysterowanie. Mam nadzieje ze dobrze to opisalem nie mniej jednak czasami takie akcje jak ta sie zdarzają i nie wiem z czego to wynika
Co do kalibracji to tak byla robiona dlatego te czasy. Ja kalibruje na zasadzie roleta jedzie w dol do momentu az slysze ze jest odcinane zasilanie potem jedzie w gore i w momencie wylaczenia - slychac tez zatrzymanie na kasecie mam czas wylaczenia. Czasy ustawiam na 100 ms po faktycznym stanie czyli jesli roleta zatrzymuje sie u gory i slychac to to po 100 ms odcinane jest wysterowanie. Mam nadzieje ze dobrze to opisalem nie mniej jednak czasami takie akcje jak ta sie zdarzają i nie wiem z czego to wynika