Kupię sonoff DW 2 czujnik otwierania drzwi
-
Sebastiansuplamini
Witam serdecznie czy ktoś może mi pomóc
potrzebny jest mi sonoff DW 2 czujnik otwierania drzwi z wgraną supla bo jest mi potrzebna informacja na telefon że drzwi zostały otwarte chyba że ktoś ma jeszcze jakiś prościejszy pomysł dzięki

-
flowerek
Supla jeszcze nie wspiera natywnie czujników.
Nie wiem czy na ten czujnik jest dostępny soft supla.
Mozna to zrobic na skryptach @fracz i wirtualnym przekażniku oraz pushover ale z tego co widze na wątkach - to raczej rozwiązanie testowe niż gotowy produkt. Czasem nie zadziala czasem wyśle z opóźnieniem...
Osobiście nie stosuje powiadomień...czekam aż będzie to na tyle stabilne zeby mnie nie wkurzało.
Nie wiem czy na ten czujnik jest dostępny soft supla.
Mozna to zrobic na skryptach @fracz i wirtualnym przekażniku oraz pushover ale z tego co widze na wątkach - to raczej rozwiązanie testowe niż gotowy produkt. Czasem nie zadziala czasem wyśle z opóźnieniem...
Osobiście nie stosuje powiadomień...czekam aż będzie to na tyle stabilne zeby mnie nie wkurzało.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
To jest urządzenie wifi na baterie. Ono powinno się usypiać i wybudzać tylko, gdy zmienia się stan, po czym łączyć się z siecią i aktualizować stan czujnika w Supli.
Takiego softu Suplowego chyba nie znajdziesz. Do tego serwer Supli wymaga, aby urządzenie maksymalnie co kilka minut się odmeldowało - w przeciwnym wypadku pokaże że jest offline. Już nie wiem, czy nie łatwiej byłoby zrobić tego z sonoffem DW 1 na RF 433. Tylko bramkę RF 433 trzeba by zaimplementować na jakimś urządzeniu.
Takiego softu Suplowego chyba nie znajdziesz. Do tego serwer Supli wymaga, aby urządzenie maksymalnie co kilka minut się odmeldowało - w przeciwnym wypadku pokaże że jest offline. Już nie wiem, czy nie łatwiej byłoby zrobić tego z sonoffem DW 1 na RF 433. Tylko bramkę RF 433 trzeba by zaimplementować na jakimś urządzeniu.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
dude
@Sebastiansuplamini
Zapoznaj się z tym tematem viewtopic.php?f=24&t=7881.
Ale musisz wiedzieć, że umieszczenie takiego czujnika (wifi) w miejscu, które będzie powodowało częste (tj. kilkanaście razy dziennie) jego wybudzanie nie skończy się dobrze dla baterii...
Zapoznaj się z tym tematem viewtopic.php?f=24&t=7881.
Ale musisz wiedzieć, że umieszczenie takiego czujnika (wifi) w miejscu, które będzie powodowało częste (tj. kilkanaście razy dziennie) jego wybudzanie nie skończy się dobrze dla baterii...
-
flowerek
Dokładnie. Choc czytalem na oficjalnej stronie producenta ze przy 4-5 wybudzeniach dziennie ponoć baterie starczaja na rok.
Trudo powiedzieć. Czujnik poczty testuje dopiero kilkanaście dni. Za pol roku powiem co z bateria.
Działa to dość niezawodnie w sensie zmiany stanu kanału wirtualnego. Natomiast na ile niezawodne będą notyfikacje za pomocą skryptów @fracz i pushover nie wiem.
Może wypowie się ktoś kto ma ustawione powiadomienia dla kanalu ktory czesto zmieni stan...czy zawsze przchodza powiadomienia?
Jeśli intresuje cie tylko podgląd w aplikacji to mogę polecić to rozwiązanie z czujnikiem poczty (równie dobra moze byc czujnikiem drzwi). Ale za powidomienia nie ręczę.
W razie czego odezwij się n priv.
Trudo powiedzieć. Czujnik poczty testuje dopiero kilkanaście dni. Za pol roku powiem co z bateria.
Działa to dość niezawodnie w sensie zmiany stanu kanału wirtualnego. Natomiast na ile niezawodne będą notyfikacje za pomocą skryptów @fracz i pushover nie wiem.
Może wypowie się ktoś kto ma ustawione powiadomienia dla kanalu ktory czesto zmieni stan...czy zawsze przchodza powiadomienia?
Jeśli intresuje cie tylko podgląd w aplikacji to mogę polecić to rozwiązanie z czujnikiem poczty (równie dobra moze byc czujnikiem drzwi). Ale za powidomienia nie ręczę.
W razie czego odezwij się n priv.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
-
elmaya
the sensor can send notifications directly to Telegram using Telegram Bot.
-
dude
Nie mam może ustawionych na jakimś powodującym częste komunikaty kanale, ale generalnie mam kilka scen z powiadomieniem i zawsze jak coś się działo póki co przychodziły sprawnie. Te czujniki z Twojego tematu też męczyłem wybudzaniem z powiadomieniem i moje "agresywne" testy przeszłyflowerek wrote: Thu Feb 04, 2021 7:51 pm Może wypowie się ktoś kto ma ustawione powiadomienia dla kanalu ktory czesto zmieni stan...czy zawsze przchodza powiadomienia?
-
flowerek
No to mamy to
.
@elmaya ma jeszcze jakieś chyba prostsze rozwiazanie ale ja nie wiem jak to skonfigurować...
Ten czujnik zalania który @elmaya osuplowal wystepuje tez w wersji z kontaktronem (jako czujnik drzwi i okien) ale nie mam akurat. Natomiast warto spróbować bo ma się gotowy produkt w obudowie bez kombinowania.
https://pl.aliexpress.com/item/10050020 ... b201603_
Zamówię sobie 1 sztukę u majfrendow to dam znać. Tylko nie wiem kiedy przyjdzie bo u nich teraz swieta wypadaja.
@elmaya ma jeszcze jakieś chyba prostsze rozwiazanie ale ja nie wiem jak to skonfigurować...
Ten czujnik zalania który @elmaya osuplowal wystepuje tez w wersji z kontaktronem (jako czujnik drzwi i okien) ale nie mam akurat. Natomiast warto spróbować bo ma się gotowy produkt w obudowie bez kombinowania.
https://pl.aliexpress.com/item/10050020 ... b201603_
Zamówię sobie 1 sztukę u majfrendow to dam znać. Tylko nie wiem kiedy przyjdzie bo u nich teraz swieta wypadaja.
-
dude
https://dev.to/rizkyrajitha/get-notific ... m-bot-537lflowerek wrote: Thu Feb 04, 2021 8:26 pm @elmaya ma jeszcze jakieś chyba prostsze rozwiazanie ale ja nie wiem jak to skonfigurować...
Chyba o tym mówi. Generalnie jakieś plusy i minusy pewnie się znajdzie między tym sposobem a pushover... Chociażby, że pushover jest płatny (jednorazowo, ale jednak jest
Tylko dobrą wersję kup
-
flowerek
No wiem wiem. Podlinkowalem dobrą...przynajmniej na zdjeciu