Wgryzam się powoli w dokumentację ESP-12F oraz kodów Supli i mam taką zagwózdkę, Czemu niektóre porty są we wszystkich chyba projektach wykorzystywane w ten sam sposób a inne nie.
Np. Przycisk CFG pojawia się na porcie 5 lub 4. Do PWM'a nie wykorzystuje się dedykowanego portu GPIO15.
Zatem uprzejmie proszę o kilka słów wyjaśnienia jakie porty do czego można w supli wykorzystać w projektach, a jakich lepiej nie używać. Nie chciałbym wyważać już otwartych drzwi przy swoim projekcie a chciałbym kilka portów zmienić, np CFG wrzucić na IO1.
Porty w ESP-12F, wskazania i przeciwwskazania
-
malirth
Minister Zdrowia i Opieki Psychiatrycznej OSTRZEGA!
Przed użyciem zapoznaj się z instrukcją lub skonsultuj z elektronikiem lub programistą, gdyż każdy układ niewłaściwie stosowany może zagrażać twojemu życiu lub zdrowiu!
Przed użyciem zapoznaj się z instrukcją lub skonsultuj z elektronikiem lub programistą, gdyż każdy układ niewłaściwie stosowany może zagrażać twojemu życiu lub zdrowiu!
-
Zybi
Zerknij, np tu:
viewtopic.php?t=105&p=3958#p3958
Niektóre porty muszą mieć odpowiedni stan przy starcie modułu.
A cfg na porcie 5 lub 4 wynikało z tego, że była partia modułów, dla których nadruki oznaczeń portów nie zgadzały się ze stanem faktycznym (były wzajemnie zamienione) i dlatego powstały kompilacje tzw 54, które "przystosowywały" firmware do takich modułów.
viewtopic.php?t=105&p=3958#p3958
Niektóre porty muszą mieć odpowiedni stan przy starcie modułu.
A cfg na porcie 5 lub 4 wynikało z tego, że była partia modułów, dla których nadruki oznaczeń portów nie zgadzały się ze stanem faktycznym (były wzajemnie zamienione) i dlatego powstały kompilacje tzw 54, które "przystosowywały" firmware do takich modułów.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
To które porty są użyte wynikało głównie z tego jaki sprzęt trafiał nam w ręce. Niektóry porty służą do zmiany sekwencji bootowania dlatego ich użycie jest ograniczone. Funkcje poszczególnych pinów można zmieniać MUX-ami.
http://www.esp8266.com/wiki/lib/exe/fet ... ctions.png
http://www.esp8266.com/wiki/doku.php?id ... llocations
PWM może być na pin-ach 0-15
http://www.esp8266.com/wiki/lib/exe/fet ... ctions.png
http://www.esp8266.com/wiki/doku.php?id ... llocations
PWM może być na pin-ach 0-15
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
malirth
O super, dzięki chłopaki, w linkach mam wszystko o co mi chodziło. Mam pewną koncepcję modułową na łączenie "bazy" z "rozszerzeniem" ale to w innym wątku opiszę jak dojdę do ładu ze schematami.
-
malirth
Kombinuję jak zoptymalizować wykorzystanie poszczególnych portów i w temacie niebieskiej diody wbudowanej w ESP-12E ktoś miły w necie pokusił się o inżynierię wsteczną i odtworzył schemat połączeń w module. Sprawdziłem jeszcze dla pewności moduł ESP-12F i oscylogram również wskazuje, że wbudowany led jest na sztywno do GPIO2 podpięty, więc chyba warto wykorzystać ją jako diodę konfiguracyjną jak u Zybi w ESP-01. Schemat może się komuś przyda.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
malirth
No to jeszcze krótki pytanie.
Czy są jakieś przeciwwskazania do wykorzystania portów GPIO6-GPIO11 jako normalne I/O?
EDIT:
Odpowiedź może wydaje się oczywista bo porty 6-11 są wykorzystywane do komunikacji z pamięcią Flash, jednak w kilku rozwiązaniach wykorzystywano GPIO9 i GPIO10, dlatego pytałem o te pozostałe, czy komuś udało się je wykorzystać.
Czy są jakieś przeciwwskazania do wykorzystania portów GPIO6-GPIO11 jako normalne I/O?
EDIT:
Odpowiedź może wydaje się oczywista bo porty 6-11 są wykorzystywane do komunikacji z pamięcią Flash, jednak w kilku rozwiązaniach wykorzystywano GPIO9 i GPIO10, dlatego pytałem o te pozostałe, czy komuś udało się je wykorzystać.