Cześć!
Chcę za pomocą jednego z dwóch kanałów dostępnych w ROW-02 załączać zdalnie oświetlenie sterowane H801. Oba urządzenia mam podpięte do chmury. Pytanie: czy da się to zrobić prostszą metodą niż wystawienie linków do kanałów i analizowanie/ zmianę ich stanów skryptem napisanym we własnym zakresie?
Grzegorz
ROW-02 jako zdalny przycisk
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Możesz spróbować na skryptach fracza zrobić sterowanie światłem na bazie stanu przekaźnika w ROW.
Tylko te skrypty sprawiają wielu wiele niespodzianek
Tylko te skrypty sprawiają wielu wiele niespodzianek
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
zycho
Wielkie dzięki! "Wyklikałem" scenę i działa. Znakomite narzędzie, te skrypty - https://supla.fracz.com/
A jak będzie natywna obsługa w cloudzie to nie omieszkam sprawdzić.
A jak będzie natywna obsługa w cloudzie to nie omieszkam sprawdzić.
-
zycho
Zbyt optymistycznie podszedłem do tematu - okazuje się, że po utworzeniu sceny, gdzie
"Wyzwalanie w oparciu o stan kanałów" ma wartość {{state(11111).on}} i
"Warunek wykonania" {{state(11111).on}}
gdzie 11111 to drugi kanał ROW-02 którym steruję lokalnie monostabilnym przyciskiem,
- scena ta jest wykonywana bez przerwy - kilka razy w ciągu minuty powtarza się komunikat "Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję". Dzieje się tak niezależnie czy stan kanału jest włączony czy wyłączony.
Czy może to wynikać z tego, że ROW-02 mam w cloudzie przypisany do lokalizacji innej niż domyślna?
gdzie 11111 to drugi kanał ROW-02 którym steruję lokalnie monostabilnym przyciskiem,
- scena ta jest wykonywana bez przerwy - kilka razy w ciągu minuty powtarza się komunikat "Wykryto zmianę warunku wyzwolenia sceny - wykonuję". Dzieje się tak niezależnie czy stan kanału jest włączony czy wyłączony.
Czy może to wynikać z tego, że ROW-02 mam w cloudzie przypisany do lokalizacji innej niż domyślna?
-
klew
Lokalizacja nie ma tu znaczenia. Ogólnie powinno się wykonywać tylko przy zmianie stanu kanału (zmiana on/off, zmiana stanu połączenia z serwerem).zycho wrote: Tue Feb 09, 2021 11:17 am Zbyt optymistycznie podszedłem do tematu - okazuje się, że po utworzeniu sceny, gdzie
Zobacz co masz w historii kanałów - powinno być pokazane co się zmienia.
-
zycho
W histori kanałów widzę jedynie te zmiany które wywołałem "ręcznie". Nie widzę też zmian stanu połączenia - jest stabilnie.klew wrote: Tue Feb 09, 2021 12:00 pmLokalizacja nie ma tu znaczenia. Ogólnie powinno się wykonywać tylko przy zmianie stanu kanału (zmiana on/off, zmiana stanu połączenia z serwerem).zycho wrote: Tue Feb 09, 2021 11:17 am Zbyt optymistycznie podszedłem do tematu - okazuje się, że po utworzeniu sceny, gdzie
Zobacz co masz w historii kanałów - powinno być pokazane co się zmienia.
-
klew
Pozwól, że zacytuję siebie:zycho wrote: Tue Feb 09, 2021 12:48 pm W histori kanałów widzę jedynie te zmiany które wywołałem "ręcznie". Nie widzę też zmian stanu połączenia - jest stabilnie.
Korzystasz z prywatnego serwera, czy publicznego? Jeśli prywatny, to może nie masz aktualnej wersji? Kojarzę, że były jakieś poprawki na wysyłanie wielokrotnie webhooków nawet bez zmiany stanu.
-
zycho
Szukam przyczyny póki co. Nikt nie mówił, że będzie łatwoklew wrote: Tue Feb 09, 2021 12:59 pmPozwól, że zacytuję siebie:zycho wrote: Tue Feb 09, 2021 12:48 pm W histori kanałów widzę jedynie te zmiany które wywołałem "ręcznie". Nie widzę też zmian stanu połączenia - jest stabilnie.
Korzystasz z prywatnego serwera, czy publicznego? Jeśli prywatny, to może nie masz aktualnej wersji? Kojarzę, że były jakieś poprawki na wysyłanie wielokrotnie webhooków nawet bez zmiany stanu.
Z publicznego supla.fracz.com v4.1.2.
-
wsosniak
- Been thanked: 1 time
nie szukaj , to nie Twoja wina. Wielu osobom to nie chodzizycho wrote: Tue Feb 09, 2021 1:37 pmSzukam przyczyny póki co. Nikt nie mówił, że będzie łatwoklew wrote: Tue Feb 09, 2021 12:59 pmPozwól, że zacytuję siebie:zycho wrote: Tue Feb 09, 2021 12:48 pm W histori kanałów widzę jedynie te zmiany które wywołałem "ręcznie". Nie widzę też zmian stanu połączenia - jest stabilnie.
Z publicznego supla.fracz.com v4.1.2.
To ja jeszcze raz zacytuje:
nie ma rzowązania na to
Musisz poczekac , tak jak pzygmunt pisał na cloud 2.4