Bardzo dobry pomysł.krycha88 wrote: Tue Feb 09, 2021 10:25 pm Faktycznie można dodać aby przy kalibracji zapalała się automatycznie.
Ja już to wiem, ale "nowi" użytkownicy mogą ( będą ) mieć właśnie z tym problem ( kalibracją ).
Bardzo dobry pomysł.krycha88 wrote: Tue Feb 09, 2021 10:25 pm Faktycznie można dodać aby przy kalibracji zapalała się automatycznie.
Weź bibliotekę ode mnie z brancha develop:Patryk wrote: Tue Feb 09, 2021 10:38 pm Arduino IDE
supla/control/rgbw_leds.h: No such file or directory
Teraz taki błąd:klew wrote: Tue Feb 09, 2021 11:28 pmWeź bibliotekę ode mnie z brancha develop:Patryk wrote: Tue Feb 09, 2021 10:38 pm Arduino IDE
supla/control/rgbw_leds.h: No such file or directory
https://github.com/klew/supla-arduino/tree/develop
Czekam aż pull request do oficjalnego repo będzie zamknięty - wtedy przerzucę moje develop do mastera
Code: Select all
SuplaConfigESP.h:21:31: fatal error: supla/triggerable.h: No such file or directory
#include <supla/triggerable.h>
^
compilation terminated.
exit status 1
supla/triggerable.h: No such file or directory
Jest niedostępna prawdopodobnie będzie za mało pamięci aby to umożliwić.arqiu70 wrote: Tue Feb 09, 2021 8:30 pm Cześć
Wersje 1.2.3: 2 x DS; SHT31; MCP - 8 x przekaźnik 8 x przycisk; oled. Nie mogę znaleźć warunkowania. Czy przy wykorzystaniu MCP ta funkcja jest niedostępna?
Pozdrawiam
Wczoraj dwa albo trzy razy na włączonej żarówce, gdy wprowadzałem esp w tryb cfg przekaźnik się wyłączał. Ale to było na 1.2.2.krycha88 wrote: Tue Feb 09, 2021 10:25 pm Kalibrację dokonujesz na zapalonej żarówce. Faktycznie można dodać aby przy kalibracji zapalała się automatycznie.
Po wgraniu GUI Update powinieneś widzieć sieć Supla Update z nią się łączysz i pojawia się strona do aktualizacji, a po kablu lepiej skasować pamięć i wgrać potem GUI taką wersję jaką chcesz po co wgrywać Update.noel841106 wrote: Wed Feb 10, 2021 5:50 amWczoraj dwa albo trzy razy na włączonej żarówce, gdy wprowadzałem esp w tryb cfg przekaźnik się wyłączał. Ale to było na 1.2.2.krycha88 wrote: Tue Feb 09, 2021 10:25 pm Kalibrację dokonujesz na zapalonej żarówce. Faktycznie można dodać aby przy kalibracji zapalała się automatycznie.
Dziś na 1.1.6 robiłem tak jeszcze raz i się nie wyłączył. Wszedłem na stronę kalibracji, wprowadziłem dane, naciśnąłem "kalibracja", później "zapisz", później "powrót", później "restart" i teraz pokazuje napięcie i moc poprawnie![]()
Super, mam już praktycznie pełną funkcjonalność.
Mogę przycisk, który jest ustawiony jako wejście w tryb cfg przez przytrzymanie, podłączyć jeszcze żeby załączał przekaźnik?
Wczoraj jednak udało mi się kawałek kynaru przylutować do przelotki i wprowadzić esp w tryb flashowania. Programem do esp zrobiłem "erase", a później na adres 0x00000 wgrałem jedynie plik GUI-Generic_1M.bin. Dobrze zrobiłem?
Jak teraz aktualizować go OTA? Na stronie 192.168.4.1 wejść w aktualizację i podać mu plik GUI-GenericUpdate.bin? Później jeszcze raz wejść i podać plik GUI-Generic_1M.bin? Pytam dla pewności, bo wczoraj po wgraniu pierwszego pliku esp już sieci nie rozgłaszał, w cfg nie dało się wejść, zarejestrować w cloud się nie udało. Tylko rs232 zostało. Czy może po kablu wgrać plik Update, a drugi OTA?
Jeszcze raz sorki za lamerskie pytania. Opisy są czasami nie jednoznaczne.
Tak na marginesie, to powiem Ci, że kawał porządnej roboty zrobiłeś.
Więcej już mi się pewnie nie uda przylutować do GPIO0.Mmof wrote: Wed Feb 10, 2021 6:00 am
Po wgraniu GUI Update powinieneś widzieć sieć Supla Update z nią się łączysz i pojawia się strona do aktualizacji, a po kablu lepiej skasować pamięć i wgrać potem GUI taką wersję jaką chcesz po co wgrywać Update.
Kalibracji nie musisz robić w trybie konfiguracyjnym, po prostu łączysz się do modułu po IP przyznanym przez DHCP - możesz go sprawdzić wchodzić w ikonkę "i" w aplikacji. Przycisk cfg możesz ustawić taki sam jak przycisk do sterowania przekaźnika.noel841106 wrote: Wed Feb 10, 2021 5:50 am Wczoraj dwa albo trzy razy na włączonej żarówce, gdy wprowadzałem esp w tryb cfg przekaźnik się wyłączał. Ale to było na 1.2.2.
Dziś na 1.1.6 robiłem tak jeszcze raz i się nie wyłączył. Wszedłem na stronę kalibracji, wprowadziłem dane, naciśnąłem "kalibracja", później "zapisz", później "powrót", później "restart" i teraz pokazuje napięcie i moc poprawnie![]()
Super, mam już praktycznie pełną funkcjonalność.
Mogę przycisk, który jest ustawiony jako wejście w tryb cfg przez przytrzymanie, podłączyć jeszcze żeby załączał przekaźnik?
Wczoraj jednak udało mi się kawałek kynaru przylutować do przelotki i wprowadzić esp w tryb flashowania. Programem do esp zrobiłem "erase", a później na adres 0x00000 wgrałem jedynie plik GUI-Generic_1M.bin. Dobrze zrobiłem?
Jak teraz aktualizować go OTA? Na stronie 192.168.4.1 wejść w aktualizację i podać mu plik GUI-GenericUpdate.bin? Później jeszcze raz wejść i podać plik GUI-Generic_1M.bin? Pytam dla pewności, bo wczoraj po wgraniu pierwszego pliku esp już sieci nie rozgłaszał, w cfg nie dało się wejść, zarejestrować w cloud się nie udało. Tylko rs232 zostało. Czy może po kablu wgrać plik Update, a drugi OTA?
Jeszcze raz sorki za lamerskie pytania. Opisy są czasami nie jednoznaczne.
Tak na marginesie, to powiem Ci, że kawał porządnej roboty zrobiłeś.
zaktualizowałem SuplaDevicePatryk wrote: Tue Feb 09, 2021 10:38 pm Arduino IDE
Jeżeli w zródłach odkomentuję tą linię:
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... nfig.h#L54
Mam błąd:Code: Select all
SuplaDeviceGUI.h:81:37: fatal error: supla/control/rgbw_leds.h: No such file or directory #include <supla/control/rgbw_leds.h> ^ compilation terminated. exit status 1 supla/control/rgbw_leds.h: No such file or directory
A no to wiele wyjaśnia. Myślałem, że nie da się "na niego" wejść jak nie jest w trybie cfg.krycha88 wrote: Wed Feb 10, 2021 6:11 am
Kalibracji nie musisz robić w trybie konfiguracyjnym, po prostu łączysz się do modułu po IP przyznanym przez DHCP - możesz go sprawdzić wchodzić w ikonkę "i" w aplikacji.
W tym, z którym aktualnie walczę tak się nie da. Ma inną konstrukcję.krycha88 wrote: Wed Feb 10, 2021 6:11 am
Ja nic nie lutuję w tych gniazdkach tylko wkładam kable przyłączeniowe męsko-męskie w dziurki co są w płytce.