ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW DIW-01
-
triektor
Ja bym go sprawdził zupełnie na czym innym. Mam pomysł podpiąć wentylator wyciągowy i sterować nawiewem powietrza. Obecnie pracuje mi wentylator jako opcja włącz wyłącz ale przydało by się sprawdzić jak ten sterownik by sobie z nim poradził przy płynnym regulowaniu obrotami, może sprawdził by się dobrze ale to bym potwierdził jak bym go podpiął.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ja mam ogólnie bardzo złe doświadczenie z próbą sterowania wentylatorami przy pomocy tranzystorów (choć nie wiem co w DIW-ie siedzi).triektor wrote: Thu Feb 11, 2021 9:47 am Ja bym go sprawdził zupełnie na czym innym. Mam pomysł podpiąć wentylator wyciągowy i sterować nawiewem powietrza. Obecnie pracuje mi wentylator jako opcja włącz wyłącz ale przydało by się sprawdzić jak ten sterownik by sobie z nim poradził przy płynnym regulowaniu obrotami, może sprawdził by się dobrze ale to bym potwierdził jak bym go podpiął.
Wentylatory powinno sterować się falownikami albo poprzez zmianę napięcia na transformatorach.
Sterownik obrotów na bazie tranzystora wykończył mi 3 wentylatory. Dopiero zmiana sterownika na transformatorowy dała kilka lat bezproblemowej pracy wentylatora (w ciężkich warunkach)
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Niby tak, ale Zamel musi ściemniać profesjonalniemiroph wrote: Thu Feb 11, 2021 9:49 am Ściemniać każdy może.......trochę lepiej lub trochę gorzej.:)
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Sterowanie prędkością wentylatora sufitowego 60W 
Często wykorzystuje go do wymieszania powietrza w domu w kwestii ogrzewania. Przy zdalnym termostacie i linkach bezpośrednich mógłbym to zautomatyzować.
Często wykorzystuje go do wymieszania powietrza w domu w kwestii ogrzewania. Przy zdalnym termostacie i linkach bezpośrednich mógłbym to zautomatyzować.
Last edited by Duch__ on Thu Feb 11, 2021 10:19 am, edited 2 times in total.
-
michael
Też chętnie coś "pościemniam"

-
and111
Ja też zgłaszam się na testowego ściemniacza. Mam kilka punktów oświetleniowych w których przydałby się ściemniacz: lampka w sypialni, oświetlenie w salonie, lampy ogrodowe.