Proszę o info, schemat jak połączyć sonoff sv z modułem na karty sim.
Mam jeden napęd bramy daleko od wifi i chciałbym to załatwić za pomocą karty sim.
Jest taka możliwość?
Sonoff SV + sim
-
flowerek
sonoff sv do komunikacji używa wifi.
więc jedyne rozwiązanie jakie widzę to instalacja w okolicy sv routera gsm który rozgłosi tam sieć wifi. widywałem takie używane za 50 zł na portalach z ogłoszeniami. A sim to juz temat osobny - kilka wątków o tym było. ja w jednej takiej lokalizacja używam takiego rozwiązania z karta sieci a2mobile - net bez limitu za 12,90 miesięcznie - z tym, że u mnie tam oprócz supli chodzą 3 kamerki wifi
więc jedyne rozwiązanie jakie widzę to instalacja w okolicy sv routera gsm który rozgłosi tam sieć wifi. widywałem takie używane za 50 zł na portalach z ogłoszeniami. A sim to juz temat osobny - kilka wątków o tym było. ja w jednej takiej lokalizacja używam takiego rozwiązania z karta sieci a2mobile - net bez limitu za 12,90 miesięcznie - z tym, że u mnie tam oprócz supli chodzą 3 kamerki wifi
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
-
Lukil
Jest coś takiego Sonoff-G1 ma moduł sim. Myślę o zakupie bo pewnie da się wgrać suple i sterować bramą.
Posiadam w abonamencie dostęp do Internetu bez ograniczeń i w komplecie drugą sim do Internetu która w ogóle nie była używana i leży ponad rok.
Jakoś musi się dać to rozwiązać bez wifi tak by całość zmieściła się pod obudowę napędu.
Posiadam w abonamencie dostęp do Internetu bez ograniczeń i w komplecie drugą sim do Internetu która w ogóle nie była używana i leży ponad rok.
Jakoś musi się dać to rozwiązać bez wifi tak by całość zmieściła się pod obudowę napędu.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
W tym G1 nie ma ESP, więc nie wrzucisz tam żadnego softu z Suplą.
Da to się rozwiązać np. na Arduino + moduł 3G. Tyle że trzeba napisać do tego soft, bo gotowca nie ma (ja nie znam). Więc taniej będzie dołożyć małą skrzyneczkę hermetyczną z routerkiem Wi-Fi, jak już wcześniej koledzy radzili.
Da to się rozwiązać np. na Arduino + moduł 3G. Tyle że trzeba napisać do tego soft, bo gotowca nie ma (ja nie znam). Więc taniej będzie dołożyć małą skrzyneczkę hermetyczną z routerkiem Wi-Fi, jak już wcześniej koledzy radzili.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Lukil
Czyli coś takiego załatwia problem?
https://www.extreme-pc.pl/router-mobiln ... 06818.html
Śmiało by się zmieściło pod obudowę hermetyczną w napędzie wraz z sonoff sv
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Próbowałem ostatnio postawić suplę z modułem sim900a. Ogólnie udało mi się to uruchomić, ale ten moduł ma wyjścia serial bezpośrednio przy antenie i to chyba było powodem dużej ilości zakłóceń. Praktycznie nie szło tego skomunikować, cały czas leciały błędy.
Jeśli masz już jakiś moduł, to mogę soft udostępnić i możesz spróbować u siebie. Tylko musiałbyś sobie skompilować
Jeśli masz już jakiś moduł, to mogę soft udostępnić i możesz spróbować u siebie. Tylko musiałbyś sobie skompilować
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Według opisu jak najbardziej coś takiego załatwia sprawę. Możesz wtedy do tego podłączyć jeszcze 4 inne sterowniki SUPLA po Wi-Fi.Lukil wrote: Sun Feb 14, 2021 1:39 pm Czyli coś takiego załatwia problem?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
slawek
Sposób najprostszy, to skonfigurowanie hotspota na telefonie i podpięcie pod niego modułu.
W momencie, gdy zbliżasz się do bramy - moduł łączy się przez hotspot i masz sterowanie.
Zaleta - system trudny do zhakowania, bo na stale jest rozłączony, łączy się wtedy, gdy się zbliżysz.
Wada - wszyscy korzystający muszą mieć identycznie skonfigurowany hotspot no i zasięg...
W momencie, gdy zbliżasz się do bramy - moduł łączy się przez hotspot i masz sterowanie.
Zaleta - system trudny do zhakowania, bo na stale jest rozłączony, łączy się wtedy, gdy się zbliżysz.
Wada - wszyscy korzystający muszą mieć identycznie skonfigurowany hotspot no i zasięg...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
flowerek
albo takie coś - 30 zetaRobert Błaszczak wrote: Sun Feb 14, 2021 1:57 pmWedług opisu jak najbardziej coś takiego załatwia sprawę. Możesz wtedy do tego podłączyć jeszcze 4 inne sterowniki SUPLA po Wi-Fi.Lukil wrote: Sun Feb 14, 2021 1:39 pm Czyli coś takiego załatwia problem?
https://www.olx.pl/oferta/modem-gsm-3g- ... 87fa1757de
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)