the memory problem will persist, it refers to the RAM which is the same in all versions of ESP.
with a 2MB "16Mbit" version only solves to make OTA in one step.
GUI Generic
-
slawek
U mnie link nie działa...LukaszH wrote: Sun Feb 14, 2021 11:50 am Faktycznie u mnie link bezpośredni także działa w ciągu jakiejś 1sekSoft daje tyle możliwości że nie wyrabiam z testowaniem ich możliwości aż tu ponowna aktualizacja i kolejne nowości
![]()
![]()
Jeszcze podpytam jest kilka ograniczeń pamięci ale dla ESP8266 4MB ich by nie było czy to nie ma znaczenia ? Może mogły by współistnieć dwie wersje softu ?
Poprzez przeglądarkę działa także poniżej 1 sekundy.
Mam własnego clouda, czy to robi różnicę?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
a w jakim formacie wklejasz?slawek wrote: Sun Feb 14, 2021 1:31 pmU mnie link nie działa...LukaszH wrote: Sun Feb 14, 2021 11:50 am Faktycznie u mnie link bezpośredni także działa w ciągu jakiejś 1sekSoft daje tyle możliwości że nie wyrabiam z testowaniem ich możliwości aż tu ponowna aktualizacja i kolejne nowości
![]()
![]()
Jeszcze podpytam jest kilka ograniczeń pamięci ale dla ESP8266 4MB ich by nie było czy to nie ma znaczenia ? Może mogły by współistnieć dwie wersje softu ?![]()
Poprzez przeglądarkę działa także poniżej 1 sekundy.
Mam własnego clouda, czy to robi różnicę?
Dla linka:
https://svrXX.supla.org/direct/xx/xxxxxxxxxxx/turn-off
należy podać tylko:
xx/xxxxxxxxxxx/turn-off
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
kosa24
Też miałem problemy ze sterowaniem MCP23017 przekaźnikami sterowanymi stanem LOW na tym sofcie. Kombinowałem resetem, ale ciągle problemy po powrocie zasilania. Problemem okazały się być buttony, rozwiązaniem w moim przypadku była taka konfiguracja:krycha88 wrote: Sat Feb 13, 2021 9:40 pmPrzekaźniki dla MCP powinny być sterowane stanem HIGH, poszukaj sobie w tym wątku już było o tym.pork wrote: Sat Feb 13, 2021 9:35 pm Panowie ratujcie
Polutowałem Wemos D1 plus 2x MCP23017, 16 przekaźników sterowanych stanem LOW i po odpaleniu działa ok, ale po restarcie zasilania zapala się jak choinka, za każdym razem inaczejWszystko ok podpięte, może coś z resetem MCP ?
Czy po powrocie zasilania nie powinno pobrać konfigu z chmury i dopiero ustawiać adresy ?
Proszę pomóżcie![]()
Code: Select all
auto btn= new Supla::Control::Button(PIN_MCP, true, false);
-
krycha88
Dzięki za sugestię, mogę przygotować spoft, który dla MCP będzie dodawała przyciski z takimi parametrami.kosa24 wrote: Sun Feb 14, 2021 1:56 pmTeż miałem problemy ze sterowaniem MCP23017 przekaźnikami sterowanymi stanem LOW na tym sofcie. Kombinowałem resetem, ale ciągle problemy po powrocie zasilania. Problemem okazały się być buttony, rozwiązaniem w moim przypadku była taka konfiguracja:krycha88 wrote: Sat Feb 13, 2021 9:40 pmPrzekaźniki dla MCP powinny być sterowane stanem HIGH, poszukaj sobie w tym wątku już było o tym.pork wrote: Sat Feb 13, 2021 9:35 pm Panowie ratujcie
Polutowałem Wemos D1 plus 2x MCP23017, 16 przekaźników sterowanych stanem LOW i po odpaleniu działa ok, ale po restarcie zasilania zapala się jak choinka, za każdym razem inaczejWszystko ok podpięte, może coś z resetem MCP ?
Czy po powrocie zasilania nie powinno pobrać konfigu z chmury i dopiero ustawiać adresy ?
Proszę pomóżcie
Problem ustał i dla rolet i dla przekaźników.Code: Select all
auto btn= new Supla::Control::Button(PIN_MCP, true, false);
-
slawek
Po https i na standardowym porcie.
Mam clouda na OVH.
-
klew
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 137 times
Dodanie "true, false" oznacza, że włączamy pullup i traktujemy high jako "wciśnięte". Czyli musiałby to być przycisk rozwierający. Dość dziwne ustawienie
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
slawek
Mogę ci podać adres na PW do testów
-
krycha88
jeżeli to nie problem to wyślij mi na priv tego linka zobaczę co może być nie tak.