Problem z konfiguracją Sonoff 4CHPRO R3 + Supla

MQover

Witam,

Chciałem skonfigurować zakupionego Sonoffa 4CHPRO R3 z moją siecią domową. Podłączyłem przekaźnik do zasilacza i zaczęła migać dioda wifi (szybkie migniecia). Pobrałem aplikacje na telefon, ale nie mogłem się na niej połączyć z przekaźnikiem. "Przekroczono czas oczekiwania na zakonczenie przeszukiwania sieci WIFI". Na kompie połączyłem się z utworzą przez przekaźnik siecią. W przeglądarce wszedłem w konfiguracje przez adres 192.168.4.1. Później wprowadziłem dane mojej sieci domowej i hasło do niej. Po tym urządzenie nie nadaje sieci i tylko miga niebieska dioda co około 2-3 sekundy i nic więcej nie mogę zrobić. Nie mogę nawet wywołać ponownej konfiguracji ponieważ gdy przytrzymam któryś z przycisków R, to dioda mignie raz i po chwili dwa razy na czerwono i tyle. Niebieska miga nadal wolno. Nie mam pojęcia co zrobiłem źle. :( Pomoże ktoś?
and111

włączyłeś rejestrację urządzeń w cloud?
MQover

Utworzyłem konto na https://cloud.supla.org.
"Rejestracja urządzeń aktywna wygaśnie jutro"

Nie rozumiem dlaczego nie mogę ponownie wywołać konfiguracji urządzenia (szybko migająca dioda) ?

Doszedłem do wniosku takiego że chyba źle wprowadziłem dane (manualnie) z supla-dev (Poniższe dane wprowadź w ustawieniach Twojego urządzenia sterującego (urządzenie we/wy).) Hmmm teraz jak dostać się do tego jak nie mam dostępu do przekaźnika przez Wifi ? :(
and111

Wiesz jaki soft masz tam wgrany?
WIFI masz ustawione na 2,4 GHz?
Spróbuj ponownie wywołać tryb konfiguracji przez przyciśnięcie R1 przez 10-15 sekund, albo alternatywnie przez wciśnięcie R1 5 razy, lub R1 10 razy (w różnych softach były różne konfiguracje).
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jeśli 3CHPRO R3 kupiłeś z wgranym softem, to dopytaj sprzedawcy o sposób wejścia w tryb konfiguracji. Tak jak pisał @and111, w różnych softach różnie to wygląda.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
MQover

Niestety nie wiem jaka jest wersja softu. Wifi mam na 2.4 GHz. Przekaźnik reaguje na wciśnięcie któregokolwiek przycisku przez około 5 sekund. Wtedy raz mignie na czerwono i za chwile dwa razy szybko. Ale po tym niestety nadal miga na niebiesko w wolnych odstępach. Sonoffa kupiłem w Elty.pl z wgranym softem. Dziś dzwoniłem do obsługi technicznej i nie bardzo wiedzieli co zrobić i jak dokładnie odbywa się wejście w tryb konfiguracji w tej wersji. Miałem otrzymać maila z jakimiś instrukcjami ale niestety cisza. :( :?
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Musisz naciskać elty.pl. Niech Ci wymienią na nowy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
MQover

Będę próbował. Nie robiłem niczego innego jak tylko konfiguracja. Automatycznie nie chciał się połączyć. Wydaje mi się że po to jest funkcja konfiguracji żeby w każdej chwili można było zmienić ustawienia. Choćby zmianę sieci wifi. A tu nic. Jakby się zapętlił. :/
and111

A próbowałeś go odłączyć od zasilania?
MQover

Tak, odłączałem go z kilkanaście razy.

Tak to wygląda: https://youtu.be/S2PeJ3UlKic

Return to “Pomoc”