Przejście na GUI Generic

Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Wie ktoś może, czy istnieje możliwość zaoszczędzenia sobie czasu przy przejściu na GUI Generic? Mam w tej chwili 12 modułów: Wemos D1 mini + BME280 + OLED0,96", które do tej pory chodziły na mojej autorskiej kompilacji. Teraz chcę przejść na GUI Generic, bo ma już na pokładzie zarówno BME280 jak i OLED 0,96" no i tutaj właśnie zaczynają się schody, bo wygląda na to, że czeka mnie dodanie 12 nowych modułów i ponowna ich konfiguracja tylu opis, lokalizacja etc. No i utrata historii pomiarów temperatury :(

Próbowałem trochę pokombinować, czyli wczytać do modułu z GUI Generic konfigurację z ustawionym GUID i AUTH_KEY dla "starego" modułu, ale mimo wszystko występuje błąd "Złe poświadczenia" przy próbie autoryzacji modułu w supla-server :(
Kolejność kanałów wygląda na taką samą bo i w starym i w nowym kanał 0 to temperatura i wilgotność a kanał 1 to ciśnienie.

Może ktoś ma jakiś sprawdzony sposób na bezbolesną podmiankę?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
krycha88
Been thanked: 5 times

Otwierasz w notepad++ plik konfiguracyjny pobrany z GUI-Generic. Pierwsze dwa ciągi oddzielone NULLem to GUID oraz AUTH_KEY zapisane w postaci ANSII. W notepad++ masz konwerter znaków musisz za jego pomocą przekonwertować postać HEX 32 znaki na ANSI i podmieniasz ją, ważne aby wartości były oddzielone NULLem.

Poczekaj jeszcze z przechodzeniem, bo zrobiłem spore porządki w kodzie między innymi przeszedłem na na inny sposób przechowywania danych LittleFS która nie jest kompatybilny z spiffs i będziesz musiał wszystko na nowo konfigurować.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Goral64

krycha88 wrote: Wed Feb 17, 2021 5:59 pm Otwierasz w notepad++ plik konfiguracyjny pobrany z GUI-Generic. Pierwsze dwa ciągi oddzielone NULLem to GUID oraz AUTH_KEY zapisane w postaci ANSII. W notepad++ masz konwerter znaków musisz za jego pomocą przekonwertować postać HEX 32 znaki na ANSI i podmieniasz ją, ważne aby wartości były oddzielone NULLem.
Zrobiłem to wszystko, edytorem Hex. Niestety, z jakiegoś powodu supla-server nie autoryzuje :( Sprawdzę jeszcze literówki w razie czego.
krycha88 wrote: Wed Feb 17, 2021 5:59 pm Poczekaj jeszcze z przechodzeniem, bo zrobiłem spore porządki w kodzie między innymi przeszedłem na na inny sposób przechowywania danych LittleFS która nie jest kompatybilny z spiffs i będziesz musiał wszystko na nowo konfigurować.
Kompilacja jest z Twojej wczorajszej masterki i już używa LittleFS. A jeśli nawet, to powinieneś zadbać o to, żeby stare backupy konfiguracji też się wgrywały ;)

Image
Goral64

Goral64 wrote: Wed Feb 17, 2021 6:23 pm
krycha88 wrote: Wed Feb 17, 2021 5:59 pm Otwierasz w notepad++ plik konfiguracyjny pobrany z GUI-Generic. Pierwsze dwa ciągi oddzielone NULLem to GUID oraz AUTH_KEY zapisane w postaci ANSII. W notepad++ masz konwerter znaków musisz za jego pomocą przekonwertować postać HEX 32 znaki na ANSI i podmieniasz ją, ważne aby wartości były oddzielone NULLem.
Zrobiłem to wszystko, edytorem Hex. Niestety, z jakiegoś powodu supla-server nie autoryzuje :( Sprawdzę jeszcze literówki w razie czego.
OK. Zasugerowałem się AUTH_KEY-em zapisanym w pobranym pliku konfigu. W pliku AUTH_KEY jest zapisany jako ciąg 16 bajtów, a moje AUTH_KEY mają 12 bajtów. Wstawiłem 12 bajtowy AUTH_KEY i supla-server przyjął moduł bez problemu :D

Image
krycha88

Goral64 wrote: Wed Feb 17, 2021 6:23 pm Kompilacja jest z Twojej wczorajszej masterki i już używa LittleFS. A jeśli nawet, to powinieneś zadbać o to, żeby stare backupy konfiguracji też się wgrywały ;)
To nie produkt komercyjny więc nic nie muszę ;) A tak serio, zrobiłem porządki które wydają się już docelowe a musiałem je kiedyś zrobić bo były uciążliwe w rozwijaniu projektu. Opisałem ten problem w odpowiednim wątku najważniejsze dane się przeniosą za pomocą konfiguracji.
Goral64

krycha88 wrote: Wed Feb 17, 2021 6:38 pm To nie produkt komercyjny więc nic nie muszę ;) A tak serio, zrobiłem porządki które wydają się już docelowe a musiałem je kiedyś zrobić bo były uciążliwe w rozwijaniu projektu. Opisałem ten problem w odpowiednim wątku najważniejsze dane się przeniosą za pomocą konfiguracji.
Wiadomo :) Ja póki co chcę przejść na GUI Generic ze swoimi kompilacjami. W tej chwili to głównie zestaw BME280 plus OLED 0,96" a to już jest obsługiwane. Chociaż miło by było, gdybyś zrobił coś z tym ściemnianiem OLEDa :) Jeśli kanały nie zmienią swojej kolejności po rekonfiguracji to mi to nie przeszkadza, samo ustawienie modułu dla tych dwóch elementów nie jest kłopotliwe, zwłaszcza kiedy można wgrać kompilację przez OTA i wejść do konfiguracji z własnej sieci a nie w trybie config, choć w sumie komp też ma WiFi więc nawet do sieci modułu podpiąć się to nie problem.
Najbardziej nie lubię póki co przeklikiwać wszystko od nowa w supla cloud :)

Image
krycha88

tego na szczęście nie będziesz musiał robić o ile zachowasz sobie plik konfiguracyjny :)

Mnie najbardziej denerwuje za każdym razem ustawianie dla przekaźnika, że jest to wyłącznik zasilania. Chyba ustawię taki rodzaj kanału domyślnie jak ktoś będzie chciał inny rodzaj to zmieni

Return to “Pomoc”