GUI Generic

fido

Espablo wrote: Sun Feb 21, 2021 1:39 pm
fido wrote: Sun Feb 21, 2021 1:22 pm Mam w domu zainstalowane dość dawno włączniki sonoff touch dual z czujnikami temperatury i wgrany multiboard, czy ten soft można bez problemu do nich wgrać czy nie ma sensu.
Jeżeli działa dobrze to po co zmieniać. Ja mam u siebie jeden moduł, który pracuje już ponad 4 lata. Ma zainstalowany jeden z pierwszych softów chyba v1.2 i nie jest to arduino. Nie mam zamiaru tego zmieniać.
W sumie masz rację. Pytam tylko z czystej ciekawości, co nowsze to nowsze ale jak chodzi. Będę miał do dyspozycji nową wersję Sonoff Touch dual i chyba tam spróbuję wgrać to oprogramowanie będzie co porównać.
artur_n wrote: Sun Feb 21, 2021 2:14 pm U siebie pozmieniałem stare softy tylko ze względu na obsługę nowej biblioteki z ikoną „i”.
Jesteś bardziej zadowolony jak z Multiboard.

Do wgrywania polecicie jakiś sprawdzony program, chodzi mi o daną wersję, czy korzystać tak jak w opisie z pythona ?
artur_n

artur_n wrote: Sun Feb 21, 2021 2:14 pm U siebie pozmieniałem stare softy tylko ze względu na obsługę nowej biblioteki z ikoną „i”.
Jesteś bardziej zadowolony jak z Multiboard.

Do wgrywania polecicie jakiś sprawdzony program, chodzi mi o daną wersję, czy korzystać tak jak w opisie z pythona ?
[/quote]

Działa równie dobrze. Ja używam nodemcu py flasher.
fido

Zauważyłem że kolega @krycha88 udostępnił dwa pliki
1. GUI_Generic_1M.bin
2. GUI_Generic_2M.bin
czy jakbym chciał zmienić w swoich włącznikach soft mam skorzystać GUI_Generic_1M.bin ? do nowego typu także wgrywać GUI_Generic_1M.bin czy ten drugi, ewentualnie może ktoś powiedzieć jakie są różnice między tymi dwoma plikami i do jakich sprzętów je się używa ?
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

fido wrote: Sun Feb 21, 2021 4:13 pm Zauważyłem że kolega @krycha88 udostępnił dwa pliki
1. GUI_Generic_1M.bin
2. GUI_Generic_2M.bin
czy jakbym chciał zmienić w swoich włącznikach soft mam skorzystać GUI_Generic_1M.bin ? do nowego typu także wgrywać GUI_Generic_1M.bin czy ten drugi, ewentualnie może ktoś powiedzieć jakie są różnice między tymi dwoma plikami i do jakich sprzętów je się używa ?
GUI_Generic_1M.bin oznacza, że firmware jest dla ESP8266 z 1M pamięci FLASH a analogicznie GUI_Generic_2M.bin dla ESP8266 z 2M pamięci FLASH.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Arek.kandula

Czy ten soft obsługuję bmp280
krycha88
Been thanked: 5 times

W wersji 1.3.3 dodałem dość istotną poprawkę dla układu HLW8012 wykorzystywanego między innymi w Gosund sp111. Problem polegał na tym, że jak gniazdo było OFF to układ zliczał energie pobieraną przez samo gniazdko (dość małe wartości) a co za tym idzie to był robiony zapis co 10 min do eeproma przez 24h.
Poprawka polega na tym, że jak gniazdo jest OFF to zliczany jest stan licznika a dopiero gdy gniazdo się włączy to zapisze się jego stan. Jak gniazdo jest ON to stan licznika będzie zapisywany nadal co 10min.

Jeżeli przechodzicie ze starych wersji to musicie niestety ale przywrócić ustawienia fabryczne i ustawić urządzenie ponownie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://gui-generic-builder.supla.io/
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

krycha88 wrote: Sun Feb 21, 2021 4:50 pm W wersji 1.3.3 dodałem dość istotną poprawkę dla układu HLW8012 wykorzystywanego między innymi w Gosund sp111. Problem polegał na tym, że jak gniazdo było OFF to układ zliczał energie pobieraną przez samo gniazdko (dość małe wartości) a co za tym idzie to był robiony zapis co 10 min do eeproma przez 24h.
Poprawka polega na tym, że jak gniazdo jest OFF to zliczany jest stan licznika a dopiero gdy gniazdo się włączy to zapisze się jego stan. Jak gniazdo jest ON to stan licznika będzie zapisywany nadal co 10min.
Nie ma za co, polecam się ;)
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
fido

Goral64 wrote: Sun Feb 21, 2021 4:38 pm
fido wrote: Sun Feb 21, 2021 4:13 pm Zauważyłem że kolega @krycha88 udostępnił dwa pliki
1. GUI_Generic_1M.bin
2. GUI_Generic_2M.bin
GUI_Generic_1M.bin oznacza, że firmware jest dla ESP8266 z 1M pamięci FLASH a analogicznie GUI_Generic_2M.bin dla ESP8266 z 2M pamięci FLASH.
Jak rozpoznać jaką wielkością pamięci dysponujemy ?
petione

Witam. Czy ten wypasiony sofcik obsługuje może liczniki energii typu PZEM004t?
Patryk

krycha88 wrote: Sun Feb 21, 2021 6:05 am
Patryk wrote: Sat Feb 20, 2021 10:25 pm @krycha88
Mógłbyś zweryfikować.
v1.2.5 + H801 - wszystko ok.
Ale:
v1.3.2 ( oraz v 1.3.1 ) po wyborze ( z "Szablonu płytek" ) H801 "znika" z ( "KONFIGURACJI" ) przy LED - gpio 1.
Tak, że nie ma, oraz nie można ustawić LED "zielonej" ( która jest właśnie na gpio 1).
Przy wyborze ( w "Szablonie płytek" ) - "BRAK" - ręcznie można wszystko skonfigurować.
Wgrywałem przez OTA oraz programator i efekt ten sam.
A próbowałeś przywrócić ustawienia fabryczne? Zrobiłem porządek w strukturze więc pewnie dlatego. Jak nie chcesz przywracać ustawień to wygraj wersję poprzednią.
Wgrałem przed chwilą "czystą" wersję v1.3.3 programatorem i dalej po wyborze w "Szablonie płytek" H801, brak możliwości wyboru w menu "KONFIGURACJA" LED ( gpio1 ).

Return to “GUI Generic”