piszę z prośbą i propozycją do doświadczonych kolegów.
Swego czasu rozmawiałem z firmą od Loxone i jednym z ciekawych moim zdaniem rozwiązań było oświetlenie ogólne LED w postaci np. podświetlenia schodów lub korytarza. Podświetlenie miało ustawiony poziom jasności (np. 50%) i po sygnale z czujki ruchu rozjaśniało się do innego poziomu jasności (np. 50% -> 100%) i po określonej chwili wracało do pierwotnej wartości. Ciekawostką było to, że można było sobie ustawić kilka wariantów, żeby np. w nocy nie rozjaśniało się do 100% i nie "waliło po zaspanych gałach" tylko na noc były ustawiane inne wartości, np. 15%-30%.
Pomysł mi się na tyle spodobał, że uzyskałem ten efekt wykorzystując sterownik Zamela do LEDów oraz moduł soft start aczkolwiek wiem jakie to jest druciarstwo i kombinowanie i wiem, że da się lepiej.
Stąd moje pytanie/propozycja czy któryś z kolegów nie podziela mojego zdania i nie podjął by się napisania takiego projektu? Niestety jeszcze nie jestem w stanie tego zrobić a wydaje mi się (podkreślam słowo "wydaje"), że nie powinien to być skomplikowany kod. Od strony użytkowej powinno wystarczyć utworzenie 2 kanałów dimmera (stan low i stan high), automat schodowy (czas świecenia "high") i 1 dimmer jako proteza do czasu rozjaśniania (np. 100% to 30 sekund), natomiast poziomy jasności można by ustawiać sobie harmonogramami (tak jak to teraz zrobiłem)
Poza schodami fajnie by się nadało też do oświetlenia wejścia do domu, podjazdu do garażu, ogrodu, etc ...
Może któryś z kolegów by się podjął?
P.S.
korciło mnie, żeby wywołać po nicku konkretne osoby, które uznaje za sól tego forum ale ... uznałem że wyjdę trochę na bezczelnego