Jak uaktualnić moduł firmy Zamel/Nice/Varilight/Heatpol/Auraton
-
Zapisz ustawienia. Nie resetuj MEW-a. Rozłącz z WiFi MEW-a. Zamknij przeglądarkę. Połącz z WiFi MEW-a. Otwórz 192.168.4.1 i sprawdź czy Firmware UPDATE ustawiony jest na YES. Upewnij się, że MEW łączy się z tym kontem co mi podałeś na priv-ie.
-
..
[/quote]
Czym robisz ten "RESET"? Co prawda MEW-ki nie mam, ale na moim SBW robiłem to tak:
1. Ustawiam "firmware update" na "yes"
2. Zapisuję
3. Naciskam przycisk na obudowie "config", aby wyjść z trybu konfiguracji.
4. Urządzenie startuje od nowa i się aktualizuje.
[/quote]
dokładnie tak robię ....
[/quote]
Czym robisz ten "RESET"? Co prawda MEW-ki nie mam, ale na moim SBW robiłem to tak:
1. Ustawiam "firmware update" na "yes"
2. Zapisuję
3. Naciskam przycisk na obudowie "config", aby wyjść z trybu konfiguracji.
4. Urządzenie startuje od nowa i się aktualizuje.
[/quote]
dokładnie tak robię ....
-
tak właśnie zawsze sprawdzam nawet loguje się z innego telefonu/przeglądarki (IOS/Safari, Android Chrome/Brave) do 192.168.4.1 aby zweryfikować że moja zmiana wciąż jest tam widoczna - mama Firmware UPDATE ustawiony jest na "YES" - i zawsze widnieje tak wprowadzona zmian na YES.
potem 1 sec CONFIG(Reset) i MEW-01 powinien sprawdzić czy jest jakiś nowy soft, jeżeli jest to update.
Zawsze kolejne nowe logowanie do 192.168.4.1 ma Firmware UPDATE "puste"
czyli jak by wykonał lub wykasował ten parametr po 1sec CONFiG (Reset)
Rozumiem że MEW-01 WerOpr: 2.7.8 nie jest najnowszy
-
W takim razie tylko reklamacja pozostaje.
-
A spróbuj po wprowadzeniu parametru Update firmware na YES nacisnąć w przeglądarce przycisk Zapisz zmiany i dopiero reset klawiszem ale nie wciskaj na sekundę tylko na ułamek sekundy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
próbowałem - szybki "tik" przycisku CONFIG ale jeżeli w kodzie firmware jest napisane ,że wciśniecie "CONFIG" w trybie edycji ustawień ma spowodować software restart to nic to nie zmienia - testowałem, bez zmian ....
wczoraj i dziś dostawca energii Tauron miał kilka krótkich awarii więc mewka 2/3 raza była wyłączona (power off)
jest jakaś opcja aby wejść w "debug mode" lub załączyć debagowanie procesoów na MEW-01 i następnie pobrać logi do analizy ?
wczoraj i dziś dostawca energii Tauron miał kilka krótkich awarii więc mewka 2/3 raza była wyłączona (power off)
jest jakaś opcja aby wejść w "debug mode" lub załączyć debagowanie procesoów na MEW-01 i następnie pobrać logi do analizy ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
no i w końcu się udało mam 2.7.24 na MEW-01.
Tam razem użyłem Laptopa z Windows 10 i przeglądarki Chrom, po zalogowaniu się do 192.168.4.1 w opcji "Firmware update" pojawiło się po raz pierwszy "drop down menu" z gotowymi opcjami "YES" i "NO", zmiana na "YES" i następnie SAVE.
Z przeglądarki BRAVE loguje się ponownie i potwierdzam status opcji "Firmware update" "YES"
RESET poprzez krótkie naciśniecie CONFIG.
Dioda LED momentalnie szybko zaczyna pulsować na zielona i pobiera nowy SW i wykonuje reset.
Cały proces trwał 20-30 sec
MEW-01 wykonał update do 2.7.24
Konkluzja:
Nie wykonywać za pomocą telefonu z system Android 11 lub Apple IOS! Nigdy nie pojawiło się "drop down menu" z gotowymi opcjami "YES" i "NO" na przeglądarkach Chrome, Brave i Safari.
Użyć Laptopa z Windows 10.
@pzygmunt - dziękuję za cierpliwość i pomoc
Tam razem użyłem Laptopa z Windows 10 i przeglądarki Chrom, po zalogowaniu się do 192.168.4.1 w opcji "Firmware update" pojawiło się po raz pierwszy "drop down menu" z gotowymi opcjami "YES" i "NO", zmiana na "YES" i następnie SAVE.
Z przeglądarki BRAVE loguje się ponownie i potwierdzam status opcji "Firmware update" "YES"
RESET poprzez krótkie naciśniecie CONFIG.
Dioda LED momentalnie szybko zaczyna pulsować na zielona i pobiera nowy SW i wykonuje reset.
Cały proces trwał 20-30 sec
MEW-01 wykonał update do 2.7.24
Konkluzja:
Nie wykonywać za pomocą telefonu z system Android 11 lub Apple IOS! Nigdy nie pojawiło się "drop down menu" z gotowymi opcjami "YES" i "NO" na przeglądarkach Chrome, Brave i Safari.
Użyć Laptopa z Windows 10.
@pzygmunt - dziękuję za cierpliwość i pomoc
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Sprawdzałem na iOS i Android. Problemu z dropsów-em nie zauważyłem. Może rzeczywiście starsza wersja ma problem z dropdown-em na iOS/Android. Sprawdź czy ta nowa tak samo się zachowuje. Przy okazji zachęcam do przetestowani nieoficjalnej wersji v2.8.0 opartej o SDK 3.0.4
-
Telefon z Android 11 przeglądarka Chrome i Brave, MEW-01 v2.7.24 logowanie do 192.168.4.1 "drop down menu" nie pojawia się dla opcji "Firmware update" wpisałem ręcznie "YES" i wydaje mi się że mekwa nic nie wykonała.
Ale co ciekawe wybierając opcje "Status - connected" nominalnie ustawione na "NO", tam pojawia się "drop down menu" z opcjami "YES" i "NO"
to jest tylko pole statusu "connected" TAK/NIE więc nie bardzo rozumiem dlaczego tam właśnie pojawia się opcja wyboru?
Coś z renderowaniem ?
Ale co ciekawe wybierając opcje "Status - connected" nominalnie ustawione na "NO", tam pojawia się "drop down menu" z opcjami "YES" i "NO"
to jest tylko pole statusu "connected" TAK/NIE więc nie bardzo rozumiem dlaczego tam właśnie pojawia się opcja wyboru?
Coś z renderowaniem ?
Last edited by hoauser on Mon Feb 22, 2021 8:02 am, edited 1 time in total.