MEW-01 - interpretacja pomiarów

[email protected]

Dzień dobry .
Mam problem z poprawną interpretacją wyników - porównanie licznika z Energa a MEW-01.

Przykład wczorajszy dzień :
wg. licznika Energa :
zużycie - 11,42 kWh
oddane - 21.56 kWh

wg. falownika FRONIUS
produkcja 25.6 kWh

z tego wynika , że energii zużyłem 15,46 kWh ( 11,42 + różnica między produkcją a oddaną 4,04 kWh .

Ma dwa MEW-01
1 . Na głównym złączu
pobrane 2,72kWh
oddana - 12,95

2. Na odejściu na PV
pobrane :0 kWh
oddane : 14,99 kWh

Różnice są spore między Energa/Fronius a MEW-ami. Sprawdziłem i wszystkie przekładniki są w dobrą stronę, zresztą widać to po wartościach faz. Skąd w takim razie takie rozbieżności ? Może naprowadzi na coś fakt , że bilans międzyfazowy wg MEW mam ok 6kWh pobranej i 19kW oddanej ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

[email protected] wrote: Mon Feb 22, 2021 9:13 am Dzień dobry .
Mam problem z poprawną interpretacją wyników - porównanie licznika z Energa a MEW-01.

Przykład wczorajszy dzień :
wg. licznika Energa :
zużycie - 11,42 kWh
oddane - 21.56 kWh

wg. falownika FRONIUS
produkcja 25.6 kWh

z tego wynika , że energii zużyłem 15,46 kWh ( 11,42 + różnica między produkcją a oddaną 4,04 kWh .

Ma dwa MEW-01
1 . Na głównym złączu
pobrane 2,72kWh
oddana - 12,95

2. Na odejściu na PV
pobrane :0 kWh
oddane : 14,99 kWh

Różnice są spore między Energa/Fronius a MEW-ami. Sprawdziłem i wszystkie przekładniki są w dobrą stronę, zresztą widać to po wartościach faz. Skąd w takim razie takie rozbieżności ? Może naprowadzi na coś fakt , że bilans międzyfazowy wg MEW mam ok 6kWh pobranej i 19kW oddanej ?
Czy masz u dostawcy bilansowanie "wektorowe"?
Różnica między MEW a licznkiem wygląda jakby wynikała z tego, że na liczniku dostawcy masz bilansowanie "arytmetyczne", natomiast na MEW patrzysz na "wektorowe". MEW domyślnie liczy produkcję i zużycie w sposób "arytmetyczny", więc powinieneś tam widzieć podobne dane jak na liczniku operatora.

Natomiast danych z tego drugiego MEW nie rozumiem. Na pewno masz dwa MEW-01? Czy może jeden podłączony do pomiaru w różnych miejscach?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
[email protected]

Z tego wychodzi że u operatora mam , tak jak piszesz , sterowanie arytmetyczne. Z tym , że te wyliczenia Energa zgadzają mi się z danymi z Froniusa.... Trochę mi się to miesza w wynikach , ile rzeczywiście produkuję energii i zużywam.... Różnice w oddanej i pobranej w obu przypadkach są mniej więcej takie same.....

Co do MEW-a na PV - jest on zainstalowany na odejściu na instalację PV - nie ma już nic po drodze. Miał on z założenia pokazywać rzeczywistą produkcję paneli . Powinno się o to pokrywać ze wskazaniami przemiennika. Z ciekwości patrzę na dzisiejszą produkcją : w tym momencie - Fronius - 8,40 kWh , MEW na PV = 4,70
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

[email protected] wrote: Mon Feb 22, 2021 10:16 am Z tego wychodzi że u operatora mam , tak jak piszesz , sterowanie arytmetyczne. Z tym , że te wyliczenia Energa zgadzają mi się z danymi z Froniusa.... Trochę mi się to miesza w wynikach , ile rzeczywiście produkuję energii i zużywam.... Różnice w oddanej i pobranej w obu przypadkach są mniej więcej takie same.....

Co do MEW-a na PV - jest on zainstalowany na odejściu na instalację PV - nie ma już nic po drodze. Miał on z założenia pokazywać rzeczywistą produkcję paneli . Powinno się o to pokrywać ze wskazaniami przemiennika. Z ciekwości patrzę na dzisiejszą produkcją : w tym momencie - Fronius - 8,40 kWh , MEW na PV = 4,70
MEW przy liczniku powinien też pokazywać pobraną i oddaną energię bilansowaną arytmetycznie.

Natomiast ten drugi MEW przy falowniku - to tam raczej coś źle masz podłączone.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

W tym przy falowniku może masz pomieszane fazy mierzone z fazami zasilającymi.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
[email protected]

MEW przy liczniku powinien też pokazywać pobraną i oddaną energię bilansowaną arytmetycznie.
Znalazłem jedynie bilans arytmetyczny , który za wczorajszy dzień ma wartość- 12,26.
[email protected]

W tym przy falowniku może masz pomieszane fazy mierzone z fazami zasilającymi.
. To muszę sprawdzić . Myślałem że to nie ma znaczenia , kiedy produkcja na każdą fazę jest taka sama

Return to “ZAMEL MEW-01”