GUI Generic

krycha88
Been thanked: 5 times

klew wrote: Wed Feb 24, 2021 6:54 am
krycha88 wrote: Wed Feb 24, 2021 6:45 am
Wydaje mi się, że już w samej bibliotece Supla::Event::ON_PRESS oraz Supla::Event::ON_RELEASE działają na odwrót. A może inaczej przy domyślnym ustawieniu działają inaczej niż większość urządzeń ;)
Jeśli działają na odwrót, to znaczy że są źle ustawione
Dla wszystkich urządzeń jakie mam to Supla::Event::ON_PRESS będzie działać jako Supla::Event::ON_RELEASE dla takich ustawień:

Code: Select all

auto button = new Supla::Control::Button(pinButton, true);
button->addAction(Supla::Action::TOGGLE, relay, Supla::Event::ON_PRESS);
jak ustawię invertLogic na true to będzie działać zgodnie z założeniem:

auto button = new Supla::Control::Button(pinButton, true, true);
czyli wychodzi, że dla większości urządzeń trzeba ustawić invertLogic.
https://gui-generic-builder.supla.io/
LukaszH

dobo wrote: Tue Feb 23, 2021 10:33 pm pokaż jakie masz ustawienia dla przycisku

PS
Poniższe ustawienie przycisku można zastosować do skrzynki na listy.
Jedynie resetowanie przekaźnika pozostaje z poziomu aplikacji. Bo chyba nie ma takiego ustawienia aby dwoma przyciskami (2 GPIO) sterować jednym przekaźnikiem na zasadzie jeden załącz drugi wyłącz.
.
przycisk.jpg
Moduł Incan 3 i na nim ustawiam tak:
Przechwytywanie.JPG
Sytuacja jest trochę dziwna, ponieważ zrobiłem wszystkie możliwe konfiguracje przycisku na low i na high po 9 na każdym czyli np LOW/Zwolnienie/Wyłącz i kompletnie nie ma reakcji i moduł działa tak samo czyli na moje wyczucie jak by była konfiguracja LOW/Wciśnięcie/Przełącz. Nie wiem czy to kwestia hardware i coś dodatkowo się ustawia dziwnego ale skorzystałem z szablonu płytki incan 3. Natomiast tych modułów mam kilka i każdy zachowuje się tak samo, a poprzednie wersje softu nigdy nie było problemu..
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
dobo

@LukaszH ze schematu inCan V3 wychodzi, że przyciski sterowane są stanem niskim czyli masz prawidłowo ustawione.
Takie ustawienie jak podałeś przy włączniku monostabilnym (dzwonkowym) powoduje, że jak nacisnę włącznik (do testu microswitch) to załącza mi przekaźnik, a gdy puszczę wyłącza go. Jedynie co to udało mi się zmusić do odwrotnego działania przycisku na przekaźnik przy ustawieniu na przekaźniku PAMIĘTAJ STAN. Opisałem to wyżej ale uważam to za ekstremalne działanie związane z zanikiem zasilania i odwróceniem logicznym działania przycisku ZMIANA STANU i raczej nie da się tego uniknąć.

krycha88 wrote: Wed Feb 24, 2021 6:45 am Czyli jest dobrze czy źle bo ja już się pogubiłem przez te 2 strony ;)

Wydaje mi się, że już w samej bibliotece Supla::Event::ON_PRESS oraz Supla::Event::ON_RELEASE działają na odwrót. A może inaczej przy domyślnym ustawieniu działają inaczej niż większość urządzeń ;)
To nie czytałeś tego na bieżąco :o spałeś!!! :shock:

WCIŚNIĘCIE i ZWOLNIENIE - działają odwrotnie
ZMIANA STANU - działa prawidłowo (jedynie przy zaniku zasilania i przy ustawieniu przekaźnika na PAMIĘTAJ STAN możne dojść do zmiany jego działania na odwrotne. Sytuacja taka nastąpi gdy nie ma zasilania, a na włączniku bistabilnym zrobimy zmianę położenia klawisza. Uważam, że nie da się z tym nic zrobić bo gdy ESP nie ma zasilania to nie wie, że nastąpiła zmiana na włączniku bistabilnym i wtedy inne położenie włącznika zapali światło, a inne je zgasi).
krycha88

w starych softach domyślnie był ustawiony pullup dla przycisku, to tak jakbyście ustawili teraz high.
fido

Ok dzięki za pomoc znalazłem po drugiej stronie wirtualny browar leci. Pytanie o plik 1 MB czy 2MB obstawiam że 1 ale wolę się zapytać. Oczywiście procedura programowania taka same jak w starszej wersji ?
dobo

@krycha88 czyli to HIGH w Reakcja na mamy traktować jako podciąganie przycisku do pull up, a nie jako sygnał jaki podajemy na dane GPIO aby nastąpiło załączenie? Jeśli tak to w takim wypadku opis Reakcja na jest myląca.
krycha88

dobo wrote: Wed Feb 24, 2021 8:28 am @krycha88 czyli to HIGH w Reakcja na mamy traktować jako podciąganie przycisku do pull up, a nie jako sygnał jaki podajemy na dane GPIO aby nastąpiło załączenie? Jeśli tak to w takim wypadku opis Reakcja na jest myląca.
Poprawię tą nazwę
LukaszH

krycha88 wrote: Wed Feb 24, 2021 8:33 am
dobo wrote: Wed Feb 24, 2021 8:28 am @krycha88 czyli to HIGH w Reakcja na mamy traktować jako podciąganie przycisku do pull up, a nie jako sygnał jaki podajemy na dane GPIO aby nastąpiło załączenie? Jeśli tak to w takim wypadku opis Reakcja na jest myląca.
Poprawię tą nazwę
Jak będę w domu w takim razie ustawie prawidłowo pull up (high) i może ręcznie skonfiguruje wszystko i zobaczę jak będzie. A możecie sprawdzić w przypadku rolet aby właśnie działało tak że tylko w chwili przytrzymania włącznika dzwonkowego (ja tego nie mogę uzyskać) ?
dobo

Ryję mózgownicą po biurku po 4 godzinach snu i zastanawiam się czy to nie zmieni przypadkiem działania włącznika na ustawieniu w ZMIANA STANU gdy podłączymy włącznik monostabilny. Sprawdzę to jak wrócę z pracy.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

krycha88 wrote: Wed Feb 24, 2021 7:03 am
klew wrote: Wed Feb 24, 2021 6:54 am
krycha88 wrote: Wed Feb 24, 2021 6:45 am
Jeśli działają na odwrót, to znaczy że są źle ustawione
Dla wszystkich urządzeń jakie mam to Supla::Event::ON_PRESS będzie działać jako Supla::Event::ON_RELEASE dla takich ustawień:

auto button = new Supla::Control::Button(pinButton, true);
jak ustawię invertLogic na true to będzie działać zgodnie z założeniem:

auto button = new Supla::Control::Button(pinButton, true, true);
czyli wychodzi, że dla większości urządzeń trzeba ustawić invertLogic.
Domyślna "logika" przycisku jest taka, że w stanie "normalnym"/"rozwartym"/"nie wciśniętym" ma być na GPIO stan LOW. Wciśnięcie przycisku ma generować pojawienie się stanu "HIGH".
Teraz, zależnie od pullupa (albo wewnętrznego, albo zrobionego samemu) lub pulldowna, oraz od typu przycisku (może być zwierny lub rozwierny), to w stanie "normalnym"/"nie wciśniętym", może być na GPIO odczyt LOW lub HIGH. Tego się nie da automatycznie odgadnąć. Mając konkretny sprzęt, przycisk i ich konfigurację sprzętową, urzytkownik musi wiedzieć jaki ma stan "normalny". Wtedy trzeba skonfigurować odpowiednio logikę.

Najprostszy przykład to zwykły przycisk zwierny (czyli typu NO - normalnie otwarty) oraz ustawiony wewnętrzny INPUT_PULLUP. INPUT_PULLUP powoduje, że poziom logiczny na GPIO jest podciągnięty przy pomocy rezystora do HIGH, więc odczyt w stanie normalnym na GPIO to HIGH. W takim ustawieniu, przycisk powinien być podłączony do GPIO oraz GND i jego wciśnięcie powoduje zwarcie GPIO do GND, a więc przejście do stanu LOW. W tym przypadku trzeba ustawić odwróconą logikę - tak jak podałeś w przykładzie.

Użycie Button(pin, true) - z domyślnym trzecim parametrem "false" - mogłoby być poprawne w przypadku gdy mamy podłączony przycisk rozwierny (czyli NC - normlanie zamknięty), wtedy przycisk domyślnie zwiera doi GND, a jego wciśnięcie rozwiera i pojawia się stan HIGH.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “GUI Generic”