ESP8266 12E

vcompl

besix - protestuję, to rzeczywiście jest ładowarka od starej komórki 500mA. Choć dość długo działał poprawnie. Zdecydowanie stabilniej niż ESP01. Traf chciał, że zawiesił się jak wyjechałem ;)
Klos

Witam
Żałuje że tak późno trafiłem na cały projekt.
Niestety nie obyło się bez problemów bo jestem amatorem jeśli chodzi o elektronikę.

Mam ESP8266 12E, złożyłem wszystko jak jest podane na majsterkowo ale niestety układ nie działa. Dołożyłem kilka zmian jakie się pojawiły w oficjalnym pliku na stronie supli ale nadal nic. Firmaware ładuje się bez problemu ale to wszystko. Dioda RGB nawet nie mrygnie, sieci nowej nie widać. Jedyna większa zmiana to gdy dołożyłem rezystor 10k na GPIO 2- zapaliła się niebieska dioda na ESP. A gdy włączam go z flashowaniem dioda się nie pali. Ktoś ma jakieś pomysły? Ktoś pomoże? :(

Pozdrawiam !
Pociągi, elektryka i elektronika, drewno.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Które pliki i jak wgrywałeś ?
Bardzo możliwe, że musisz jeszcze wrzucić esp_init_data_default.bin
Co widzisz w konsoli ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Klos

Wrzucałem standardowo, przez ten sam program; Nodemcu, pliki: eagle.flash.bin——–>0x00000 i eagle.irom0text.bin—->0x40000
Oraz pliki z zamianą pinów 4 i 5. Tego esp_init_data_default.bin nie widziałem nigdzie. Dasz link? Logi były raczej ok
Pociągi, elektryka i elektronika, drewno.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Dla flasha 4Mb esp_init_data wrzucasz pod adres 0x3FC000

https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/m ... efault.bin

Chyba, że w programie do flashowania ustawiasz mniejszy flash.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
maffiu

coś jest na rzeczy z tymi 12e bo u mnie wemosy na zwykłych ładowarkach sie tez wieszają najczęściej tak ze nie działa sterowanie z przycisków a mam jednego do bramy na układzie step down z 24v do 5v nie stwierdziłem zwieszeń ale nie bardzo mam pomysł jak ogarnąć resztę
Zybi

maffiu wrote: Sat Apr 15, 2017 6:56 pm coś jest na rzeczy z tymi 12e bo u mnie wemosy na zwykłych ładowarkach sie tez wieszają najczęściej tak ze nie działa sterowanie z przycisków a mam jednego do bramy na układzie step down z 24v do 5v nie stwierdziłem zwieszeń ale nie bardzo mam pomysł jak ogarnąć resztę
Obecnie używam tylko na ESP-12E "samodzielnych" i w Wemos-ach i nie mam z nimi żadnych problemów, a gdy zrezygnowałem z korzystania z płytek stykowych na rzecz lutowania, to nawet ze swoimi starymi ESP-01 też nie mam żadnych problemów.
maffiu

Zybi wrote: Sat Apr 15, 2017 7:02 pm
maffiu wrote: Sat Apr 15, 2017 6:56 pm coś jest na rzeczy z tymi 12e bo u mnie wemosy na zwykłych ładowarkach sie tez wieszają najczęściej tak ze nie działa sterowanie z przycisków a mam jednego do bramy na układzie step down z 24v do 5v nie stwierdziłem zwieszeń ale nie bardzo mam pomysł jak ogarnąć resztę
Obecnie używam tylko na ESP-12E "samodzielnych" i w Wemos-ach i nie mam z nimi żadnych problemów, a gdy zrezygnowałem z korzystania z płytek stykowych na rzecz lutowania, to nawet ze swoimi starymi ESP-01 też nie mam żadnych problemów.
w zasadzie u mnie gdzie mogło by tracić styk to tylko goldpiny miedzy płytką porototypową a wemosem, właśnie troche dziwna sprawa bo tez tak przypuszczałem ze to może być problemem sprawdzałem inne zasilacze i różne softy efekt taki sam jeszcze podejrzewam ze coś innego moze je zawieszać ale nie wiem co...
nie jest to bardzo uciążliwe ale jest taka sytuacja i trzeba machnąć bezpiecznikiem żeby je zrestartować
Zybi

Płytka prototypowa to nie tylko kwestia jakości połączeń, ale także duża ilość sąsiadujących ze sobą blaszek, co daje taki sam efekt jak przy długich przewodach. No i właśnie jakie masz połączenia pomiędzy Wemos-em a płytką prototypową, szczególnie na portach pracujących jako wejście? Może tu jest przyczyna.
slawek

ESP pobiera impulsowo całkiem spory prąd przy małym napięciu, wymaga więc porządnej filtracji - "bufora".
Podstawa to porządny zasilacz i porządne połączenia przy jak najkrótszych połączeniach i konkretnej masie.
Płytki stykowe do tego się nie nadają, można co najwyżej uruchomić prototyp, ale jak najszybciej przenieść go choćby na płytkę uniwersalną i polutować.
Pisałem już kilka razy o tym, niejeden się już też o tym przekonał, że połowa problemów ustępuje po zmianie zasilacza, druga - po polutowaniu...
PS. Używam praktycznie tylko ESP12F (kilka ESP07) i nie mam problemów.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Return to “Pomoc”