GUI Generic

pork

Wgrane,

same przekaźniki bez przycisków wyglądają na ok, nie ma choinki - przekaźniki LOW (bez modyfikacji kolegi dobo).
Spróbuje ustawić przyciski.

Edit: dodanie przycisków i choinka: z pull-up, odwrócony, zmiana stano, przełącz
krycha88
Been thanked: 5 times

pork wrote: Thu Feb 25, 2021 7:36 am Wgrane,

same przekaźniki bez przycisków wyglądają na ok, nie ma choinki - przekaźniki LOW (bez modyfikacji kolegi dobo).

Edit: dodanie przycisków i choinka: z pull-up, odwrócony, zmiana stano, przełącz
Przywróciłeś ustawienia fabryczne po wgraniu?
https://gui-generic-builder.supla.io/
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

dobo wrote: Thu Feb 25, 2021 7:18 am OK ale ESP z tego co dawno czytałem tu na forum nie posiada wewnętrznych rezystorów podciągających tak jak jest to np. w attiny czy atmega.
Jeśli ich faktycznie nie ma to internal pullup patrz Odwrócony wydaje mi się zbędna. Wtedy wystarczyło by tylko ustawianie pull-up lub pull-down.
Chyba już nie rozumiem przedstawionego przez Ciebie powiązania internal pullup z włącznikami NO i NC.
Porty ESP albo podciągamy zewnętrznymi rezystorami z GND (pull-down) albo z VCC (pull-up) bo tak jak pisałem wyżej ESP nie posiada wewnętrznych rezystorów.
ESP mają "internal pullup". Gdyby nie miały to musiałbyś każdy przycisk podciągać rezytorem pod VCC lub GND. Zresztą ta opcja "pullup" z GUI, właśnie ten "internal pullup" włącza.

Na to trzeba spojrzeć jak na kilka niezależnych elementów, które składasz do kupy:
1. GPIO może mieć włączony internal pullup lub nie (w zasadzie czasmi da się też zrobić pulldown, ale z tego nie korzystamy). To ustawiasz jednym parametrem w GUI (pullup)
2. Jeśli nie używasz wewnętrznego pullup, to musisz GPIO podciągnąć do VCC lub GND (czyli zrobić samemu pullup lub pulldown). Jeśli używasz jakichś sprytniejszych przycisków (np. dotykowe, zbliżeniowe), to jest szansa, że ich elektronika już ma zrobiony pullup, wtedy ten "pullup" w GUI musisz ustawić na "false", aby nie włączać dodatkowego pullupa. Zewnętrznego pullup/down nie ma w konfiguracji GUI - sam musisz wiedzieć co i jak masz podłączone. Nie da się odgadnąć tego automatycznie.
3. Kolejnym elementem jest przycisk. Może być monostabilny, bistabilny, zwierny (NO) lub rozwierny (NC). Może NC są żadko spotykane, ale ogólnie wejście Button/Przycisk w SuplaDevice/GUI Generic może być używane do podłączenia czegokolwiek, co zwiera/rozwiera styki. Może to być kontaktron, mikroprzełącznik, czujka ruchu, albo nawet cienki przewód, którego zerwanie sygnalizuje alarm ;). I znowu - tego się nie da odgadnąć - musisz wiedzieć co i jak podłączasz. Także zależnie od tego czy podłączony "przycisk" jest typu NO czy NC, będziesz musiał czasami "odwrócić logikę", czyli powiedzieć urządzeniu, czy stan LOW czy HIGH jest "normalny".

Także jedyne nad czym bym popracował to opis pól w GUI. To pierwsze to powinno być "internal pullup" (aby nikt nie ustawiał tego na true, gdy ma zewnętrzny pullup), a ten drugi określa jaki jest stan "normalny" (czyli gdy przycisk nie jest wciśnięty) - "false" oznacza LOW w stanie normalnym, a "true" oznacza HIGH w stanie normalnym.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

@klew bardzo dobrze to wyjaśnił. Ja tylko dodam, że praktycznie wszystkie gotowe sterowniki (Sonoff, itp.) mają pullup zewnętrzny wykonany za pomocą zewnętrznego rezystora. Generalnie nie zaleca się używania "internal pullup" w urządzeniach produkcyjnych.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
krycha88

klew wrote: Thu Feb 25, 2021 8:00 am Także jedyne nad czym bym popracował to opis pól w GUI. To pierwsze to powinno być "internal pullup" (aby nikt nie ustawiał tego na true, gdy ma zewnętrzny pullup), a ten drugi określa jaki jest stan "normalny" (czyli gdy przycisk nie jest wciśnięty) - "false" oznacza LOW w stanie normalnym, a "true" oznacza HIGH w stanie normalnym.
To może w GUI jednak nie pokazywać internal pullup? Patrzę się pod kontem uproszenia GUI oraz dostępnych urządzeń na rynku.
zalus

krycha88 wrote: Thu Feb 25, 2021 9:13 am
klew wrote: Thu Feb 25, 2021 8:00 am Także jedyne nad czym bym popracował to opis pól w GUI. To pierwsze to powinno być "internal pullup" (aby nikt nie ustawiał tego na true, gdy ma zewnętrzny pullup), a ten drugi określa jaki jest stan "normalny" (czyli gdy przycisk nie jest wciśnięty) - "false" oznacza LOW w stanie normalnym, a "true" oznacza HIGH w stanie normalnym.
To może w GUI jednak nie pokazywać internal pullup? Patrzę się pod kontem uproszenia GUI oraz dostępnych urządzeń na rynku.
może się mylę ale dodawanie takich niszowych funkcji, których użyje może 2 osoby i to nie na pewno spowoduje że niedługo żeby odpalić i ustawić ten soft to bez habilitacji z informatyki ciężko będzie... ostatnie 10 stron dyskusji to rozwiązywanie problemu występującego u jednej osoby na module który można wymienić za 30 zł na taki który tych problemów nie stwarza...
ale to moje spostrzeżenia osoby która wgrywa ten soft do modułów i zazwyczaj nie ma problemów
ale jak mówią punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Wg mnie obie opcje powinny być dostępne, jeśli to ma być "generyczny" soft.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pork

krycha88 wrote: Thu Feb 25, 2021 7:48 am
pork wrote: Thu Feb 25, 2021 7:36 am Wgrane,

Przywróciłeś ustawienia fabryczne po wgraniu?
Jak zawsze :)
Patryk

Ja się już też (trochę) pogubiłem w ustawieniach tych przycisków.

Moduł H801.

Ustawiłem:
gpio0 jako konfigurację.
gpio3 jako przycisk do zał/wył oraz ściemniania/rozjaśniania.

Próbuję ustawić, aby zał/wył oraz ściemnianie/rozjaśnianie następowało w chwili zwierania gpio3 z GND.

O ile ściemnianie/rozjaśnianie następuje w chwili zwierania gpio3 z GND, to zał/wył następuje dopiero w chwili rozwierania gpio3 z GND.
krycha88

Podsumowując, całą dyskusję. Wszystkie parametry zostawię do wybrania w GUI ale:
-parametr pullUp zmienię jego nazwę na "Wewnętrzny pull-up" domyślnie będzie on ustawiony na false
-parametr invertLogic zmienię nazwę "Odwrócona logika" będzie domyślnie ustawiony na true

Dla MCP wychodzi na to, że ustawienia domyślne musza być następujące
-parametr pullUp na true
-parametr invertLogic na true

domyślne parametry będą podpowiadać się przy dodawaniu szablonu płytek oraz dodawaniu przycisków.

Return to “GUI Generic”