In my opinion, the best way to program is to use Nodemcu.
You have to connect "EN" to "GND" to disable the ESP8266 of the Nodemcu.
now we have a programmer with TX, RX, Reset, Gpio0, + 3.3v and GND connections.
+ 3.3v output with more than 500ma.
TX always connected to TX and RX with RX "in this case they are not reversed"
With these 6 connections we don't have to worry about putting the module in programming mode "it will be automatic"
@fido have you tried with speeds lower than 115200 for the com port?
Nie moge wgrać GUI Generic
-
elmaya
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
fido
Po kilku próbach bez błędu wgrało się chyba esp_init_data_default później wgrałem bez błędu inCan_4096_eagle.flash.bin inCan_4096_eagle.irom0text.bin i teraz po normalny włączenie na konwerterze mruga dioda a putty pokazuje takie coś jak na zdjęciu
nie wiem czy coś się wgrało czy nie.
nie wiem czy coś się wgrało czy nie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
slawek
Sprawdziłem twoje backupy - oryginał to działający soft ITEAD sonoffa, natomiast ten drugi to tylko krzaki...
Skoro nie łączy ci się z PUTTY po serialu to podejrzewam raczej problem z konwerterem.
Albo robisz jakiś błąd.
Pokaż zrzut ustawień putty.
CP 2102 to najlepszy "na moje oko" konwerter, moje - a mam ich kilka - przeżyły nawet odwrotne podłączenie zasilania modułu - zrobiły się tylko gorące, aż poparzyłem palce, a po ostygnięciu działają nadal.
A może masz uwaloną pamięć?
Flaszer dla mnie niezawodny to FLASH_DOWNLOAD_TOOLS_v1.2_150512
Skoro nie łączy ci się z PUTTY po serialu to podejrzewam raczej problem z konwerterem.
Albo robisz jakiś błąd.
CP 2102 to najlepszy "na moje oko" konwerter, moje - a mam ich kilka - przeżyły nawet odwrotne podłączenie zasilania modułu - zrobiły się tylko gorące, aż poparzyłem palce, a po ostygnięciu działają nadal.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
elmaya
It can't work if you are trying to load 32Mbit firmware on an 8Mbit device.
you can try with "inCan_Easy_1024_eagle.flash.bin" which is 8Mbit
you can try with "inCan_Easy_1024_eagle.flash.bin" which is 8Mbit
-
Tomo
Jest jakaś oznaka życia to dobrze.
Chciałem się pochwalić, ze właśnie przed chwilą po rozpakowaniu programatora ftdi wykonałem próbę wgrania softa do sonoffa th, zrobiłem jak zwykle przez nodemcu wgrałem blank, esp init i gui generic i poszło, dziala
Może masz ten sam problem?
Zamów sobie ftdi, z tego co szukałem jest to najlepszy programator do sonoff.
Chciałem się pochwalić, ze właśnie przed chwilą po rozpakowaniu programatora ftdi wykonałem próbę wgrania softa do sonoffa th, zrobiłem jak zwykle przez nodemcu wgrałem blank, esp init i gui generic i poszło, dziala
-
slawek
FTDI jest niezły, ale ma słabsze zasilanie niż CP2102.
Przerobiłem już wszystkie, zostaję przy CP.
Na FTDI niektóre sonoffy i wszystkie moje własne moduły musiałem zasilać oddzielnie, aby wystartowały, z CP2102 jeszcze z żadnym modułem nie miałem problemów.
Mam takie: https://pl.aliexpress.com/item/32959567 ... hweb201603_
Przerobiłem już wszystkie, zostaję przy CP.
Na FTDI niektóre sonoffy i wszystkie moje własne moduły musiałem zasilać oddzielnie, aby wystartowały, z CP2102 jeszcze z żadnym modułem nie miałem problemów.
Mam takie: https://pl.aliexpress.com/item/32959567 ... hweb201603_
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
-
fido
Ustawienia putty Jak wgrałem GUI Generic poprzez NodeMCU to po podłączeniu do putty pokazuje się takie coś Po wgraniu inCan_Easy_1024_eagle.flash.bin, inCan_Easy_1024_eagle.irom0text.bin putty pokazuje tak jak wyżej "sec fc error"slawek wrote: Fri Feb 26, 2021 5:58 pm Sprawdziłem twoje backupy - oryginał to działający soft ITEAD sonoffa, natomiast ten drugi to tylko krzaki...
Albo robisz jakiś błąd.
Coś się dzieje ale jakoś kiepsko testują na 3 różnych konwerterach i nic to nie zmienia. Może rzeczywiście się coś z pamięcią stało. Dramat.Tomo wrote: Fri Feb 26, 2021 6:00 pm Jest jakaś oznaka życia to dobrze.
Sprawdzę jeszcze twoją kolejność czy po każdym wgranym pliku resetowałeś urządzenie ? Pokaż zdjęcia programatora jak możesz. Mam jeszcze toucha starszą wersję i kusi mnie żeby tam spróbować wgrać GUI Generica ale jak popsuję kolejną sztukę.
Której opcji używasz 1 czy 2 ? Czy zaznaczasz opcje "yes, wipes all data"
-
fido
I have such a baord.elmaya wrote: Fri Feb 26, 2021 5:43 pm In my opinion, the best way to program is to use Nodemcu.
You have to connect "EN" to "GND" to disable the ESP8266 of the Nodemcu.
now we have a programmer with TX, RX, Reset, Gpio0, + 3.3v and GND connections.
+ 3.3v output with more than 500ma.
TX always connected to TX and RX with RX "in this case they are not reversed"
With these 6 connections we don't have to worry about putting the module in programming mode "it will be automatic"
node prog.png
@fido have you tried with speeds lower than 115200 for the com port?
I did not change the speed. Do you suggest setting one up?
How I use NodeMcu ends like this
-
elmaya
test with 74880 or 57600
-
Tomo
Fido ja wgrywam w Windowsie, wiec nie mam tych opcji.
Po wgraniu blanka 0x00000 odłączam, następnie esp init na 0xfc000 i razem z gui generic na 0x00000 i znowu odłączam.
A nie miałeś przez przypadek 5V na vcc?
Po wgraniu blanka 0x00000 odłączam, następnie esp init na 0xfc000 i razem z gui generic na 0x00000 i znowu odłączam.
A nie miałeś przez przypadek 5V na vcc?