ESP8266 12E

maffiu

prototypową miałem na myśli uniwersalną lutowaną nie stykową wyjścia na przyciski są na złączach arc pokombinuje jeszcze z tymi zasilaczami i poobserwuje które się zawieszają bo nie wszystkie - zobaczymy
Klos

Dzięki za odpowiedzi, chyba też to polutuje.
pzygmunt wrote: Sat Apr 15, 2017 2:47 pm Dla flasha 4Mb esp_init_data wrzucasz pod adres 0x3FC000

https://github.com/SUPLA/ESP8266/blob/m ... efault.bin

Chyba, że w programie do flashowania ustawiasz mniejszy flash.
Wgrałem to ale to nic nie zmienia. A w ogolę to chyba nie jest nawet kwestia programu bo tak jak jest w artykule, powinna się świecić dioda przed ładowanie firmaware a u mnie tego nawet nie ma..
Pociągi, elektryka i elektronika, drewno.
slawek

Zmień program do flaszowania - użyj np.tego: http://bbs.espressif.com/download/file.php?id=385
- jaki masz konwerter?
- jak go zasilasz przy flaszowaniu?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Espablo

Aby ESP-12 działało trzeba podłączyć pin CH_PD przez rezystor do +3.3V. Sprawdź to połączenie.GPIO0 zwarte do GND tylko na czas flashowania. No i jeszcze podstawowe pytanie to co wyświetlane jest w terminalu Putty?

Aha, moje płytki inCan zasilam z USB i dają rade, a są tam 2 przekaźniki, DS18B20 i ESP-12E lub F.
ESP-07 dawało podobne problemy jak opisywane wcześniej i zrezygnowałem z tego modelu.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Klos

Jak pisałem wyżej nie sadzę by problem leżał po stronie firmawaru i jego wgrywania gdyż już na starcie przed wgrywaniem, diody nie dają znaku..
Wgrywanie kończy się sukcesem, takie są logi.
Konwerter USB-UART FTDI
Zasilacz 12v 2A do płytki stykowej przez gotowy moduł do płytek, 3.3v max 800mA
GPIO0- trochę beka bo gdy miałem wpięty rezystor i do masy to nie chciało flashować :)
Terminal Putty ??
Espablo

Klos wrote: Sun Apr 16, 2017 6:26 pm Jak pisałem wyżej nie sadzę by problem leżał po stronie firmawaru i jego wgrywania gdyż już na starcie przed wgrywaniem, diody nie dają znaku..
Wgrywanie kończy się sukcesem, takie są logi.
Konwerter USB-UART FTDI
Zasilacz 12v 2A do płytki stykowej przez gotowy moduł do płytek, 3.3v max 800mA
GPIO0- trochę beka bo gdy miałem wpięty rezystor i do masy to nie chciało flashować :)
Terminal Putty ??
Putty to podstawa! Od tego powinien zaczynać każdy, kto ma problem z modułem esp8266 - rodzaj modułu nie ma znaczenia.
Zobacz te ustawienia viewtopic.php?f=6&t=376&start=20#p6402 tylko tam jest jeden błąd, bo w Speed powinno być 74800
GPIO0 zwierasz bezpośrednio do GND (nigdzie nie pisze, że ma być rezystor) i załączasz moduł lub resetujesz. Teraz moduł jest gotowy do flashowania.
Nodemcu - NIE UŻYWAJ!!!
@slawek podesłał Ci program do flashowania.
I nie patrz na diody czy migają czy też nie migają - pokaż to co wyświetla Putty
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
slawek

Jesteś pewien, że flaszowanie przebiega prawidłowo?
Możesz pokazać choćby zrzut z okna esp download tool-a?
"tylko tam jest jeden błąd, bo w Speed powinno być 74800" - dokładnie 74880, ale z 74800 też chyba działa...
Pokaż logi z uruchomienia z putty - to podstawa.

PS. W trybie flah nie świeci się dioda na module, diody dodane przez ciebie - ich stan zależy od układu połączeń - nie patrz na nie...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Klos

Problem troszkę się zmienił..
Udało mi się wgrać w sumie jak i za pierwszym razem przez nodemcu. Zresetowałem układ i zaczął nadawać. O dziwo tak że mój komputer miał problemu z łączeniem się z routerem? Połączyłem się z ESP i mimo co chwilowego rozłączania wpisałem dane dostępowe i zapisałem. Niestety na supli nie mam żadnych urządzeń. ESP już nie nadaje żadnej sieci abym mógł się połączyć. Wgrałem jeszcze raz firmware i jest to samo. Jak zresetować całe ESP do ustawień fabrycznych ? I w ogóle jakieś pomysły czemu w supli jest brak urządzeń ?
xxx.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nie łączy się z WiFi.

1. Wyczyść flash
2. Wrzuć esp_init_data
3. Wrzuć firmware
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Klos

Jak wyczyścić flasha ? :(

Return to “Pomoc”