GUI-Generic Builder (online)

elmaya

Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 28, 2021 5:25 pm No i mamy wybór języków :)
Jeszcze przydałby się SSL (Let's Encrypt).
haven't you seen the flags?

edit:
got lost in the translation with the help of the small screen of the mobile phone. :lol: :lol:
I meant that I just saw the flags.
Robert Błaszczak

I have seen. I just wrote about the choice of languages :) .
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
krycha88

W GUI-Generic Builder trzeba wprowadzić ograniczenia, jeżeli zaznacza się więcej opcji (strzelam może 4?) a na pewno jak wybiera się MCP to "Szyfrowane połączenie z serwerem (SSL)" należy wyłączyć.

Dodatkowo flagę "Konfiguracja (LED, Config)" trzeba by ukryć i domyślnie zaznaczyć - jeżeli to się odznaczy to w razie problemów nie dostaniemy się już do ESP tylko wtedy zostaje wymazywanie pamięci.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Goral64

krycha88 wrote: Sun Feb 28, 2021 6:31 pm W GUI-Generic Builder trzeba wprowadzić ograniczenia, jeżeli zaznacza się więcej opcji (strzelam może 4?) a na pewno jak wybiera się MCP to "Szyfrowane połączenie z serwerem (SSL)" należy wyłączyć.
Właśnie zaznaczyłem wszystkie opcje. Skompilowało się, ale praktycznie każde wywołanie strony restartowało moduł z powodu braku pamięci. Oczywiście nie dotyczy to tylko Buildera, bo można to ustawić na full na wszystkich środowiska. A Builder powstał właśnie po to, żeby można było sobie dobrać tylko to co potrzebujemy. Dlatego zaznaczanie wszystkich opcji może się przydać co najwyżej do testu samej kompilacji, bo użytkowo mija się z celem i przeznaczeniem samego Buildera.
krycha88 wrote: Sun Feb 28, 2021 6:31 pm Dodatkowo flagę "Konfiguracja (LED, Config)" trzeba by ukryć i domyślnie zaznaczyć - jeżeli to się odznaczy to w razie problemów nie dostaniemy się już do ESP tylko wtedy zostaje wymazywanie pamięci.
Dlatego zaznaczone jest domyślnie. A jak ktoś wyłączy, to robi to na własna odpowiedzialność. W opisie dodam przy okazji, że wyłączenie tych dwóch nie jest zalecane.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2025 :D

Image
krycha88

Goral64 wrote: Sun Feb 28, 2021 6:44 pm A Builder powstał właśnie po to, żeby można było sobie dobrać tylko to co potrzebujemy. Dlatego zaznaczanie wszystkich opcji może się przydać co najwyżej do testu samej kompilacji, bo użytkowo mija się z celem i przeznaczeniem samego Buildera.
Przed chwilą ktoś w wątku GUI-Generić tak właśnie zrobić i się dziwi, że nie działa ;) Musimy budować biny które będą działać.
krycha88

Goral64 wrote: Sun Feb 28, 2021 6:44 pm Dlatego zaznaczone jest domyślnie. A jak ktoś wyłączy, to robi to na własna odpowiedzialność. W opisie dodam przy okazji, że wyłączenie tych dwóch nie jest zalecane.
Ta flaga pochodzi z pierwszych wersji GUI-Generic (wydaje się zbędna) ta opcja jest tak samo ważna jak wprowadzenie danych do logowania czy wifi ;) Normalnie bym ją wywalił ale buildera popsuję :lol:
Goral64

krycha88 wrote: Sun Feb 28, 2021 6:54 pm Ta flaga pochodzi z pierwszych wersji GUI-Generic (wydaje się zbędna) ta opcja jest tak samo ważna jak wprowadzenie danych do logowania czy wifi ;) Normalnie bym ją wywalił ale buildera popsuję :lol:
Nie popsujesz :) Oj poda -DSUPLA_CONFIG do kompilatora a kompilator skompiluje szkic, nawet jeśli w szkicu nie ma takiego #define :) Tak więc nie popsujesz, co najwyżej opcja będzie bez wpływu na kompilację i też ją wtedy usunę ;)

Image
Goral64

Dodałem alerty dla tych podstawowych opcji.
Przy wyłączaniu konfiguracji i aktualizacji oraz przy włączaniu szyfrowania.
Poniżej przykład
GGB_alert.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Image
klew

Ja bym z szyfrowania połączenia nie rezygnował.
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
Goral64

klew wrote: Sun Feb 28, 2021 10:31 pm Ja bym z szyfrowania połączenia nie rezygnował.
Ja właśnie nie chcę wyłączać żadnej dostępnej opcji. Niech każdy sobie kombinuje jak uważa. Może ktoś nie potrzebuje OTA, albo trybu konfiguracji po skonfigurowaniu modułu i nie przeszkadza mu wgrywanie bina od nowa.
Ale lepiej ostrzec ludków przed pewnymi konsekwencjami, aby potem nie zawracali gitary ;)

Ja na pewno przyjrzę się kodowi GUI-Generic pod kątem zaoszczędzenia ile się na wybiórczej konfiguracji. Lada moment binarka przekroczy dopuszczalną pamięć operacyjną ESP8266 i taka możliwość wyboru tylko tego co potrzeba jest zbawienna dla GUI-Generic. Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś przygotowywał dla użytkowników kilkaset a nawet kilka tysięcy wersji kompilacji.

Image

Return to “GUI Generic”