Centrala alarmowa HOME GUARD A12 + Sonoff SV

Lukil

Posiadam centralę alarmową HOME GUARD A12 od AMT. Centralka współpracuje bezpośrednio z GPIO, nie trzeba do tego przekaźników.
Ja wykorzystałem sonoff SV gdzie GPIO14 służy do uzbrajania i dezaktywacji całego alarmu a GPIO 4 do uzbrajania i dezaktywacji strefy nocnej. Pozostałe GPIO jaki i RX I TX wykorzystane do informacji o stanie alarmu aktywny / nie aktywny i uwaga alarm.
Wszystko bezpośrednio wpięte w centralkę alarmową

Śmiga już tydzień bez żadnych problemów.
MadOnion78

Było już wielokrotnie, takie rozwiązania z alarmem to zacytuje "Proszenie się o kłopoty".
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Albo przyjedzie policja bo się ktoś włamał albo straż pożarna bo sonoff się zapalił.

[ps] NIe zapomnij zamontować czujnika czadu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Duch__
Been thanked: 6 times

Ty to to to nazywasz systemem alarmowym? :roll:
MadOnion78

Nie nazwał tak :lol: :roll:
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

@Lukil, jak już koniecznie chcesz łączyć "system alarmowy" z Suplą to tylko aby odczytać jego stan, ewentualnie uzbroić alarm. Nigdy nie do rozbrojenia.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
flowerek

A co wy tak sie boicie tej integracji? Jak ktos to robi swiadomie to wie co robi.

Juz widze polskich zlodziejaszkow jak sie szkolą z wlamań do wifi albo na serwery zeby opedzlowac 1 dom na supli...sorry ale rzeczywistosc to łom i drzwi balkonowe...wiem co piszę 😀😀

A przy okazji jedna polska firma znana z zamkow do drzwi sprzedaje juz inteligentnu zamek sterowany ze smartfina po wifi...i sie nie boi...i nie slyszalem o wlamaniu do tego systemu...a sprawdzalem to dosc głeboko 😀😀😀

Mysle ze wieksze jest prawdopodobieństwo zostawienia otwartych drzwi niz celowane wlamanie przez suple....ale to moje zdanie i szanuje to ze inni moga miec odmienne.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zasada jest prosta. Krytycznych systemów nie łączy się z niczym co nie jest oficjalne rekomendowane przez producenta.
Po pierwsze dla bezpieczeństwa, a po drugie dla ubezpieczyciela.

Koniec kropka.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
flowerek

:D :D :D
Ciekawe co jest oficjalnie rekomendowane przez producenta HOME GUARD A12 ??? 😀

Przeciez to nawet system nie jest tylko komponent do budowy systemu.
To jak autor posta sobie buduje...i postanowil zintegrowac z supla...

...to ja już przestaje rozumiec po co jest to forum ? 😀😀

Teraz aż strach coś wymyśleć i tu opisać :) ;)
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
Lukil

Piszecie bzdury totalne.........
Uważacie, że wpinanie bram garażowych czy też wjazdowych na plac. Sterowanie piecem, podajnikiem itd jest całkowicie bezpieczne.
Ale już sterowanie alarmem do którego wpięte są miedzy innymi czujki dymi, ruchu, czujki zalania to już nie jest bezpieczne?

Ja uważam, że bardziej bezpieczne jest podłączenie alarmu pod Suplę niż bramy garażowej w bryle budynku.

A co do zapalenia się sonoff to jak leży na napędzie bramy to już się nie zapali ale jak jest w niepalnej stalowej obudowie wraz z centralką alarmowa to już problem robi się wielki i dojdzie do pożaru. A ubezpieczyciel pierwsze co zrobi to poszuka sonofa.
Panowie głupoty piszecie i tyle w temacie. Jakaś dziecinada... hmmmmm zapewne integracja poprzez GSM jest całkowicie bezpieczna.

Dodam tylko, że po dobie sonoff był sprawdzony kamerą termowizyjną. Nie stwierdzono problemów......
Last edited by Lukil on Tue Mar 02, 2021 6:19 pm, edited 2 times in total.

Return to “Pomoc”