Nie moge wgrać GUI Generic
-
fido
Niestety połączenie z siecią mogę zrobić, ping idzie ale strona się nie uruchamia. Do takiego stanu mogę tylko doprowadzić korzystając z cdm i esptool jeśli wgrywam innymi programami ten sam soft to nawet sieć wifi nie jest rozgłaszana.
-
Tomo
Chyba pozostało Ci tylko dolutowanie się bezpośrednio do esp.
-
Tomo
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
fido
Tzn jak to zrobić ? na jakie piny i czy to coś zmieni ?
W moim przypadku się podłączam do GPIO0 po drugiej stronie płytki. Jeśli ten rezystor to R19 to pytanie z której jeszcze strony się podłączać.Tomo wrote: Mon Mar 01, 2021 10:37 am Zobacz gdzie jest R19, spróbuj do gnd.
Tu znalazłem
https://github.com/arendst/Tasmota/issues/5918
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Tomo
Poszukaj schemat do esp8265 i zobacz gdzie się wpiąć.
Jeśli chodzi o R19 to takie info znalazłem w sieci, link masz w poprzednim poście.
Moim zdaniem jeżeli coś się wgrało to jest jakiś problem z komunikacją.
Tu się kończą moje pomysły.
Jak nie spróbujesz, to nie będziesz wiedział.
Jeśli chodzi o R19 to takie info znalazłem w sieci, link masz w poprzednim poście.
-
fido
Na próbę poświęciłem starszą wersję Toaucha gdzie było wgranie prawdopodobnie Multiboard. Podłączyłem jak zawsze uruchomiłem i przy pomocy flash_download_tool_v3.8.5 bez kasowania bez wgrywania blanka i GUI Generic się bez problemu na tej starsze wersji wgrał więc uszkodzenie moich konwerterów raczej odpada. Zastanawiające jest dlaczego jak się putty podłącze to nic nie pokazuje ?
Jeśli jeż będę miał schemat i się wlutują to jest jakaś inna procedura wgrywania ? Za R19 wielkie dzięki na pewno ułatwi sprawę.Tomo wrote: Tue Mar 02, 2021 9:49 am Poszukaj schemat do esp8265 i zobacz gdzie się wpiąć.
-
Tomo
Wgrywasz tak samo, tylko dzięki temu omijasz podzespoły na płycie, które mogą być problemem.
Szkoda, że nikt się tu nie wypowie kto ma taka sama wersję sonoffa.
Szkoda, że nikt się tu nie wypowie kto ma taka sama wersję sonoffa.
-
fido
Mam datasheeta od ESP8285 i muszę popatrzeć gdzie się podłączyć pytanie czy mi się uda 
Zaryzykowałem i załatwiłem drugiego Sonoffa TX jedyna różnica to bez FR433Mhz i spróbowałem wgrać do niego Multiboard bez kasowania przy pomocy flash_download_tool_v3.8.5 tak jak robiłem ze starszym Touchem i tak jak w tamtym przypadku poszło bez problemu udało się wgrać Multibaord więc podejrzewam, że w tym pierwszym podczas zabaw z oprogramowaniem coś uległo uszkodzeniu może jakaś pamięć lub coś podobnego.
Mam do dyspozycji jeszcze konwerter ftdi może jeszcze tym spróbuję.
Zaryzykowałem i załatwiłem drugiego Sonoffa TX jedyna różnica to bez FR433Mhz i spróbowałem wgrać do niego Multiboard bez kasowania przy pomocy flash_download_tool_v3.8.5 tak jak robiłem ze starszym Touchem i tak jak w tamtym przypadku poszło bez problemu udało się wgrać Multibaord więc podejrzewam, że w tym pierwszym podczas zabaw z oprogramowaniem coś uległo uszkodzeniu może jakaś pamięć lub coś podobnego.
-
Tomasz21
Probowałeś może wgrywać poprzez "NodeMCU PyFlasher" - jak radzi @Krycha88 ?fido wrote: Wed Mar 03, 2021 9:29 am Mam datasheeta od ESP8285 i muszę popatrzeć gdzie się podłączyć pytanie czy mi się uda
U mnie FDT sypał albo błedami albo czekał na nagłowek którego nie mógł się doczekać. Próbowałem konwerterow zarówno CP2102 jak i PL2303. Dopiero na PyFlash'rze poszło od strzała.
-
fido
Oczywiście że próbowałem i także w tym programie pojawia się komunikat związany z sumą kontrolną.