GUI Generic

krycha88
Been thanked: 5 times

Code: Select all

MCP23017 1 not found!
MCP23017 2 not found!
MCP23017 3 not found!
MCP23017 4 not found!
jak ma działać jak nie znajduje MCP23017 jakich pinów używasz? jeżeli robisz to na swojej płytce to proszę sprawdź najpierw na czymś sprawdzonym np. NodeMCU
https://gui-generic-builder.supla.io/
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Patryk wrote: Thu Mar 04, 2021 4:51 pm @klew
@Goral64 chodziło chyba o sterowanie liniami bezpośrednimi z przycisku.
A Ty chyba myślałeś o ikonie "i".
Przynajmniej ja to tak rozumiem.
:shock: :lol:
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Patryk

No dobra. 8-)
Miało być linkami bezpośrednimi.
dobo

Tak cały czas testuję na swoim module (Gpio 5 i 9)
Cała reszta mojego modułu (przekaźniki i przyciski) ma gucio do gadania bo nie jest ustawiona jeśli na 1.4.3 udało mi się odpalić, a był problem z restartem "Soft WDT reset" to raczej nie jest problem sprzętowy.
Jeśli możesz podeślij mi skompilowaną wersję przez Ciebie nie z Buildera.
Ogólnie przyciski w 90% mi są nie potrzebne i sprawdzam coś co mi się raczej nie przyda, a problem występuje nie tylko u mnie ;)

Obecnie wróciłem do swojej konfiguracji i wbudowanych przekaźników.
Ba problem mam nawet w konfiguracji z przekaźnikami na GPIO po wielokrotnych restartach nadal komunikaty na OLED są po angielsku więc było coś więcej mieszane niż "Soft WDT reset"
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

dobo wrote: Thu Mar 04, 2021 7:16 pm Ba problem mam nawet w konfiguracji z przekaźnikami na GPIO po wielokrotnych restartach nadal komunikaty na OLED są po angielsku więc było coś więcej mieszane niż "Soft WDT reset"
Statusy zwracane z biblioteki SuplaDevice są cały czas po angielsku, dopiero się przymierzamy do tłumaczenia ich ;)
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
slawek

dobo wrote: Thu Mar 04, 2021 7:16 pm Tak cały czas testuję na swoim module (Gpio 5 i 9)
Cała reszta mojego modułu (przekaźniki i przyciski) ma gucio do gadania bo nie jest ustawiona jeśli na 1.4.3 udało mi się odpalić, a był problem z restartem "Soft WDT reset" to raczej nie jest problem sprzętowy.
Wcale nie będę zdziwiony, jeśli okaże się np. że problemem był zasilacz... ;)
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
dobo

jaki zasilacz?
dobo

Goral64 wrote: Thu Mar 04, 2021 7:51 pm
dobo wrote: Thu Mar 04, 2021 7:16 pm Ba problem mam nawet w konfiguracji z przekaźnikami na GPIO po wielokrotnych restartach nadal komunikaty na OLED są po angielsku więc było coś więcej mieszane niż "Soft WDT reset"
Statusy zwracane z biblioteki SuplaDevice są cały czas po angielsku, dopiero się przymierzamy do tłumaczenia ich ;)
do niedawna było po Polsku

PS
Nie wiem co nazamienialiście ale w 1.4.4 są nawet problemy gdy załączony jest tylko OLED, DS i BME, a wystarczy, że wróciłem do 1.3.4 i takich cyrków nie ma. W 1.3.4 mogę wypiąć BME w czasie gdy moduł jest załączony zrestartować moduł potem w czasie pracy go ponownie podpiąć i za chwilkę mam dane z BME czego nie mogę powiedzieć o 1.4.4.

Innych "błędów" jest jeszcze parę nie wpływających na pracę no ale jak coś testuję i zauważę to nie przechodzę koło tematu obojętnie.
I tak na pierwszej stronie konfiguracyjnej jak dokonamy zapisu to wyskakuje informacja "data saved" w kolejnych zakładkach konfiguracyjnych jest już "Dane zapisane", a jak wejdziemy w przyciski i potem chcemy ustawić w nich załączanie stanem lub reakcja na i klikniemy w zapisz to nie ma kompletnie nic.
milczas

krycha88 wrote: Tue Feb 23, 2021 9:54 am
milczas wrote: Tue Feb 23, 2021 9:05 am Witam wracając do tematu czujnika BM280 podłączyłem mój czujnik pod arduino pierwszy tutorial do BM-a działa pokazuje ciśnienie i temperaturę czyli typ BMP 280 sprawny w 100%.
Z tego co widzę GUIgeneric na moje obsługuje BME280 wraz z wilgotnością. To pewnie przyczyna że czujnik nie działa.
Jeśli się mylę proszę o informację . Wykorzystałem szkic z arduino BMx280_I2C sam rozpoznaje czy ma (E) opcje wilgotności może szło by to zaadoptować .
Pomyślę, nad dodaniem. Będzie trzeba użyć biblioteki która poradzi sobie z BME i BMP
Czy w tym temacie się coś ruszyło ?
dobo

slawek wrote: Thu Mar 04, 2021 7:59 pm
dobo wrote: Thu Mar 04, 2021 7:16 pm Tak cały czas testuję na swoim module (Gpio 5 i 9)
Wcale nie będę zdziwiony, jeśli okaże się np. że problemem był zasilacz... ;)
Co masz na myśli bo jestem bardzo ciekawy.

Return to “GUI Generic”