przycisk dzwonkowy do włączania światła

Chaossx

Podłączyłem do raspberry pi przekaźnik do sterowania światłem. z poziomu aplikacji działa bez problemu.
chciałem podłączyć przycisk dzwonkowy do załączania tego przekaźnika.
Jest taka możliwość?
Jak to zrobić? proszę o wytłumaczenie jak typowemu laikowi.
przeszukałem forum i nic nie widzę, może ślepy jestem wtedy proszę o linka.

dzięki
local

Mozna. Jaki soft ?
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
Chaossx

hej.
Raspberry pi (chyba 2b)
zainstalowane supla Cloud 2.3.27 +supla-dev.

w całym domu do włączników na wszelki wypadek podprowadziłem skrętki i część obwodów oświetlenia idzie bezposrednio z rozdzielnicy.
teraz chciałbym to wykorzystać. przycisk dzwonkowy po skrętce i raspberry+przekaźniki w rozdzielnicy. nie zabardzo chcę dorzucać moduły bezprzewodowe (wiem że zamel supla działają dobrze) skoro mam już taką organizację instalacji.

myślę że to powinno być jedną z podstawowych funkcjonalności supla jak i każdego systemu automatyzacji,nmożnaby zbudować fajny i stabilny system.
eletrycznie/elektronicznie bez problemu to ogarniam, jednakże programowo jestem słaby i proszę o wyjaśnienie jak laikowi.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Niestety urządzenia wykonawcze na RPI nie są zbyt popularne wśród użytkowników. Większość osób korzysta z ESP8266, mniejszość z Arduino Mega, a na RPI ludzie raczej stawiają "bramki" do innych systemów - jak np. odczyt danych z termometrów po bluetooth, albo pobieranie jakichś danych z sieci (pogoda, jakość powietrza).
Z tego powodu może być Ci trudniej dostać jakąś pomoc, bo użytkowników RPI do takich celów jest niewielu.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Supla-dev zdaje się nie jest już od dawien dawna rozwijana.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Ogólna dyskusja”