Instalacja ROW-01 w istniejącej puszce

Sterownik jednokanałowy
jaros
Posty: 101
Rejestracja: wt wrz 27, 2016 12:00 pm

wt kwie 18, 2017 6:07 am

Mamy tu klasyczny przykład niewłaściwego zerowania odbiornika,który jesli jest metalowy(łampa,żyrandol)stanowi potencjalną śmiertelna pułapkę dla nieswiadomego uzytkownika.Bardzo proszę ,zwróćcie uwagę na podłączenie żyłki uziemiajacej do zera.Jeśli z jakichś powodów,np.ta instalacja już jest stara :shock: ,powstanie przerwa na przewodzie zerowym,to ewidentnie na obudowie lampy pojawi nam się napięcie 230V.Bardzo też jestem ciekawy jak Kol. PZ. z tego wybrnie :twisted: .

Jako eletryk ,radziłbym Koledze autorowi tematu ,zasiegnąć rady elektryka czy kogoś kto umie użyć choćy zwykłego multimetru lub probówki,na pewno znajdzie się tam ktoś w najblizszej okolicy...
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

wt kwie 18, 2017 7:21 am

Kolego @jaros - ówczesne przepisy nie wymagały zerowania urządzeń podłączonych powyżej 2,5m - i tego się trzymajmy ;)
Natomiast sprawdziłbym ciągłość tej trzeciej żyły, sprawdziłbym też czy wyłącznik rozłącza mi zero czy fazę...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7402
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt kwie 18, 2017 8:07 am

Po pierwsze weź próbówkę i sprawdź na której żyle masz zero, a na której fazę. Później sprawdź czy włącznik załącza zero czy załącza fazę.
Weź też multimetr i sprawdź czy trzecia żyła ma przejście do gniazdka to raz i dwa czy przypadkiem nie jest gdzieś podłączona do uziemienia. (Znajdź uziemienie i sprawdź multimetrem czy jest przejście.

Kolego @jaros... nikt nie mówił, że zaproponowane rozwiązanie jest zgodne z obecnymi przepisanie to raz. Dwa cały czas podkreślam aby ostrożnie podejść do tematu z uwagi na bezpieczeństwo.
jaros
Posty: 101
Rejestracja: wt wrz 27, 2016 12:00 pm

wt kwie 18, 2017 10:40 am

Panowie,w moim ostatnim poscie nie chodziło mi bynajmniej by kogokolwiek pouczać,sens jest inny,by nie przedłużać:

-Informatycy do komputerów,elektrycy do probówek,przedstawiciele innych zawodów-do telefonów ,by w razie potrzeby wezwać tego czy tamtego fachowca :D !!!
hetmanjiiis
Posty: 7
Rejestracja: śr kwie 12, 2017 1:56 pm

pt kwie 21, 2017 10:38 am

Ok wezwę znajomego elektryka :). A może podzielił by się ktoś układem, jak podłączyć biurkową lampkę z ROW'em ?
Z braku laku, dobry kit, chciałbym zobaczyć jak będzie działać. Da się podłączyć ROW z lampką biurkową ?
Awatar użytkownika
julekjulek
Posty: 31
Rejestracja: śr kwie 12, 2017 9:26 am

pt kwie 21, 2017 11:01 am

Da się podłączyć ROW z lampką biurkową ?
ZAMEL ROW-01 INSTRUKCJA INSTALATORA schemat na stronie nr 6 (lub stronie nr 7). Lamkę biurkową umieszczasz w miejscu żarówki.
Wszystko jest możliwe, ale na wszystko jest potrzebny czas ;)
jaros
Posty: 101
Rejestracja: wt wrz 27, 2016 12:00 pm

pt kwie 21, 2017 11:16 am

Lampke biurkowa,a raczej gniazdko do ktorego bezpiecznie wepniesz owa lampke.Do tego gniazdka mozesz podpiac tez inne odbiorniki 230V,byle by nie przekraczaly 1200-1500 W.
hetmanjiiis
Posty: 7
Rejestracja: śr kwie 12, 2017 1:56 pm

pt kwie 21, 2017 11:49 am

Dzięki panowie :) wieczorem będę próbować :)
Waterlive
Posty: 5
Rejestracja: sob lis 25, 2017 1:11 pm

ndz lis 26, 2017 10:03 am

Ta trzecia niewykorzystana żyła mogła służyć jeszcze do załączania drugiego obwodu żyrandola (podział np. jeden klawisz załącza 1 żarówkę drugi klawisz 2 żarówki, dwa naraz załączają wszystkie 3). W tym przypadku trzecim przewodem powinno się dać "cofnąć" przewód neutralny, ale stracimy podział w żyrandolu na sekcje (w tym konkretnym przypadku i tak to nie było wykorzystane bo nie podłączone).

Zdecydowanie zalecam aby bawił się tym jednak elektryk :)
ODPOWIEDZ