Natywne wsparcie dla MQTT

pzygmunt
Been thanked: 59 times

W takim przypadku zmieniasz furtkę na drzwi i po problemie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
akir

Ustawiłem drzwi i działa super jak będę chciał to podmienię ikonę na dużą z narysowaną furtka. Lecz czy to z prętami czy to ikona drzwi dla mnie bez znaczenia. Nie rozumiem dlaczego tylko bramy wjazdowej nie ma jak w HA jest i normalnie wcześniej pobierało :p
pzygmunt

Brama wjazdowa też już jest eksportowana do HA.
(Od dziś). Wcześniej nie było z przyczyny mojej niewiedzy.
tomek19999

Witam,
integracja MEW-01 z HA już u mnie działa, ale mam kłopot z wyświetlanymi wartościami - nie wiem jak je zaokrąglić do np. dwóch miejsc po przecinku.
Czy istnieje sposób, aby w prosto i hurtowo zmienić nazwy encji, np. Electricity meter zamienić na MEW?

Pozdrawiam,
Tomek
Tomasz21

Hurtowo to chyba jak po stronie supli nadasz nową nazwę MEW-01. Zresztą jak nie chcesz, żeby mewka pompowała bazę HA(mqtt) to trzeba wykluczyć zapisy encji mewki w recorder'ze i najlepiej stworzyć nowe encje z "filter sensor".
pzygmunt

Możesz użyć template sensor lub utworzyć własne encje.
tomek19999

Czyli tak, czy siak ręczna rzeźba.
Trudno.
akszyn

pzygmunt wrote: Thu Mar 18, 2021 7:01 pm Aaa widzisz. Przeoczyłem to. W takim razie pojawi się w HA również wsparcie dla bram wjazdowych. Drzwi... musze temu się przyjrzeć jak to ugryźć.

[EDIT]
Drzwi będzie można otwierać bez konieczności podłączania czujników. Będzie działał tylko przycisk "Otwórz"... tak jak w Suplowej aplikacji.
Odpowiednika furtki w HA nie widzę.
to fajna wiadomość że wystarczy zmienić na drzwi i nie trzeba nic modyfikować o jakieś czujniki i działa jak kiedyś a teraz jeszcze przez mqtt w ha można tym sterować dzięki temu nie ma potrzeby tworzenia dodatkowego wpisu jak ten tylko szkoda że jeszcze nie wyświetlają się drzwi z Supli w Google Home i w Alexie od Amazonu
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zybiego)z DS18B20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem + ai-speaker Dev1 i Dev3
convicte

Dobry wieczór,

Wydaje mi się, że zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcjami, jak również przeskanowałem cały wątek, ale nie znajduje odpowiedzi dlaczego integracja nie odpala.

Moje ustawienia HA i Supli:
ApplicationFrameHost_bgFp6KgMHy.png
chrome_ed3VIJQBIQ.png
Co ciekawe wszystko działa bez zarzutów w HA (Zigbee2MQTT i Sonoff) jednak nie mam dostępu do Supli (żadnych nowych encji).

Wszelka pomoc będzie mile widziana!

Czołem
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
tomekk87

convicte wrote: Thu Mar 25, 2021 9:31 pm Dobry wieczór,

Wydaje mi się, że zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcjami, jak również przeskanowałem cały wątek, ale nie znajduje odpowiedzi dlaczego integracja nie odpala.

Moje ustawienia HA i Supli:
ApplicationFrameHost_bgFp6KgMHy.png

chrome_ed3VIJQBIQ.png

Co ciekawe wszystko działa bez zarzutów w HA (Zigbee2MQTT i Sonoff) jednak nie mam dostępu do Supli (żadnych nowych encji).

Wszelka pomoc będzie mile widziana!

Czołem
Miałem ten sam problem, uzupełnij konfigurację w pliku bridge.conf ręcznie. Nic nie kopiuj, bo podczas kopiowania kopiujesz jeszcze coś czego nie widzisz. Jak ręcznie wpisałem te ustawienia to wszystko ruszyło bez problemów.

Return to “MQTT”