Cześć,
może nie szukałem dokładniej ale nie "znalazłem na szybko":
Jak najlepiej zrobić czujkę ruchu+zmierzch (lub astronom) np. pod GUI do światła? Najszybsze rozwiązanie, które mi przychodzi do głowy to szeregowo dwa przekaźniki, jeden załącza się o zmierzchu a drugi jest sterowany czujką ruchu ale może jest prostsze rozwiązanie 2in1?
Czujnik ruchu + zmierzch - how to?
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Najprościej kupić gotowy czujnik ruchu i zmierzchu - taki na 230V i niech on sobie steruje. Masz dostępne mikrofalowe lub na podczerwień - zależnie co potrzeba. Ceny pewnie od 20-30 zł w górę.
Do czego potrzebna Ci tutaj Supla?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
np.klew wrote: Mon Mar 22, 2021 12:37 pm Najprościej kupić gotowy czujnik ruchu i zmierzchu - taki na 230V i niech on sobie steruje. Masz dostępne mikrofalowe lub na podczerwień - zależnie co potrzeba. Ceny pewnie od 20-30 zł w górę.
1. przy założeniu zegara astronomicznego żeby czujka ruchu działała tylko w zakresie wyznaczonym wschodem i zachodem słońca (harmonogram)
2. żeby ustawić dość długi czas świecenia po wzbudzeniu, który standardowo jest poza zakresem typowych czujek (np. 15 min)
3. żeby móc też włączyć światło na sztywno (oczywiście z telefonu)
Np. oświetlenie tzw. "obejścia" od zachodu do 0:00 świeci się ciągle, od 0:00 do wschodu na czujkę ale jeżeli potrzebuję po 0:00 ciągłe światło to mogę włączyć na stałe
Może niepotrzebnie komplikuję ale tak jakoś wpadłem w manię osuplowania wszystkiego co robię/zmieniam/modernizuję/ulepszam
YoMan
-
and111
Sprawdź ten wątekYoMan wrote: Mon Mar 22, 2021 2:57 pmnp.klew wrote: Mon Mar 22, 2021 12:37 pm Najprościej kupić gotowy czujnik ruchu i zmierzchu - taki na 230V i niech on sobie steruje. Masz dostępne mikrofalowe lub na podczerwień - zależnie co potrzeba. Ceny pewnie od 20-30 zł w górę.
1. przy założeniu zegara astronomicznego żeby czujka ruchu działała tylko w zakresie wyznaczonym wschodem i zachodem słońca (harmonogram)
2. żeby ustawić dość długi czas świecenia po wzbudzeniu, który standardowo jest poza zakresem typowych czujek (np. 15 min)
Np. oświetlenie tzw. "obejścia" od zachodu do 0:00 świeci się ciągle, od 0:00 do wschodu na czujkę ale jeżeli potrzebuję po 0:00 ciągłe światło to mogę włączyć na stałe
Może niepotrzebnie komplikuję ale tak jakoś wpadłem w manię osuplowania wszystkiego co robię/zmieniam/modernizuję/ulepszamMoże to już jakaś jednostka chorobowa?
viewtopic.php?p=90785#p90785
Niekoniecznie musi być na Row-02. Może być inny moduł 2 przekaźnikowy (również z wyjściami bezpotencjałowymi).
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Ja osobiście lubię proste rozwiązania. Tzn. w praktyce zawsze za dużo kombinuję i wymyślam, ale potem okazuje się, że 90% nie była do niczego potrzebna.YoMan wrote: Mon Mar 22, 2021 2:57 pm np.
Może niepotrzebnie komplikuję ale tak jakoś wpadłem w manię osuplowania wszystkiego co robię/zmieniam/modernizuję/ulepszam![]()
ad. 1 w moim odczuciu czujka zmierzchu jest wystarczająca i nie ma co kombinować z zegarem w takim przypadku. Nawet ma to więcej zalet niż wad - bo zegar astronomiczny nie ogarnie Tobie całkowitego zaćmienia Słońca
ad. 2 większość czujników ma zakres od około 10 s do 12 min. Także dość blisko do 15
ad. 3 prawdopodobnie funkcjonalność, której nigdy nie użyjesz
Myślę, że to co zaproponował and111 spełni większość Twoich wymagań, choć nie wszystkie.
Tutaj wszyscy są zieloni i nikt nikogo nie diagnozuje ;P
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
O to mi mniej więcej chodziło tzn. że programowo nie ma opcji. Potrzeba 2 przekaźnikow, a jak to ułożyć to kwestia zapotrzebowania. Tylko chyba zamiast row'a zastosuje GUIa 
Uwaga co do czujki zmierzchu faktycznie z moich obserwacji celna ale zatem kolejne pytanie: jeżeli takich świateł będę miał kilka w różnych punktach to chyba z tego co widziałem na forum jest opcja suplowego czujnika zmierzchu (jako proteza z braku kanału ogólnego) gdzie po przekroczeniu określonego poziomu jasności mogę scriptsami fracza włączyć lub wyłączyć kilka urzadzen lub scen? Czym to najlepiej ogarnąć, tj. jakim czujnikiem i softem?
Uwaga co do czujki zmierzchu faktycznie z moich obserwacji celna ale zatem kolejne pytanie: jeżeli takich świateł będę miał kilka w różnych punktach to chyba z tego co widziałem na forum jest opcja suplowego czujnika zmierzchu (jako proteza z braku kanału ogólnego) gdzie po przekroczeniu określonego poziomu jasności mogę scriptsami fracza włączyć lub wyłączyć kilka urzadzen lub scen? Czym to najlepiej ogarnąć, tj. jakim czujnikiem i softem?
YoMan