GUI-Generic Builder (online)

mickarp

krycha88 wrote: Mon Mar 22, 2021 12:05 pm u mnie to samo to niestety za mało informacji. Trzeba znaleźć rzecz wspólna aby dało się to powtórzyć ja na swoich urządzeniach tego nie powtarzam ale też nie używam Buildera online - ale wątpię aby w tym był problem.
U mnie w nocy nie zanika WiFi - wszystko na Unifi stabilnie... być może ukryta nazwa WiFi powoduje, że GUI Generic się gubi...ale tak jak przedmówca na poprzednich FW jest wszystko ok.

Tomasz21 wrote: Mon Mar 22, 2021 12:09 pm U mnie(jak za bardzo skakałem po FW i cuda na kiju się działy) pomagał zapis konfiguracji, reset ustawień i wczytanie konfiguracji.
Spróbowałem Twojej metody i teraz będę obserwował rezultaty :)
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

To raczej nie jest winą Buildera.
Jeśli coś nie działa w GUI Generic to otwierajcie wątek lub piszcie w wątku dotyczącym danej funkcjonalności.
Builder to webowa nakładka na kompilator arduino-cli i odpowiada za włączenie lub pominięcie funkcjonalności w skompilowanym firmware a nie to jak ta funkcjonalność działa.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
proxxon
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

A są gdzie release notes? Dzisiaj rano po 8 wygenerowałem build 1.6.5 a teraz widzę już 1.7.2. Jest gdzieś spis co zostało dodane/zmienione w każdej wersji? Tak żeby wiedzieć czy warto zmieniać lub nie jeżeli nie zależy mi na danej poprawce/funkcji.
krycha88
Been thanked: 5 times

proxxon wrote: Thu Mar 25, 2021 12:39 pm A są gdzie release notes? Dzisiaj rano po 8 wygenerowałem build 1.6.5 a teraz widzę już 1.7.2. Jest gdzieś spis co zostało dodane/zmienione w każdej wersji? Tak żeby wiedzieć czy warto zmieniać lub nie jeżeli nie zależy mi na danej poprawce/funkcji.
tu masz listę:
https://github.com/krycha88/GUI-Generic/commits/master

wybacz ale nikt nie będzie robił takiej listy szkoda mi mojego czasu.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Tomasz21

krycha88 wrote: Thu Mar 25, 2021 12:47 pm
proxxon wrote: Thu Mar 25, 2021 12:39 pm A są gdzie release notes? Dzisiaj rano po 8 wygenerowałem build 1.6.5 a teraz widzę już 1.7.2. Jest gdzieś spis co zostało dodane/zmienione w każdej wersji? Tak żeby wiedzieć czy warto zmieniać lub nie jeżeli nie zależy mi na danej poprawce/funkcji.
tu masz listę:
https://github.com/krycha88/GUI-Generic/commits/master

wybacz ale nikt nie będzie robił takiej listy szkoda mi mojego czasu.
O widzisz. I to by można było gdzieś podpiąć jako "Release Notes". :D
krycha88

To jest prosta numeracja dla 1.7.2

7 oznacza, że dodałem np. nowy czujnik
2 oznacza, że naprawiłem błędy do tego czujnika :D
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

krycha88 wrote: Mon Mar 22, 2021 12:05 pm u mnie to samo to niestety za mało informacji. Trzeba znaleźć rzecz wspólna aby dało się to powtórzyć ja na swoich urządzeniach tego nie powtarzam ale też nie używam Buildera online - ale wątpię aby w tym był problem.
U mnie stoi testowy 1.5.1 kilka razy wgrywałem od nowa i zawsze ma problem po włączeniu, żeby wstać. Resetuje się w kółko po kilka, kilkanaście razy i wyświetla komunikat o braku podłączenia do sieci. W końcu się łączy i działa aż... znowu zgubi i znowu naście restartów. O dziwo mam/mialem kilka GUIów i tylko ten tak wariuje. Przyjąłem wadę któregoś z komponentów ale czytając powyższe problemy wydaje się być coś podobnego, tj. Problem z wifi. Jeżeli potrzebujesz dane do analizy to mogę wkleić jutro podgląd seriala (dzisiaj nie wziąłem kompa do domu). Ja z niego nic nie wykminilem - najpierw normalnie a potem krzaczki w jednej długiej linijce
YoMan

YoMan wrote: Thu Mar 25, 2021 7:16 pm U mnie stoi testowy 1.5.1 kilka razy wgrywałem od nowa i zawsze ma problem po włączeniu, żeby wstać. Resetuje się w kółko po kilka, kilkanaście razy i wyświetla komunikat o braku podłączenia do sieci. W końcu się łączy i działa aż... znowu zgubi i znowu naście restartów. O dziwo mam/mialem kilka GUIów i tylko ten tak wariuje. Przyjąłem wadę któregoś z komponentów ale czytając powyższe problemy wydaje się być coś podobnego, tj. Problem z wifi. Jeżeli potrzebujesz dane do analizy to mogę wkleić jutro podgląd seriala (dzisiaj nie wziąłem kompa do domu). Ja z niego nic nie wykminilem - najpierw normalnie a potem krzaczki w jednej długiej linijce
Wygraj za pomocą "NodeMCU PyFlasher" z czyszczeniem pamieci i parametrem Flash mode DOUT

Ps.
I jak możesz to zakładaj nowy temat bo to nie problem GUI-Generic Builder
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

krycha88 wrote: Thu Mar 25, 2021 7:22 pm Ps.
I jak możesz to zakładaj nowy temat bo to nie problem GUI-Generic Builder
Sory. Masz rację. Z rozpędu tu napisałem czytając inne posty.
YoMan

Nawiązując do
viewtopic.php?p=93080#p93080

Co myślicie o przeniesieniu szablonów płytek już na etap budowania bin? Powstanie wtedy wtedy bardzo prosta wersja gdzie nie trzeba się zagłębiać w tajniki GUI-Generic ;)

Do zastanowienia czy taka kompilacja powinna mieć widoczne takie rzeczy jak przekaźniki, przyciski czy konfigurację.

Myślę, że przy wspolpracy @Goral64 byłoby to możliwe do zrealizowania ;)

Return to “GUI Generic”