automatyczne odświeżanie wartości

shimano73
Been thanked: 1 time

Witajcie, pracuję nad pewnym projektem i mam problem , no jakże by inaczej :D
Modyfikuje stronę konfiguracyjną webservera a właściwie podstronę, i chciałbym aby pewna wartość sie na niej sama odświerzała , powiedzmy co 250ms.
Zrobiłem coś takiego

Code: Select all

content += " setInterval(function() { ";
  content += " document.getElementById(\"AktWaga\").innerHTML = Number(document.getElementById(\"AktWaga\").innerHTML)+1   ";   
  content += " },250); ";

I w wyniku mam ładne odliczanie
Ale gdy zmienię na

Code: Select all

content += " setInterval(function() { ";
  content += " document.getElementById(\"AktWaga\").innerHTML =  " + String(scale.get_units()) ;   
  content += " },250); ";

wówczas wyświetla wartość, ale nie odświeża się sama tyko po przeładowaniu strony
Dlaczego ? :cry:
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

A czym jest obiekt "scale". Ten kod będzie wyświetlał wartość obiektu scale, który istnieje w przeglądarce. Jeśli chcesz pobierać wartość z serwera, to trzeba to zupełnie inaczej zrobić
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
shimano73

Projektem nad którym pracuję to waga - wskaźnik poziomu gazu w butli 10kg LPG, jeden z kolegów na forum podsunął mi pomysł. No z wyświetlaniem wartości w aplikacji nie ma problemu nawet z przelicznikiem na wartość procentową. Jako że każda waga wymaga kalibracji , wymyśliłem że będzie się to odbywało na stronie konfiguracyjnej.
W tym celu przerobiłem program od krycha88 w którym zamiast podstrony szukania ds'ów będzie dokonywana kalibracja.
Polega ona na postawieniu na wagę znanego ciężaru i dokonywaniu zmiany pewnej wartości kalibracyjnej - tu wymyśliłem przyciski + i - aż do momentu wyświetlania się prawidłowej wagi ciężaru.
No i teraz nie potrafię tak zmodyfikować kodu aby wartość wagi uaktualniała się sama po jej zmianie .

krycha88
Been thanked: 5 times

https://gui-generic-builder.supla.io/
shimano73

No, no , jest progres , coś się dzieje.
Dzięki koledze krycha88 udało mi się już uruchomić stronę na której wyświetlają się aktualne wartości .
Niestety nie mogę się dziś pochwalić bo znów wysiadł internet ☹️

Adamo28

Hej, zrobiłeś to na ww przykładzie czy wymodziłeś to wyświetlanie jeszcze inaczej? Korzystam z wejścia analogowego i w sumie brakuje mi tylko bieżącego wskazania kanału żeby można było kalibracje min/max wprowadzić poprzez www.

Return to “Pomoc”