Jestem szczęśliwym posiadaczem modułu SBW-02, do którego chciałem podpiąć bramę wjazdową obsługiwaną przez siłowniki BFT Virgo.
Mam w garażu Somfy Dexxo Optimo do którego bez problemu podpiąłem ten moduł (razem z włącznikiem dzwonkowym) oraz kontaktron - wszystko pięknie działa.
Ale z BFT mam problem. Przejrzałem kilkadziesiąt tematów na forum, różne marki i producenci.
Bez problemu podpiąłem zasilanie oraz opcję uruchamiania bramy, ale mam tradycyjny problem ze stanem bramy.
Problem polega na tym, że brama ma własne kontaktrony/czujniki i to osobno na otwarcie i na zamknięcie. Są ułożone jeden na drugim oraz aktywowane czerwonym przyciskiem, który dociska obrotowa część mechanizmu bramu (zdjęcie nr 1, na końcu).
Sprawdzałem napięcie miernikiem na różne sposoby. Przykładając czarną sondę do 18 i potem czerwoną sondę na zmianę do 17 i 16 widziałem zmiany napięcia. Ale problem w tym, że przykładając tylko czerwoną sondę miernika do większości gniazd, miernik zawsze pokazuje w okolicach 0.5V, a to powoduje, że Zamel dostaje impuls, że brama jest zamknięta.
Od tych czujników/kontaktronów odchodzą trzy przewody - szary od każdego i potem brązowy i biały od każdego osobo i one są wpięte do 3/4/5 wg. schematu.
W jednym z wątków widziałem coś o SCA, ale tutaj to nic nie pomaga.
Pytanie jest krótkie - czy da radę wykorzystać to, co jest wbudowane w bramę czy muszę założyć zewnętrzny kontaktron? To nie jest takie trudne, ale potrzebowałbym coś niedużego, a co wbudowany moduł to wbudowany moduł.
Dzięki wszystkim za pomoc!
Pozdrawiam!