Podłączenie bramy BFT Virgo - pozycja bramy

vellkan

Dzień dobry wszystkim!

Jestem szczęśliwym posiadaczem modułu SBW-02, do którego chciałem podpiąć bramę wjazdową obsługiwaną przez siłowniki BFT Virgo.
Mam w garażu Somfy Dexxo Optimo do którego bez problemu podpiąłem ten moduł (razem z włącznikiem dzwonkowym) oraz kontaktron - wszystko pięknie działa.
Ale z BFT mam problem. Przejrzałem kilkadziesiąt tematów na forum, różne marki i producenci.
Bez problemu podpiąłem zasilanie oraz opcję uruchamiania bramy, ale mam tradycyjny problem ze stanem bramy.
Problem polega na tym, że brama ma własne kontaktrony/czujniki i to osobno na otwarcie i na zamknięcie. Są ułożone jeden na drugim oraz aktywowane czerwonym przyciskiem, który dociska obrotowa część mechanizmu bramu (zdjęcie nr 1, na końcu).

Sprawdzałem napięcie miernikiem na różne sposoby. Przykładając czarną sondę do 18 i potem czerwoną sondę na zmianę do 17 i 16 widziałem zmiany napięcia. Ale problem w tym, że przykładając tylko czerwoną sondę miernika do większości gniazd, miernik zawsze pokazuje w okolicach 0.5V, a to powoduje, że Zamel dostaje impuls, że brama jest zamknięta.

Od tych czujników/kontaktronów odchodzą trzy przewody - szary od każdego i potem brązowy i biały od każdego osobo i one są wpięte do 3/4/5 wg. schematu.

W jednym z wątków widziałem coś o SCA, ale tutaj to nic nie pomaga.

Pytanie jest krótkie - czy da radę wykorzystać to, co jest wbudowane w bramę czy muszę założyć zewnętrzny kontaktron? To nie jest takie trudne, ale potrzebowałbym coś niedużego, a co wbudowany moduł to wbudowany moduł.

Dzięki wszystkim za pomoc!
Pozdrawiam!

Image
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Spróbuj pod 12 albo 13
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jak nie zadziała z 12 lub 13 to możesz podłączyć pod 25 lub 26 pod warunkiem, że to wyjście ustawione jest jako " Gateopen warning light".
W instrukcji BFT jest szczegółowy diagram jak zmieniać parametry konfiguracyjne.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
vellkan

Pod lampką sprawdzałem, zapomniałem napisać, ale to też widziałem na pozostałych tematach.
Ale tą opcję z wyjściem 25/26 sprawdzę, to może być rozwiązanie :)
Dzięki!
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale skoro Autor wątku pisze, że wyłącznik krańcowy (ostatnie zdjęcie) jest podłączony do zacisków 3, 4 i 5 to czy nie zadziała tutaj podłączenie 3 z bramy do IN1 i 4 z bramy do IN2?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt

Ja bym się pod włączniki krańcowe nie podpinał z samej zasady. Producent nie przewiduje tam nic innego niż krańcówki lub wyłączniki optyczne to nie powinno się tam nic innego podłączać.
vellkan

Niestety, ale jest problem. Nie mam takiej pozycji jak ScA 2ch w tym podmenu.
Byłem sprawdzić, bez podpinania Zamela i niestety nic takiego nie znalazłem.
Kolejność tych pozycji też jest inna niż w instrukcji :/
pzygmunt

Może napisz do producenta w tej sprawie. Być może udzielą Ci informacji jak to ustawić w Twoim egzemplarzu.
vellkan

pzygmunt wrote: Thu Apr 23, 2020 10:52 pm Może napisz do producenta w tej sprawie. Być może udzielą Ci informacji jak to ustawić w Twoim egzemplarzu.
Tak też zrobię, bo jak przyjrzałem się większej części menu na urządzeniu a w instrukcji to 1/3 pozycji się nie pokrywa, połowy brakuje.
Strasznie zamieszanie to jest.
Darek77

Dzień dobry

czy ktoś już wie jak podłączyć się pod krańcówki żeby pokazywało poprawny status otwarcia i zamknięcia w aplikacji?

Return to “ZAMEL SBW-02”