Supla 2.3.69

Miked

W końcu doczekałem się dziś wymiany licznika na dwukierunkowy, a co za tym idzie chciałbym na bieżąco weryfikować bilans produkcji energii.

Tutaj bilans miedzy fazowy jest podany poprawnie i zgodnie z tym co pokazuje licznik PGE
Przechwytywanie1.PNG
Jedynie mam problem z wykresami, tu wybieram wykresy i widzę coś takiego
Przechwytywanie2.PNG

To jest jakiś bug?
Bo wygląda na to jak by na wykresach nie były brane pod uwagę sumy tego co było oddane na poszczególnych fazach.

Jest szansa aby dorobić taka prostą funkcjonalność w aplikacji aby bilans uwzględniał też koszty "przechowywania energii w sieci" te 20%/30%? Było by to idealne rozwiązanie dla każdego właściciela PV

/M
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Co Ci się nie zgadza w bilansie wektorowym? Jest on zgodny z tym jak liczy Twój licznik od dostawcy czyli uwzględnia to co jest oddawane i pobierane z sieci. Nim mniej "szarego" koloru tym bardziej efektywnie wykorzystujesz wyprodukowaną energię. Magazyn energii, a rozliczanie wektorowe to odrębne pojęcia, jednakże sposób rozliczania energii ma wpływ na to ile tej energii zostaje Ci u dostawcy.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Miked

Aż sprawdziłem na bieżąco odczyty z licznika dostawcy

1.8.1 czyli pobrane 3kW
2.8.1 oddane 20.2kW

A bilans w aplikacji wygląda tak:
Screenshot_20210401-210847(1).jpg
Jak sobie to policzyć to:
-20.1kW + 3kw = 17,2 kW które "zmagazynowałem" w sieci
a jak patrze na ta grafikę to tych 17,2 kW jakoś nie dostrzegam w bilansie - chyba że źle czytam bilans ?

Zakładam że bilans jest liczony tak:
Suma poboru z 3 faz vs Suma tego co oddane z 3 faz
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Miked wrote: Thu Apr 01, 2021 7:24 pm
Jak sobie to policzyć to:
-20.1kW + 3kw = 17,2 kW które "zmagazynowałem" w sieci
a jak patrze na ta grafikę to tych 17,2 kW jakoś nie dostrzegam w bilansie - chyba że źle czytam bilans ?

Zakładam że bilans jest liczony tak:
Suma poboru z 3 faz vs Suma tego co oddane z 3 faz
Bilans wektorowy nie ma prawie nic wspólnego z "bilansowaniem magazynu".

Bilans wektorowy jest liczony na bieżąco w każdej chwili i polega na tym, że dodawany jest chwilowy pobór na trzech fazach i od niego jest odejmowana łączna chwilowa produkcja energii z trzech faz. Dzięki temu więcej energii jest traktowana jako autokonsumpcja.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt

Bilans pokazuje to co oddane do sieci w postaci słupka na wykresie gdzie y <0. To co skonsumowane na plusie czyli y> 0. Oznaczone jest to szarym kolorem. Następnie od konsumpcji odejmowania jest produkcja. Jeśli konsumpcja jest większa to na szarym słupku pojawi się czerwony słupek na plusie. Jeśli produkcja jest większa to pojawi się zielony na minusie, również nałożony na szary.

W zależności od tego czy bilans jest wektorowy czy arytmetyczny to zmienia się baza do obliczeń czyli albo brana jest produkcja/konsumpcja liczona wektorowo albo arytmetycznie.
pzygmunt

Link do artykułu, który wyjaśnia o co chodzi w bilansowaniu wektorowym

https://gramwzielone.pl/energia-slonecz ... rosumentow
Miked

Patrzę teraz na wykres ile oddano, i tam jest tylko 10,55kWh na wykresie. Ale na górze pisze 20,57416. Skąd ta różnica??
Przecież to powinno być spójne.
Screenshot_20210401-231227.jpg

nie możecie po prostu zrobić statystyk opartych na tym co widać w 1+2+3 w sekcji bilans międzyfazowy wektorowy?
Dane tam są praktycznie identyczne ze wskazaniami licznika na podstawie którego jestem rozliczany jako prosument.

Więc te dane są dla nas prosumentów najbardziej użyteczne. Wg mnie wykres ile oddano powinien w tej sytuacji pokazywać 20,57 za ten dzień a nie 10,55. W takiej formie ten wykres nie ma sensu.

W kolejnej wersji aplikacji moglibyście dodać prostą statystkę ile wysłano, ile pobrano. Na podstawie bilansu międzyfazowego wektorowego 1+2+3
Dwa słupki obok siebie z możliwością wyboru opcji ostatnie 7 dni, ostatni miesiąc, 2 miesiące, 6 miesięcy i 12 miesięcy, i cały okres
Powyższe było by bardzo użyteczne pod względem monitorowania produkcji instalacji PV
pzygmunt

W bilansie wektorowym masz te informacje. Dane do wykresów generowane są na podstawie stanu liczników, które zapisywane są co 10 min. Możesz to też pobrać jako csv z cloud-a. Na pewno będziemy rozszerzać „chmurkę” przy wykresie aby wygodniej to odczytywać.
Miked

Patrzę teraz na wykres ile oddano do sieci , i tam jest tylko 10,55kWh na wykresie.
Ale na górze pisze 20,57416.

Nadal nie wiem skąd rozbieżności?

Wartość 20,57kWh jest wartością poprawną.
To co jest na wykresie 10,55 to jest totalnie od czapy....
Wygląda to na jakiś bug w aplikacji bo dane pobrane z clouda są ok.
pzygmunt

Czyściłeś historie w cloudzie ?

Return to “Pomoc”