ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW DIW-01

robrog

@miroph
jest już szansa na zakup przedpremierowy DIW-01?
Jestem na takim etapie że muszę się zdecydować na jakiś dimmer i jak ten temat jest bardzo odległy to muszę szukać coś innego tak że, proszę o aktualizację.
MEW-01, 16xSRW-01, 5xROW-02, 1x SBW-02, 5xSONOFF MINI, 2xLORA TAP, 1xYUNSHAN i cdn.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

robrog wrote: Tue Apr 06, 2021 11:15 am @miroph
jest już szansa na zakup przedpremierowy DIW-01?
Jestem na takim etapie że muszę się zdecydować na jakiś dimmer i jak ten temat jest bardzo odległy to muszę szukać coś innego tak że, proszę o aktualizację.
Będą dostępne w sprzedaży w kwietniu, więc warto poczekać. Już niedługo pojawią się w cenniku.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Patryk

miroph wrote: Tue Apr 06, 2021 9:49 am Niestety ten parametr nie ulegnie zmianie z powodu konieczności rozpoznawania, czy jest to pojedynczy czy wielokrotny klik czy może przytrzymanie. Druga rzecz, która na to wpływa to bezwładność żarówki ledowej po podaniu na nią zasilania. Przy zwykłej żarówce zauważysz różnicę.
Nie znam ( i raczej nie poznam ) budowy elektronicznej tego modułu.
Ale.
1. Typ żarówki, nie wpływa na ten czas.
Przetestowałem to również, na żarówce starego typu.

2. Widzę, że nawet bardzo szybkie "klikanie", powoduje przejście w tryb konfiguracji.
A więc nie jest to wina "wejścia" ( filtra przeciwzakłóceniowego).

3. Wydaję mi się, że to wina wyłącznie logiki softu.
Bo jeżeli "moduł" jest wyłączony i "kliknę" raz, to czemu ( po co ) soft czeka, aż ok 2 sekundy na załączenie żarówki ???

Na "chłopski rozum", jeżeli żarówka jest wyłączona, to nie mogę jej ani ściemnić, ani rozjaśnić. :)
Pierwszeństwo powinno mieć w/g mnie:
Zał/wył, potem
ściemnianie/rozjaśnianie, a na końcu
tryb konfiguracji.
A obecnie jest odwrotnie.
Ps.
Jak co to wybaczyć.
Taka rola testera. ;)
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

@Patryk możesz nakręcić jakiś film z tą reakcją?
Co prawda ja mam zamontowanego DIW na lampie z przyciskiem bistabilnym nożnym i nie czekam 2s, ale jak testowałem na biurku z monostabilnym to nie kojarzę żebym tyle czekał na rozjaśnienie :roll:
Może to kwestia dobrania zakresu min i max w jakim ma się poruszać DIW??

Właśnie stanąłem ze stoperem przy lampie i od naciśnięcia przycisku nożnego do zapalenia żarówek jest <1s, a zgaszenie prawie natychmiastowe.
Nie chce mi się tego teraz wyciągać i rozpinać żeby sprawdzić jak to jest na monostabilnym, ale jak film nakręcisz to się zmobilizuję :)
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Patryk

Zmieniłem dla testu ( w apce ) na bistabilny.
I tu jest reakcja prawie natychmiastowa.
Natomiast na monostabilnym od kliknięcia do załączeniu trzeba odczekać ok 2 sekundy.
@lesny8
W ramach testu, (tylko w apce) zmień na monostabilny, no i zrób zał/wył ( symulacja monostabilnego ).
I daj znać jak to u Ciebie wygląda.
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

No monostabilny ma inną logikę w aplikacji niż bistabilny. Stąd pewnie różnice. Ale wypada się zgodzić, że jeśli żarówka jest wyłączona, to pierwsze co powinno się wydarzyć po naciśnięciu monostabilnego to zapalenie żarówki a potem reszta funkcji.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Patryk wrote: Tue Apr 06, 2021 7:07 pm ...
W ramach testu, (tylko w apce) zmień na monostabilny, no i zrób zał/wył ( symulacja monostabilnego ).
I daj znać jak to u Ciebie wygląda.
Namówiłeś :) ale symulacja przycisku monostabilnego nożnym bistabilnym trochę słabo mi wyszła, dlatego DIW poszedł na blat biurka :D
Patryk wrote: Tue Apr 06, 2021 2:21 pm ...
1. Typ żarówki, nie wpływa na ten czas.
Przetestowałem to również, na żarówce starego typu.
...
Podpiąłem zwykłą żarówkę 40W. Miała być 60W ale spadła na podłogę i drucik wolframowy mi się w niej przerwał :?
Jeden palec na soper :) drugi na klawisz monostabilny. Szybkie kliknięcie. Czas do rozpoczęcia rozjaśniania 00:01.92s
2. Widzę, że nawet bardzo szybkie "klikanie", powoduje przejście w tryb konfiguracji.
A więc nie jest to wina "wejścia" ( filtra przeciwzakłóceniowego).
...
Przejście w tryb konfiguracyjny (10x) ze stoperem:
- szybkie 00:03.31s
- wolne 00:07:19s
3. Wydaję mi się, że to wina wyłącznie logiki softu.
Bo jeżeli "moduł" jest wyłączony i "kliknę" raz, to czemu ( po co ) soft czeka, aż ok 2 sekundy na załączenie żarówki ???
...
Według mnie, procedura rozjaśniania do stanu z przed zgaszenia powinna rozpocząć się na zboczu narastającym. Jeśli trzymamy klawisz dalej to np. po 2s powinno rozpocząć się rozjaśnianie lub ściemnianie.
Na "chłopski rozum", jeżeli żarówka jest wyłączona, to nie mogę jej ani ściemnić, ani rozjaśnić. :)
Pierwszeństwo powinno mieć w/g mnie:
Zał/wył, potem
ściemnianie/rozjaśnianie, a na końcu
tryb konfiguracji.
A obecnie jest odwrotnie
....
Teraz po naciśnięciu na zboczu narastającym jest od razu rozjaśnianie. Palec nie nadąża zatrzymać stopera ;)
Najniższy wynik to 00:00.35s

Jest jeszcze jedna kwestia, ktoś już chyba o tym pisał. Rozjaśnianie od 0 do max przy użyciu klawisza monostabilnego jest zdecydowanie za szybkie 00:00.91s
Nie można precyzyjnie ustawić pożądanej jasności, chyba że się ma ze sobą telefon ;)

Dodatkowo jeśli mamy w konfigu zaznaczony ∞ to w ciągu niecałych 3s żarówka rozjaśnia się, ściemnia i rozjaśnia.

Dla porównania. Ustawiłem jasność na maksymalną, zgasiłem. Szybkie włączenie i stoper uruchomiony dopiero w momencie rozpoczęcia żarzenia się drutu. Czas zmierzony do maksymalnego rozjaśnienia to 00:02.37s.

Myślę, że jeśli rozjaśnianie trwałoby tyle czasu, co w tej chwili rozjaśnianie po włączeniu do max, to dało by się lepiej ustawić pożądaną jasność z przycisku monostabilnego.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Pojawi się aktualizacja która rozwiązuje problem czasu włączania/wyłączania oświetlenia. Aktualizacja jest dwuetapowa. Najpierw zaktualizuje się ESP, a później STM.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Patryk

Dzięki.
Jak już będzie, proszę o info.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Chętnych (proszę na priv-a adresy email) zapraszam to testów nowej wersji firmware-u dla DIW-a, która powinna rozwiązać problem szybkości włączenia/gaszenia światła z przycisku.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Nowości”