Witam. napotkałem taki problem na MCP23017
Dodając na expanderach 32 przekaźniki : 16 na pierwszym adresie ; 16 na drugim adresie, zapisuje wszysko ok.
Dodając na expanderach 32 przyciski: 16 na trzecim adresie ; 16 na czwartym adresie, zapisuje wszysko ok.
Przy następnym kroku dodająć np. DS18B20 na 1Wire i zapisująć, po powrocie do konfiguracji przycisków , "wysupuje sie kilka przycisków,wracają do pozycji "WYŁĄCZ" (puste) przy ponownej próbie ustawienia np na A4 lub B7 wyskakuje "Błąd Zapisu-Złe Dane"
ps...kasowałem flash, czyściłem Esp Tools, nadpisywałem Blank.bin pod wszystkie możliwe adresy, resetowałem w narzędziach w GUI Generic. (płytka Wemos D1 4MB).
MCP23017 przekaźniki i przyciski
-
jamsjamsen
Byłem na Supla Offline Party 2023 & 2024 ;
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
jakiej wersji używasz? bo nie potwierdzam takiego zachowania. Nie musisz blanka wgrywać, wystarczy, że przywrócisz ustawienia fabryczne.jamsjamsen wrote: Thu Apr 08, 2021 7:44 pm Witam. napotkałem taki problem na MCP23017
Dodając na expanderach 32 przekaźniki : 16 na pierwszym adresie ; 16 na drugim adresie, zapisuje wszysko ok.
Dodając na expanderach 32 przyciski: 16 na trzecim adresie ; 16 na czwartym adresie, zapisuje wszysko ok.
Przy następnym kroku dodająć np. DS18B20 na 1Wire i zapisująć, po powrocie do konfiguracji przycisków , "wysupuje sie kilka przycisków,wracają do pozycji "WYŁĄCZ" (puste) przy ponownej próbie ustawienia np na A4 lub B7 wyskakuje "Błąd Zapisu-Złe Dane"
ps...kasowałem flash, czyściłem Esp Tools, nadpisywałem Blank.bin pod wszystkie możliwe adresy, resetowałem w narzędziach w GUI Generic. (płytka Wemos D1 4MB).
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
jamsjamsen
wersja 1.9.15krycha88 wrote: Fri Apr 09, 2021 5:50 amjakiej wersji używasz? bo nie potwierdzam takiego zachowania. Nie musisz blanka wgrywać, wystarczy, że przywrócisz ustawienia fabryczne.jamsjamsen wrote: Thu Apr 08, 2021 7:44 pm Witam. napotkałem taki problem na MCP23017
pomyślałem, że to może wina „kości” w Wemosie, sprawdzę na innej ale też nie jest nowa ( wgrywany był inny firmware),
Narazie nie mam dojścia do świeżych kości, muszę zakupić nowe
ps. dzięki za feedback
Byłem na Supla Offline Party 2023 & 2024 ;
-
LukaszH
Mam zbudowane kilka płytek 16przekaźników x 16 przycisków ale z wyprowadzeniami GPIO:
Gpio16(D0) -- Led
Gpio 5(D1) -- SCL
Gpio 4(D2) -- SDA
Gpio 0(D3) -- Config
Gpio 2(D4) -- Mcp23017 RESET >> takie coś jest w projekcie Elmaya 16x
Gpio14(D5) -- Sensor NO
Gpio12(D6) -- Sensor NO
Gpio13(D7) -- Sensor NO
Po wyborze MCP23017 przekaźniki jak i przyciski działają ok (w sumie nadal nie wiem po co ten pin Reset w Mcp w takim razie) ale niestety nie mogę ustawić krańcówek bo odwołuje się do MCP, a nie pinów ESP. Dlatego mam prośbę o dodanie opcji odwołania się do pinów ESP dla krańcówek abym mógł wykorzystać płytkę w pełni
Mam jeszcze pytanie czy też potwierdzacie że reakcja przycisków jest odwrócona czyli na wciśnięcie działa na puszczenie i odwrotnie ? Ustawienie mam wewnętrzny pul up (v) i odwrócona logika (v).
Wszystko testowane na wersji 2.2.7
Gpio16(D0) -- Led
Gpio 5(D1) -- SCL
Gpio 4(D2) -- SDA
Gpio 0(D3) -- Config
Gpio14(D5) -- Sensor NO
Gpio12(D6) -- Sensor NO
Gpio13(D7) -- Sensor NO
Po wyborze MCP23017 przekaźniki jak i przyciski działają ok (w sumie nadal nie wiem po co ten pin Reset w Mcp w takim razie) ale niestety nie mogę ustawić krańcówek bo odwołuje się do MCP, a nie pinów ESP. Dlatego mam prośbę o dodanie opcji odwołania się do pinów ESP dla krańcówek abym mógł wykorzystać płytkę w pełni
Mam jeszcze pytanie czy też potwierdzacie że reakcja przycisków jest odwrócona czyli na wciśnięcie działa na puszczenie i odwrotnie ? Ustawienie mam wewnętrzny pul up (v) i odwrócona logika (v).
-
krycha88
Dodaj kolejne MCP aby mieć 16 krańcówekLukaszH wrote: Mon May 10, 2021 10:36 pm Mam zbudowane kilka płytek 16przekaźników x 16 przycisków ale z wyprowadzeniami GPIO:
Gpio16(D0) -- Led
Gpio 5(D1) -- SCL
Gpio 4(D2) -- SDA
Gpio 0(D3) -- Config
Gpio14(D5) -- Sensor NO
Gpio12(D6) -- Sensor NO
Gpio13(D7) -- Sensor NO
Jeżeli masz reakcje na przycisk odwrotnie to po prostu nie zaznaczaj odwrócona logika przycisku.
-
LukaszH
Niestety już 3 płytki PCB zlutowane - zawsze warto zapytaćkrycha88 wrote: Tue May 11, 2021 4:05 amDodaj kolejne MCP aby mieć 16 krańcówekLukaszH wrote: Mon May 10, 2021 10:36 pm Mam zbudowane kilka płytek 16przekaźników x 16 przycisków ale z wyprowadzeniami GPIO:
Gpio16(D0) -- Led
Gpio 5(D1) -- SCL
Gpio 4(D2) -- SDA
Gpio 0(D3) -- Config
Gpio14(D5) -- Sensor NO
Gpio12(D6) -- Sensor NO
Gpio13(D7) -- Sensor NO
Wszystko testowane na wersji 2.2.7nie planuję tego zmieniać. A po co Ci te 3 sensory? Przy 16 przyciskach i 16 przekaźnikach wyglądają dość skromnie
![]()
Jeżeli masz reakcje na przycisk odwrotnie to po prostu nie zaznaczaj odwrócona logika przycisku.
Ale tak przy okazji jak robiłem testy to czy tak ma zostać z tą reakcją przycisków na wciśnięcie i puszczenie, czyli że działa odwrotnie ? Niby nic wielkiego bo działa to dobrze tylko trzeba to wiedzieć że jest przestawione
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
krycha88
A jak zmieniłeś logikę przycisku to nadal jest odwrotnie?LukaszH wrote: Tue May 11, 2021 5:32 am Ale tak przy okazji jak robiłem testy to czy tak ma zostać z tą reakcją przycisków na wciśnięcie i puszczenie, czyli że działa odwrotnie ? Niby nic wielkiego bo działa to dobrze tylko trzeba to wiedzieć że jest przestawione![]()
-
LukaszH
Po zmianie logiki (odznaczyłem odwróconą logikę: upewnię się - odwrócona logika to sterowanie "zerem", a nie zaznaczenie odwróconej logiki zwieramy do 3,3v ?) to układ zaczął wariować i np drugiego przekaźnika (A2) nie mogę wyłączyć. Inne natomiast działają ale nadal jest odwrócona reakcja przycisków i są zamienione reakcja na wciśnięcie z reakcją na puszczenie. Tak jak wspomniałem to nie przeszkadza ale jest mylące co do opisukrycha88 wrote: Tue May 11, 2021 7:06 amA jak zmieniłeś logikę przycisku to nadal jest odwrotnie?LukaszH wrote: Tue May 11, 2021 5:32 am Ale tak przy okazji jak robiłem testy to czy tak ma zostać z tą reakcją przycisków na wciśnięcie i puszczenie, czyli że działa odwrotnie ? Niby nic wielkiego bo działa to dobrze tylko trzeba to wiedzieć że jest przestawione![]()
Natomiast wracając do sensorów jednak ustawiłem 3 pod GPIO 12,13,14 i jak zrobiłem reset to oczywiście sensory były w cloud i po usunięciu urządzenia dodałem MCP w sensorach jakby było do ustawienia ponownie MCP (nie widziało GPIO od ESP) ale działa. Innymi słowy mam 16 przekaźników na pierwszym MCP, 16 przycisków na drugim MCP i 3 sensory ESP. Mam w pełni wykorzystaną płytkę jaka u mnie leżała
-
krycha88
Wrzuciłem poprawki dla przyciskówLukaszH wrote: Wed May 12, 2021 9:47 pm Po zmianie logiki (odznaczyłem odwróconą logikę: upewnię się - odwrócona logika to sterowanie "zerem", a nie zaznaczenie odwróconej logiki zwieramy do 3,3v ?) to układ zaczął wariować i np drugiego przekaźnika (A2) nie mogę wyłączyć. Inne natomiast działają ale nadal jest odwrócona reakcja przycisków i są zamienione reakcja na wciśnięcie z reakcją na puszczenie. Tak jak wspomniałem to nie przeszkadza ale jest mylące co do opisu
Natomiast wracając do sensorów jednak ustawiłem 3 pod GPIO 12,13,14 i jak zrobiłem reset to oczywiście sensory były w cloud i po usunięciu urządzenia dodałem MCP w sensorach jakby było do ustawienia ponownie MCP (nie widziało GPIO od ESP) ale działa. Innymi słowy mam 16 przekaźników na pierwszym MCP, 16 przycisków na drugim MCP i 3 sensory ESP. Mam w pełni wykorzystaną płytkę jaka u mnie leżała- Innymi słowy da się to ustawienie zrobić w odpowiedniej sekwencji ale mam prośbę abyś w razie co tego nie poprawiał
Poprawiłem sposób definiowania jednoczesnego MCP oraz GPIO. W zrobiłem teraz tak, jeżeli najpierw wybierze się GPIO przekaźnika, przycisku, kontraktona i przełączy się na MCP to wybrane GPIO zostaną i będą działać. Dopiero jak się je wszystkie wyłączy to pokaże się strona do ustawiania MCP.
-
SmartBOB
- Been thanked: 1 time
Hej,
Mam pytanie do obsługi MCP23017:
Czy możliwa jest konfiguracja że wyjścia od A0-A7 są podpięte do przekaźników a B0-B7 do guzików i w ten sam sposób kolejne MCP
Sprawdziłem na ostatniej kompilacji że działa to tylko w ten sposób że A0-A7 oraz B0-B7 są przekaźnikami a na drugim MCP są same guziki.
Oraz kolejne czy idzie jakoś ustawić zwykłe wyjścia na esp a nie tylko tych z MCP jako przekaźniki?
Mam pytanie do obsługi MCP23017:
Czy możliwa jest konfiguracja że wyjścia od A0-A7 są podpięte do przekaźników a B0-B7 do guzików i w ten sam sposób kolejne MCP
Sprawdziłem na ostatniej kompilacji że działa to tylko w ten sposób że A0-A7 oraz B0-B7 są przekaźnikami a na drugim MCP są same guziki.
Oraz kolejne czy idzie jakoś ustawić zwykłe wyjścia na esp a nie tylko tych z MCP jako przekaźniki?