Włącznik /Wyłącznik SUPLA z opóźnieniem czasowym

white88

Witam,
pracuje nad swoją wersją oprogramowania na PC do zarządzania wszystkimi smart urządzeniami które posiadam lub będę posiadał.
Np. sterowanie roletami, pomiar temperatur, sterowanie ogrzewaniem, podgląd kamer, stacja pogodowa, oświetlenie, podlewanie trawnika
Wiem że istnieją gotowe ale większość jest mocno skomplikowana mi zależy na funkcjonalności i prostocie i przede wszystkim aplikacji zbudowanej póki co podemnie. Ale nie w tym rzecz. Mój problem polega na tym że chce wykonać jeden z modułów programu odpowiedzialny za podlewanie trawnika (zraszacze).

Cała istota problemu polega na tym że poza możliwością włączenia/wyłączenia z poziomu aplikacji lub wykorzystaniu harmonogramów supla chciał bym moc jeszcze wykorzystać tryb pracy czasowej.
Tzn. włącz strefa 1 na 30min.
Czy istnieje jakiś software na ESP, suple cokolwiek który mógł by wykonać taki zabieg? Gdyby jeszcze wykorzystywał do tego linki bezpośrednie supli to był by strzał w dziesiątkę.

Nie jest problemem zrobić to programowo na PC tylko chciał bym żeby ostateczną pracą sterował moduł już docelowy przy nawadnianiu. Nie chce aby to aplikacja kontrolowała czas pracy. Ponieważ istnieje ryzyko utracenia czasu poprzez zamknięcia aplikacji, komputera, błędu itp.

Panowie/Panie podrzucie czy istnieje jakiś pomysł na to?
Podsumowując najlepiej gdybym mógł przekazać parametr "włącz" oraz "czas" JSON do bazy supla ale inne możliwości też się nadadzą.
Dzięki i pozdrawiam.
jaku2k
Has thanked: 1 time

Witam,
na programowaniu się nie znam, ale wiem, że w Supli istnieje coś takiego jak "automat schodowy".
Jeśli strefy podlewania są zrealizowane na zasadzie przekaźników włączających odpowiednie, to spróbuj ustawić przekaźniki jako automaty schodowe. W Cluodzie wybiera się czas, po jakim mają się dezaktywować (nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że czas jest "pilnowany" nawet w przypadku braku połączenia modułu z siecią). W takim wypadku czas, po jakim przekaźniki mają się dezaktywować jest ustawiany "na sztywno".
Pozdrawiam
Jakub
white88

To ma nawet sens, nie pomyślałem o tym. Chwilowo nie mam jak sprawdzić czy faktycznie takie opcje są dostępne w przekaźniku jako automat schodowy.
Ciekawi mnie tylko czy jest możliwość ustawienia dla 4 przekaźników np. każdemu funkcji automatu.
I ciekawi mnie czy jest możliwość wysłania poprzez curl parametru czasu zwłoki.
Pomysł dobry jeżeli nie znajdę innego na pewno spróbuje z twoim.
Dzięki.
white88

Sprawdziłem działanie przekaźnika i jest opcja automatu schodowego ale pojawił się inny problem.
Czy przekaźnik ustawiony jako automat schodowy ma możliwość uruchomienia z linku bezpośredniego?
Dostaje błąd że link nie może być wykonany.
Czy istnieje możliwość przeslania parametru "czas" ?w linku bezpośrednim?
Gdyby to było możliwe miał bym rozwiązanie.
Dzięki i pozdrawiam
jaku2k
Has thanked: 1 time

Wątpię, aby linki bezpośrednie posiadały taką możliwość. Domyślam się, że czas wyłączenia automatu schodowego zostaje określony "na sztywno".
Spróbuj poszukać rozwiązania w Supla scripts - z tego co wiem, są one trochę bardziej elastyczne.
Pozdrawiam
Jakub
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

white88 wrote: Tue Apr 20, 2021 8:01 pm Sprawdziłem działanie przekaźnika i jest opcja automatu schodowego ale pojawił się inny problem.
Czy przekaźnik ustawiony jako automat schodowy ma możliwość uruchomienia z linku bezpośredniego?
Dostaje błąd że link nie może być wykonany.
Czy istnieje możliwość przeslania parametru "czas" ?w linku bezpośrednim?
Link bezpośredni może uruchomić "automat schodowy". Zwróć tylko uwagę przy tworzeniu linku, aby włączyć opcje: "włącz", "wyłącz", "przełącz" (zależnie co potrzebujesz) i następnie kliknij "zapisz" - dopiero wtedy te linki działają. Ja kiedyś się na tym złapałem, że mi nie działało, a tak naprawdę zapomniałem kliknąć "zapisz".

Czasu w linkach nie da się podać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
white88

Tak o zapisie zawsze pamiętam, być może coś pomieszałem w adresie i nie tego użyłem co chciałem. Bardziej zależy mi na parametrze ale fakt czasu nie można przesłać właśnie znalazłem :
STAIRCASETIMER TURN_ON, TURN_OFF, TOGGLE
W każdym razie dzięki za pomoc.

Return to “Pomoc”