GUI-Generic kompilacja 4MB

dasie

Czy jest możliwość przywrócenia generowania kompilacji 4 MB w nowych wersjach GUI-Generic? Wiem, że można wgrywać 1MB do ESP8266 z pamięcią 4 MB, ale niektóre programy nie akceptują wsadu 1MB przy ESP z pamięcią 4MB.
slawek

Które programy???
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
dasie

FlashESP8266
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
slawek

My w Supli nie używamy takich "protez", użyj np. tego https://github.com/marcelstoer/nodemcu- ... lasher.exe i problem zniknie
dasie

slawek wrote: Sat Apr 24, 2021 8:31 am My w Supli nie używamy takich "protez", użyj np. tego https://github.com/marcelstoer/nodemcu- ... lasher.exe i problem zniknie
"Ja" w SUPLI, dzięki tej "protezie", ruszyłem z ESP-01S, gdzie przy innych programach jak np. FLASH_DOWNLOAD_TOOLS był problem. Nadmieniam, że przed GUI Generic do większości softu był polecany właśnie FLASH_DOWNLOAD_TOOLS. Jak do tej pory ten program ESP Easy Flasher nigdy mnie nie zawiódł, w przeciwieństwie do innych, które mają szczególne wymagania co do ustawień np. SPI mode, flash size, SPI speed.
Uważam, że próby dzielenia "my" i "oni" nie są najlepsze dla integracji społeczności SUPLI.
krycha88
Been thanked: 5 times

A w czym jest problem? Jakiś błąd? Ogólnie to zalecam kompilować GUI-Generic pod 2MB.
https://gui-generic-builder.supla.io/
dasie

krycha88 wrote: Sat Apr 24, 2021 10:42 am A w czym jest problem? Jakiś błąd? Ogólnie to zalecam kompilować GUI-Generic pod 2MB.
Mam NodeMCU v2 ESP-12E z 4MB pamięci i jak próbuję wgrać wygenerowany wsad 1MB lub 2MB to ESP Easy Flasher wyrzuca błąd, przy wsadzie 4MB (do wersji 1.9.7) problemów nie ma.
Jeżeli to to problem aby generować 4MB, to nie ma sprawy przesiądę się na inny program flashujący.
slawek

Jest kilka wersji FLASH_DOWNLOAD_TOOLS i nie wszystkie działają jak powinny, dlatego polecam ci program sprawdzony z GG.
Ten używany przez ciebie jest raczej integralną częścią projektu Esp Easy i niekoniecznie musi pasować w supli. I nie dzielę na "my" i "oni", a tylko rozróżniam dwa niezależne od siebie projekty. Więcej luzu... ;)

Return to “GUI Generic”