Dzień dobry
Uruchamiam sterowanie roletą na NodeMCU.
Dodałem ESP do Supli, ustawiłem, że jest jedna roleta. Mogę nią sterować Przez przyciski w aplikacji.
Gdy w konfiguracji urządzenia(po wejściu przez adres IP) dodaję dwa przyciski, układ w żaden sposób nie reaguje na ich wciśnięcię.
Co może być przyczyną?
Z jednej strony przycisk jest podłączony do ustawionego GPIO, z drugiej do masy. Jest sprawny.
W konfiguracji przycisków ustawić "Ustawienie GPIO dla przycisków" czy "Ustawienie GPIO dla cz. otwarcia"?
NodeMCU, nie działa przycisk fizyczny
-
hubel
Wgrać ten plik pod adresem 0x00000? Nie tworzy AP z ESP 
Żadnej reakcji nie ma też, gdy wgrywam InCan Easy z tej strony: https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... inCan_Easy
Żadnej reakcji nie ma też, gdy wgrywam InCan Easy z tej strony: https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... inCan_Easy
Last edited by hubel on Sat May 01, 2021 3:56 pm, edited 1 time in total.
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
Czy zwarłeś GPIO 0 podczas podłączania USB do komputera?
Jest program, którym wgrywanie jest łatwiejsze: https://github.com/marcelstoer/nodemcu- ... r/releases (nie musisz tam ustawiać adresu).
Chyba tak, 0x00000, DOUT, 8 Mbit (1MB) lub 16 Mbit (2MB) jeśli wygenerowałeś taki firmware (zalecane jest generowanie GUI Generica 1MB).
Jest program, którym wgrywanie jest łatwiejsze: https://github.com/marcelstoer/nodemcu- ... r/releases (nie musisz tam ustawiać adresu).
Chyba tak, 0x00000, DOUT, 8 Mbit (1MB) lub 16 Mbit (2MB) jeśli wygenerowałeś taki firmware (zalecane jest generowanie GUI Generica 1MB).
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
hubel
Fajny program, dzięki.
Wgrałem z GUI Buildera program. Mam teraz wersję 2.2.2.
W aplikacji działa otwieranie/zamykanie. Natomiast cały czas płytka rozsyła swoje SSID(pomimo, że jest połączona z routerem i ma skonfigurowany przycisk konfiguracji). Jeden z przycisków fizycznych działa, a drugi zadziała tylko raz i potem nie reaguje.
Wgrałem z GUI Buildera program. Mam teraz wersję 2.2.2.
W aplikacji działa otwieranie/zamykanie. Natomiast cały czas płytka rozsyła swoje SSID(pomimo, że jest połączona z routerem i ma skonfigurowany przycisk konfiguracji). Jeden z przycisków fizycznych działa, a drugi zadziała tylko raz i potem nie reaguje.
-
jaku2k
Płytka rozgłasza cały czas sieć Wi-Fi, bo nie ustawiłeś przycisku CONFIG (w zakładce "Konfiguracja"). Możesz go ustawić na tym samym przycisku, który wykorzystujesz do sterowania wybraną funkcją. Na jakim pinie masz przycisk, który nie działa?
[EDIT] Nie doczytałem Twojej wiadomości - sprawdzę, jak sytuacja z Wi-Fi wygląda u mnie po ustawieniu przycisku CONFIG i dam znać.
[EDIT] Nie doczytałem Twojej wiadomości - sprawdzę, jak sytuacja z Wi-Fi wygląda u mnie po ustawieniu przycisku CONFIG i dam znać.
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
hubel
Dzięki Jakub.
Zmieniłem rodzaj przejścia w konfigurację z wciśnięcia na 5 sekund we wciśnięcie 10 razy. Pomogło, już się nie rozgłasza
Chociaż nie rozumiem co to niby zmieniło, przycisk od resetu mam sprawny.
Jedynym problemem jest teraz to, że układ nie reaguje na wciśnięcie jednego przycisku fizycznego do sterowania rolet. Drugi przycisk i sterowanie z aplikacji działa prawidłowo. Opcje konfiguracji przycisku(pullup, odwrócona logika...) pojawiają się tylko dla jednego przycisku(tego, który działa).
Zmieniłem rodzaj przejścia w konfigurację z wciśnięcia na 5 sekund we wciśnięcie 10 razy. Pomogło, już się nie rozgłasza
Jedynym problemem jest teraz to, że układ nie reaguje na wciśnięcie jednego przycisku fizycznego do sterowania rolet. Drugi przycisk i sterowanie z aplikacji działa prawidłowo. Opcje konfiguracji przycisku(pullup, odwrócona logika...) pojawiają się tylko dla jednego przycisku(tego, który działa).
Last edited by hubel on Sat May 01, 2021 9:38 pm, edited 1 time in total.
-
jaku2k
Z tym rozgłaszaniem Wi-Fi, myślę, że to problem najnowszej wersji GUI - przetestowałem na najnowszej - problem jest; przetestowałem na starszej - problemu nie ma.
Jaki przycisk Ci nie działa? Podaj numer pinu, na którym jest i czy jest wyzwalany "HIGH" czy "LOW".
Jaki przycisk Ci nie działa? Podaj numer pinu, na którym jest i czy jest wyzwalany "HIGH" czy "LOW".
Pozdrawiam
Jakub
Jakub