NodeMCU, nie działa przycisk fizyczny

jaku2k
Has thanked: 1 time

hubel wrote: Sat May 01, 2021 9:24 pm Dzięki Jakub.
Zmieniłem rodzaj przejścia w konfigurację z wciśnięcia na 5 sekund we wciśnięcie 10 razy. Pomogło, już się nie rozgłasza :) Chociaż nie rozumiem co to niby zmieniło, przycisk od resetu mam sprawny.

Jedynym problemem jest teraz to, że układ nie reaguje na wciśnięcie jednego przycisku fizycznego do sterowania rolet. Drugi przycisk i sterowanie z aplikacji działa prawidłowo. Opcje konfiguracji przycisku(pullup, odwrócona logika...) pojawiają się tylko dla jednego przycisku(tego, który działa).
OK, a na jakim jest pinie?
Pozdrawiam
Jakub
hubel

Działa tylko ten który jest ustawiony jako pierwszy przycisk. Próbowałem z D0 i D1. W ustawieniach pierwszego przycisku daję wewnętrzny pullup, bez odwróconej logiki. Działają też ustawienia czy ma to być step by step czy open albo close. Działa to czy a reagować na wciśniecie czy puszczenie. Wyzwalany LOW. Jest zwierany do masy w momencie wciśnięcia.
Na te same piny(np: pierwszy - D0, drugi D1, lub na odwrót) ustawiam drugi z pinów. Opcje ustawiania przycisku są puste.
Image
Zauważyłem, że gdy na pin przycisku drugiego dam stan wysoki, a potem stan niski to zadziała. Żeby go znowu "wcisnąć" znów muszę dać stan wysoki i potem niski. To chyba nie tak powinno działać.
Próbowałem też dodać 3 przycisk. Trzeci zamiast opcji rolety(step by step, up/down) ma tylko opcję włącz/wyłącz itd.
jaku2k

Masz to NodeMCU? Image
PS. Błędem softu się nie przejmuj, jak wyjdzie poprawiona nowa wersja, to wgra się aktualizację przez OTA.
Pozdrawiam
Jakub
hubel

Tak, to NodeMCU
jaku2k

Sprawdzę na swoim, jutro dam znać.
Pozdrawiam
Jakub
krycha88
Been thanked: 5 times

hubel wrote: Sat May 01, 2021 9:48 pm Działa tylko ten który jest ustawiony jako pierwszy przycisk. Próbowałem z D0 i D1. W ustawieniach pierwszego przycisku daję wewnętrzny pullup, bez odwróconej logiki. Działają też ustawienia czy ma to być step by step czy open albo close. Działa to czy a reagować na wciśniecie czy puszczenie. Wyzwalany LOW. Jest zwierany do masy w momencie wciśnięcia.
Na te same piny(np: pierwszy - D0, drugi D1, lub na odwrót) ustawiam drugi z pinów. Opcje ustawiania przycisku są puste.
Image
Zauważyłem, że gdy na pin przycisku drugiego dam stan wysoki, a potem stan niski to zadziała. Żeby go znowu "wcisnąć" znów muszę dać stan wysoki i potem niski. To chyba nie tak powinno działać.
Próbowałem też dodać 3 przycisk. Trzeci zamiast opcji rolety(step by step, up/down) ma tylko opcję włącz/wyłącz itd.
Zastosowałem pewne ułatwienie i konfigurację przycisku drugiego pobierałem wg ustawień pierwszego przycisku poprawiłem to. Zobacz jak teraz będzie działać.
https://gui-generic-builder.supla.io/
hubel

krycha88 wrote: Sun May 02, 2021 7:08 am Zastosowałem pewne ułatwienie i konfigurację przycisku drugiego pobierałem wg ustawień pierwszego przycisku poprawiłem to. Zobacz jak teraz będzie działać.
Możesz ciut jaśniej, co mam zrobić?
Last edited by hubel on Sun May 02, 2021 11:11 am, edited 2 times in total.
krycha88

Wygeneruje sobie nową wersję i wygraj na ESP
hubel

Widzę, że zmieniła się wersja z 2.2.2 na 2.2.3. Dziękuję za szybką reakcję.
Pojawiła się możliwość ustawień drugiego przycisku. Niestety ciągle działa tylko pierwszy.
krycha88

hubel wrote: Sun May 02, 2021 11:11 am Widzę, że zmieniła się wersja z 2.2.2 na 2.2.3. Dziękuję za szybką reakcję.
Pojawiła się możliwość ustawień drugiego przycisku. Niestety ciągle działa tylko pierwszy.
Zmień GPIO na inny które będzie działać z przyciskiem ;)

Return to “Pomoc”