Noszę się z zamiarem postawienia swojego serwera lokalnego. Z tego co udało mi się przeczytać najlepsza będzie wersja dokerowa bo jest częściej aktualizowana.
Problem pojawia się w przypadku przepięcia urządzeń wykonawczych. Jako że mam ich "kilka", zdecydowanie preferował bym nie wprowadzać ich w tryb konfiguracji w celu zmiany ustawień.
Czy istnieje możliwość odtworzenia takich samych lokalizacji, identyfikatorów dostępu etc. lokalnie jak są na serwerze w chmurze (np poprzez podmianę odpowiednich plików)?
Chodzi mi również po głowie pomysł, aby w przyadku awarii serwera lokalnego serwer cloud przejął jego kontrole. Gdyby udało się osiągnąć identyczną konfigurację na obu - nie widzę przeciwskazań aby to się udało zrealizować.
Wszelkie sugestie mile widzaine.
Przejśćie z cloud na serwer lokalny
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Aktualnie Supla nie wspiera takiej funkcjonalności.
W lokalnej instancji będziesz musiał ponownie dodać wszystkie urządzenia i skonfigurować je pod od nowa utworzone lokalizacje, smartfony, identyfikatory dostępu, harmonogramy, itp.
Poniżej to już tylko teoria do sprawdzenia w praktyce.
Jeśli nie chcesz konfigurować od nowa urządzeń (zmiana adresu serwera Supla) to musiałbyś sobie uruchomić własny lokalny DNS, w którym aktualny adres serwera publicznego Supla tłumaczyłbyś na IP serwera lokalnego Supla. Takie rozwiązanie mogłoby także przełączać urządzenia pomiędzy serwerem lokalnym a publicznym, wystarczyłoby wyłączyć ten lokalny DNS, wtedy urządzenia łączyłyby się z powrotem serwerem publicznym. Jednak w tym momencie tracisz historię np. pomiarów.
Wydaje się, że prostszym rozwiązaniem będzie zapewnić maksymalną bezawaryjność lokalnego serwera.
W lokalnej instancji będziesz musiał ponownie dodać wszystkie urządzenia i skonfigurować je pod od nowa utworzone lokalizacje, smartfony, identyfikatory dostępu, harmonogramy, itp.
Poniżej to już tylko teoria do sprawdzenia w praktyce.
Jeśli nie chcesz konfigurować od nowa urządzeń (zmiana adresu serwera Supla) to musiałbyś sobie uruchomić własny lokalny DNS, w którym aktualny adres serwera publicznego Supla tłumaczyłbyś na IP serwera lokalnego Supla. Takie rozwiązanie mogłoby także przełączać urządzenia pomiędzy serwerem lokalnym a publicznym, wystarczyłoby wyłączyć ten lokalny DNS, wtedy urządzenia łączyłyby się z powrotem serwerem publicznym. Jednak w tym momencie tracisz historię np. pomiarów.
Wydaje się, że prostszym rozwiązaniem będzie zapewnić maksymalną bezawaryjność lokalnego serwera.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
Remi
Niektóre moje softy wymagają podania lokalizacji. Aby to zadziałało - musze mieć identyczną konfiguracje na serwerze lokalnym i chmurowym. Historia pomiarów nie jest dla mnie wyżej w hierarchi niż poprawność funkcjonowania domuGoral64 wrote: Sun May 23, 2021 7:54 am Jeśli nie chcesz konfigurować od nowa urządzeń (zmiana adresu serwera Supla) to musiałbyś sobie uruchomić własny lokalny DNS, w którym aktualny adres serwera publicznego Supla tłumaczyłbyś na IP serwera lokalnego Supla. Takie rozwiązanie mogłoby także przełączać urządzenia pomiędzy serwerem lokalnym a publicznym, wystarczyłoby wyłączyć ten lokalny DNS, wtedy urządzenia łączyłyby się z powrotem serwerem publicznym. Jednak w tym momencie tracisz historię np. pomiarów.
Tu nie chodzi o to żeby było prosto a o to żeby było dobrzeGoral64 wrote: Sun May 23, 2021 7:54 am Wydaje się, że prostszym rozwiązaniem będzie zapewnić maksymalną bezawaryjność lokalnego serwera.
Chciałbym mieć redundancje. Jak jeszcze mogę się zabezpieczyć przed awarią dysku, zasilacza tak na zabezpieczenie się przed awarią płyty głównej, procesora etc. już nie mam pomysłu (drugi serwer jedynie, ewentualnie cloud).