Natywne wsparcie dla MQTT

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1953
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

klew pisze: wt maja 25, 2021 10:03 am 11 m3 wody to nie jest chwilowa przerwa, tymbardziej nie w nocy. To przynajmniej pół dnia lania wody ;)
Zależy od fi i ciśnienia :) No ale np. w godzinę żeby tyle się ulało to musiałoby lać 3l/s :)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
SUPLA: 1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 3x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01, 1x mROW-02, 1x mSRW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Raddii
Posty: 115
Rejestracja: pt sty 17, 2020 12:17 pm

Jeszcze raz wytłumaczę na przykładzie:

Sensor.water_meter_value - podlicznik na ogród - zużycie wody na ogród
Sensor.water_meter_value_2 - Licznik główny na dom - całkowite zużycie wody
Sensor.woda_dom = Sensor.water_meter_value_2 - Sensor.water_meter_value - zużycie wody w domu

Na przykładzie mamy tak:
Bez tytułu2.png
Bez tytułu2.png (10.36 KiB) Przejrzano 746 razy
10,87 - 8,16 = 2,71 m3 obliczone zużycie wody w domu.

Na wartość 10,87 składa się zużycie wody jakie zarejestrował licznik LIW-01 plus wartość początkowa która jest wpisana na cloud.supla:

8 (stan początkowy) + 4,87 (zużycie zarejestrowane przez licznik) = 10,87

Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (62.81 KiB) Przejrzano 746 razy

I teraz w momencie kiedy modem jest resetowany czyli LIW-01 nie komunikuje się z serwerem mamy:

4,87 - 8,16 = -3,29

zamiast

10,87 - 8,16 = 2,71

Dlatego chodzi mi o to że jak LIWy tracą łączność z serwerem to wychodzą już inne obliczenia i jak to obejść?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12210
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

OK, już rozumiem w czym rzecz.
Najlepiej byłoby odczytać ostatnią wartość z lokalnej historii jeśli licznik jest niedostępny. Nie wiem tylko jak w HA to zrobić.
Inne rozwiązanie to traktować całość jako "niedostępne" jeśli któryś z liczników jest offline. Nie wiem tylko jak to w praktyce się będzie sprawdzać.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2845
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

Raddii pisze: wt maja 25, 2021 10:42 am I teraz w momencie kiedy modem jest resetowany czyli LIW-01 nie komunikuje się z serwerem mamy:

4,87 - 8,16 = -3,29

zamiast

10,87 - 8,16 = 2,71

Dlatego chodzi mi o to że jak LIWy tracą łączność z serwerem to wychodzą już inne obliczenia i jak to obejść?
Ja nadal trochę nie czaję. Skoro licznik ogólny to 8 (stan początkowy) + 4,87 (to co nabił LIW), to zakłądam, że gdy licznik padnie, to nie znasz ostatniej wartości licznika, więc idze 0 zamiast 10,87.
Skąd do obliczeń bierze się 4,87? (widoczne we wzorze: 4,87 - 8,16 = -3,29).
Czemu tylko stan początkowy znika? Czy Supla po mqtt nie wysyła przypadkiem łącznej wartości 10,87 ?
Raddii
Posty: 115
Rejestracja: pt sty 17, 2020 12:17 pm

Nie licznik padnie tylko jest resetowany modem przez to wartość 8 zanika bo jest z czytywana z serwera i zostaje to co licznik ma zliczone czyli w tym przypadku 4,87.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2845
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

Ok, myślałem, że licznik wysyła po mqtt całkowity stan i to "8" nie jest widoczne.
Tomasz21
Posty: 102
Rejestracja: ndz lut 14, 2021 6:34 pm

Tyle lania wody... ;)

W template sensor zrób template_availability lub w template_value warunek: if else.

Bez tego sensor jest renderowany z wartości dla niego dostępnych w danym czasie i dlatego takie kwiatki.
Raddii
Posty: 115
Rejestracja: pt sty 17, 2020 12:17 pm

Tomasz21 pisze: wt maja 25, 2021 1:01 pm Tyle lania wody... ;)

W template sensor zrób template_availability lub w template_value warunek: if else.

Bez tego sensor jest renderowany z wartości dla niego dostępnych w danym czasie i dlatego takie kwiatki.
Super rozwiązanie.

@Tomasz21 pokazał byś jak to by trzeba było napisac?
karol86_
Posty: 5
Rejestracja: śr maja 26, 2021 5:26 pm

Cześć,
Starałem się przeglądnąć całe forum, ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi (może dlatego, że mam małe doświadczenie w tym temacie).
Planuję zakup SUPLA MEW-01 i chciałbym go połączyć z Brokerem na Raspberry Pi, tylko samo połączenie nie chcę opierać na dostępie do Internetu. Chcę używać "gołe" mosquitto na Raspberry Pi (kontyneryzacja w Podman).
Czy będzię w takim przypadku możliwość połączenia z MEW-01? Czy wystarczy przez aplikację skonfigurować MEW-01 i wtedy będzie widoczne dla mojego brokera?

Dziękuję za ewentualne odpowiedzi i przepraszam jeśli moje pytania są trywialne ale nie chcę wydać pieniędzy, a potem urządzenie będzie się marnowało.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12210
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Obecnie jest możliwe podłączenie MEW-a przez MQTT wyłącznie z udziałem serwera Supli. Niemniej jednak już niedługo (kwestia 2-3 tyg.) będzie możliwe połączenie MEW-a z brokerem MQTT bez udziału serwera Supli.
ODPOWIEDZ

Wróć do „MQTT”