Witam,
czy w "supla-espressif-esp" dla modułu RS jest możliwość obsłużenie przycisku "STOP" z aplikacji?
Mam swój moduł i dość nietypowe sterowanie roletą. Muszę wysterować na chwilę trzeci przekaźnik odpowiedzialny za zatrzymanie rolety.
Jeżeli dało by się odczytać fakt naciśnięcia w aplikacji przycisku "STOP", to rozwiązało by to problem.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
RS_MODULE stop button
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Żaden "gotowy" soft nie ma opcji sterowania trzema przekaźnikami, więc takie coś musiałbyś samemu sobie zaimplementować.
Serwer wysyła do urządzenia wiadomość, z której da się wyciągnąć polecenie "stop".
Ostatni bajt (albo pierwszy - zależy jak na to spojrzeć
) zawiera:
0 - stop
1 - down
2 - up
10-110 - pozycja w % od 0 do 100%
Z tym że wciskanie przycisku w aplikacji po lewej stronie (góra/dół) też powoduje wysłanie polecenia "stop" przy puszczeniu przycisku. Także nie da się w urządzeniu odróżnić, czy to był wciśnięty stop, czy też puszczony przycisk kierunkowy.
Pokaż może model silnika albo sterownika do rolet - może ktoś wpadnie na jakiś pomysł
Serwer wysyła do urządzenia wiadomość, z której da się wyciągnąć polecenie "stop".
Ostatni bajt (albo pierwszy - zależy jak na to spojrzeć
0 - stop
1 - down
2 - up
10-110 - pozycja w % od 0 do 100%
Z tym że wciskanie przycisku w aplikacji po lewej stronie (góra/dół) też powoduje wysłanie polecenia "stop" przy puszczeniu przycisku. Także nie da się w urządzeniu odróżnić, czy to był wciśnięty stop, czy też puszczony przycisk kierunkowy.
Pokaż może model silnika albo sterownika do rolet - może ktoś wpadnie na jakiś pomysł
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Esteta
A jakaś wskazówka gdzie to znaleźć i ewentualnie czy da się to obsłużyć z pliku definicji urządzenia (board/*.c)?
Szukam ale nie do końca wszystkie zależności ogarniam.
No chyba, że to wiedza tajemna
No chyba, że to wiedza tajemna
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Ale czego szukasz? Jeśli chcesz dodać obsługę trzeciego przekaźnika w ramach rolety w reakcji na "stop" to raczej to zbyt proste nie będzie.Esteta wrote: Sun May 23, 2021 8:57 pm A jakaś wskazówka gdzie to znaleźć i ewentualnie czy da się to obsłużyć z pliku definicji urządzenia (board/*.c)?
No chyba, że to wiedza tajemna![]()
W tym miejscu jest reakcja na polecenie stop z serwera:
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... nn.c#L1068
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Esteta
No to już mi coś rozjaśnia. Nie mogłem tego znaleźć.klew wrote: Sun May 23, 2021 9:04 pm Ale czego szukasz? Jeśli chcesz dodać obsługę trzeciego przekaźnika w ramach rolety w reakcji na "stop" to raczej to zbyt proste nie będzie.
W tym miejscu jest reakcja na polecenie stop z serwera:
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... nn.c#L1068
Dzięki wielkie, będę kombinował
-
Esteta
Dziękuję za pomoc.
Działa jak trzeba
Trochę modyfikacji w "supla_esp_gpio", bo jak to zrobić w pliku "płytki" to nie wymyśliłem.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Działa jak trzeba
Trochę modyfikacji w "supla_esp_gpio", bo jak to zrobić w pliku "płytki" to nie wymyśliłem.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
-
Esteta
Ciężko powiedzieć. Nie wiem jak to cudo ma działać i na jakim jest układzie?andras wrote: Tue May 25, 2021 7:06 pm A czy ten soft nie pasowałby do tego sterownika ?
viewtopic.php?p=97668#p97668
Jest tam WB3s 3 przyciski góra , dół i środkowy stop
w necie znalazłem rozkład GPIO
GPIO # Component
GPIO00 LedLink
GPIO01 None
GPIO02 Led3
GPIO03 Switch2
GPIO04 Relay2
GPIO05 Button3
GPIO09 None
GPIO10 None